22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya20°C
  • İzmir21°C

DİŞ HEKİMLERİ YENİ ÇIKAN YÖNETMELİĞE TEPKİLİ

Yürürlüğe giren ve diş hekimlerine yönelik yeni yönetmeliğe diş hekimleri tepkili. Diş hekimleri bu yönetmeliğe karşı her gün Sağlık Bakanlığı'na yürüyüş düzenlemeye karar vermişti ama yönetmelik uygulamaya konuldu bile...

Diş hekimleri yeni çıkan yönetmeliğe tepkili

13 Şubat 2015 Cuma 07:38

Türk Diş Hekimleri Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, bu yönetmeliğin ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin artık halk için daha pahalı olması anlamına geldiğini hem de yapılacak tedavinin kalitesinin düşeceğini söyledi.

Prof. Dr. Yücel, yönetmelikte karşı çıkılan noktaları anlattı,

HALK DİŞ HEKİMİNE DAHA FAZLA ÖDEYECEK

"Öncelikle bu yönetmelik hazırlanırken meslek örgütüyle yani bizim odayla diyaloğa girilmedi. Bu yönetmelik her şeyden önce hizmetlerin pahalılaşmasına ve niteliğinin düşmesine neden olacak. Her şeyden önce diş hekimliği, avukatlık, mimarlık gibi meslekler, serbest meslek tanımına girer ve buna göre diş hekimleri "Kar amacı gütmeden, mesleki becerilerini kullanarak hastalarına sağlık hizmeti götüren meslek grubudur."

DİŞ HEKİMİ OLMAYANLAR DA POLİKLİNİK AÇABİLECEK

Prof. Dr. Yücel ayrıca yönetmelikte diş hekimlerinin işçi durumuna geldiğini bunun da kar baskısını artıracağını belirtiyor, "Bu yönetmelikte diş hekimi olmayanlar yüzde 49 oranında ağız diş sağlığı merkezlerine ortak olabilme hakkı veriliyor. Bu bizim temelden karşı çıktığımız bir şey. Çünkü burada diş hekimleri kar baskısı altına girecek. Belki bir dişi dolgu ile kurtarabilecekken daha fazlası yapması istenecek ve hekimden hep daha fazla kar getirmesi beklenecek. Normal şartlarda diş hekimlerinin tek yatırımı hastasıdır. Hastasına ne kadar iyi hizmet verirse, o tekrar gelir. Sağlık hizmetlerinde doktorların üçüncü bir kişinin etkisi, baskısı altında kalmamalıdır. Bu çok önemlidir ve hastanın hekime de güven duyabilmesini sağlar.

"BU UYGULAMA NE VATANDAŞA NE DE DİŞ HEKİMLERİNE YARARLI"

Kamudaki ağız diş sağlığı merkezlerinde giden hasta sayısı arttı, hizmet sayısı arttı ama çok ciddi şekilde verilen hizmetin niteliği sorgulanır hale geldi. Bu özele taşınacak. Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde zaten her muayenehanede sorunların yüzde 95'ini giderilebilecek durumdadır o nedenle bu işin özel büyük merkezlere kaymasının gereği yok. Bu ne diş hekimlerine ne de vatandaşa yarayacak bir uygulama değildir.

Avrupa Birliği'nde son yıllarda ekonomik sıkıntılar değerlendirilirken şu noktaya geldiler, "Biz eğer küçük işletmeler olarak serbest mesleklerin önünü açsaydık bu ekonomik krizi yaşamazdık çünkü küçük işletmeler ekonomik olaylara karşı esnek yapılardır."

SÜREKLİ EĞİTİM İSTEDİK OLMADI

Biz mesela bu yönetmelikle ilgili yaptığımız görüşmelerde diş hekimlerinin sürekli eğitiminin zorunlu kılınmasını istedik. Bu da aslında meslek örgütümüzün halkın sağlığını da korumak istediğinin göstergesidir. Çünkü tıp, teknikler sürekli ilerler ve biz bunların tüm diş doktoru arkadaşlarımız tarafından sürekli takibinin sağlık bakanlığı'nın önderliğinde olayı daha sürdürülebilir hale gelmesini istedik. Ancak bu olmadı.

"STERİLİZASYON STANDARDI İSTEDİK TUVALET STANDARDI GELDİ"

Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Tarık İşmen de yönetmelik hazırlanırken sterilizasyon standardı getirdiklerini ama bunun yerine tuvalet temizliği konusunda bir maddenin koyulduğunu belirtti. Dr. İşmen, yönetmeliğin getirdiği ve karşı çıktıkları noktaları şöyle sıraladı,

YÖNETMELİKTE KARŞI ÇIKILANLAR

- Dış görüntüsü iyi ama hizmet kalitesi şüpheli merkezler olacak

- Binalarda asansör zorunluluğu getiriliyor. Mesela bina 6 katlı ama ofisiniz giriş kattaysa yine de olduğunuz binada asansör bulunmalı

- İnceleme denetleme ekiplerinde Diş Hekimleri Odası'ndan temsilciler artık bulunmayacak

- Deprem yönetmeliğine uygun binada muayenehane açılabilecek

- Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde 24 saat açık olma imkanı getirilecek. Eğer bu olursa diş hekimlerinin çalışma süreleri çok uzayabilecek

- Eğer poliklinik açacaksanız 2 kadın, 2 erkek ve 1 engelli tuvaleti olmak zorunda

- Tek kişilik muayenehaneler için en az 15 m2'lik bekleme salonu şartı var

- İşyeri açma ruhsatı istenecek. Ancak bu ruhsatı alabilmek için kat maliklerinin hepsinin onayı aranacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA