26 Aralık 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa11°C
  • Antalya8°C
  • İzmir14°C

DİŞ HEKİMİ'NDEN NEDEN KORKULUR?

Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, diş hekimi korkusunun nedenlerini anlattı.

Diş Hekimi'nden neden korkulur?

25 Ocak 2014 Cumartesi 17:18

Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, “Diş hekimine karşı oluşan korkuya, tedavi sırasında ve sonrasında ortaya çıkan ağrı, diş hekiminin ellerinin ağzın içine sokulması, enjeksiyon ve kullanılan aletlerin steril olmayacağı düşüncesi neden olabilir” dedi.

Diş hekiminden her yaşta insanın genellikle korktuğunu ve korkuya neden olan olgular hakkında açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Abdullah İlker, “Diş hekimi uygulamalarına karşı oluşan korku, birçok hastanın tedavisini gerçekleştirememesine neden olmaktadır. Diş hekimine karşı oluşan korku, çeşitli nedenlerden meydana gelmektedir. Bunlar arasında geçmişte diş hekimi uygulamaları arasında yaşanan olumsuz deneyimler, tedavi sırasında ve sonrasında ortaya çıkan ağrı, diş hekiminin ellerinin ağzın içine sokulması, enjeksiyon ve kullanılan aletlerin steril olmayacağı düşüncesi ile, bulaşıcı hastalık ve mikroorganizmaların bulaşma ihtimali sayılabilir” diye konuştu.

Çocukların diş hekimine gitme yaşının 3 olduğunu ve çocuklara diş hekimi ile diş sağlığı hakkında doğru bilgilerin verilmesi gerektiğini söyleyen İlker, “Diş hekimi korkusu çocuk yaşta yani sütdişlerinin tamamlandığı ve diş hekimine çocuğun gitme zamanı olan 3 yaşına girdiğinde başlar. Bu dönemde ailenin çocuğa vereceği bilgi etki önemli. Yani aile anne, baba ağız diş sağlığı konusunda, diş hekimliği hizmetleri konusunda bilgili olmalı ve bu bilgileri doğru bir şekilde çocuklara vermelidir. Genelde anne ve babanın da çocukluktan gelen diş hekimi korkusu varsa bu korkuyu abartılı bir şekilde çocuğun yanında anlatmaları, ‘dişim çekilirken şöyle acıdı, çok pis koktu, çok kanadı, yapılan iğne çok acıttı’ gibi sözler çocukta diş hekimi korkusu oluşturur” şeklinde konuştu.

Başkan İlker şöyle devam etti: “Yapılan araştırmalara göre, korkuyu oluşturan etkenler arasında ilk sırada yüzde19 ile ağrı faktörü, ikinci sırada yüzde 15 ile kullanılan aletlerin sesi, üçüncü sırada ise yüzde 13 ile kullanılan materyallerin çıkardığı koku gelmektedir. Kötü deneyimler, kullanılan cihazlar, bulantı refleksi, diş hekiminin davranışı, diğer kişilerin deneyimleri, enjeksiyon, ilaç korkusu ve diş hekiminin cinsiyeti de korkuyu belirleyen diğer faktörler arasında yer alıyor.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA