28 Aralık 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir8°C

DİŞ ÇÜRÜĞÜ SAÇLARI DÖKÜYOR

Geçmeyen cilt yaraları, deri döküntüleri ve ani saç kayıplarının diş çürüklerinden kaynaklanıyor olabileceği öğrenildi.

Diş çürüğü saçları döküyor

20 Nisan 2011 Çarşamba 18:01

Dr. Dt. Mert Topçubaşı, kronik cilt sorunları yaşayan kişilerin, radyolojik olarak diş muayenelerini yaptırıp, ağızlarındaki kronik enfeksiyonları tedavi ettirmelerinin önerildiğini belirterek, "Aksi takdirde bazı cilt sorunları çözülemeyebilir" dedi.

Memorial Ataşehir Hastanesi Diş Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Dt. Mert Topçubaşı diş çürüklerinin yol açabileceği sorunlar hakkında bilgi verdi. Kronik idiopatik ürtiker (kurdeşen) ile diş çürükleri arasında ilişki olduğunu belirten bilimsel çalışmalar bulunduğunu belirten Topçubaşı, "Dişlerden kaynaklanan ileri seviyedeki enfeksiyonlar, ciltte akıntılı yaralar şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Bu durumda ayrıcı tanı önem kazanmaktadır. Kronik cilt sorunları yaşayan kişilerin, radyolojik olarak diş muayenelerini yaptırıp, ağızlarındaki kronik enfeksiyonları tedavi ettirmeleri önerilir. Aksi takdirde bazı cilt sorunları çözülemeyebilir. Diş muayenelerinin bir başka faydası da çeşitli cilt lezyonlarının teşhisine yardımcı olmasıdır. 'Liken planus' gibi deriyi ve ağız içini etkileyen deri hastalıkları ağız muayenesi esnasında tespit edilebilir" dedi.

Birden ortaya çıkan saçkıran ve saç dökülmelerinin sebebinin dişteki çürüğün, dolayısıyla enfeksiyonların saçlara uzanan bir etkisi olabildiğini vurgulayan Dr. Dt. Mert Topçubaşı, "Diş rahatsızlıklarıyla vücuda giren bakterilere karşı mücadele eden bağışıklık mekanizmasının kendi sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verebilmektedir. Bu durumda da bağışıklık sistemi saç köklerine etki etmekte ve saç dökülmesine sebep olmaktadır. Bu sebeple diş çürüklerinin tedavisi ve dolayısıyla saç dökülmelerini önlemek için diş hekimine muayene olmak şarttır" diye konuştu.

Topçubaşı, ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabildiğini, daha sonra bu asitlerin, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına sebep olduğunu dile getirdi. Diş çürüklerinin daha çok koyu renklenmelerle birlikte görülen oyuklar olarak algılandığını belirten Dr. Dt. Mert Topçubaşı, "Diş çürüğünün günümüzde çok sebebe bağlı bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.

Diş çürükleri; bakteri plağı (diş plağı), karbonhidratlı gıdalar (şeker, un vb.), bünyesel etkenler (dişin yapısı. tükürüğün bileşimi vb.) sebebiyle oluşabilmektedir. Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük ortaya çıkar. Çürük ve oyulmuş bir dişin tanısı doktor tarafından hemen konulabilmektedir. Fakat kimi zaman çürüğün gizli olması sebebiyle diş hekimi örneğin diş röntgeni isteyerek teşhis koyabilmektedir. Ağrı, diş çürüğünde diş hekimine başvurmayı gerektiren en önemli belirtidir.

Ağrılar; soğuk, sıcak, tatlı veya ekşi gıdalar tüketmekten kaynaklanabilir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir ve etken ortadan kalkınca ağrıda geçer; fakat tedavi edilmeyen çürüklerde ağrılar bir süre sonra sürekli olmaya başlarlar. Bunun için 'ne de olsa ağrı geçti' deyip diş sağlığınızı kesinlikle ihmal etmeyin" açıklamasında bulundu.

Çürüklerden kurtulmak için tedavinin şart olduğunun altını çizen Topçubaşı, öncelikle diş çürüğünün kendiliğinden iyileşmeyeceğini ve çürüyen dişin kendi kendine eski sağlıklı haline dönüşeceğini beklememek gerektiğini söyledi. Topçubaşı, çürüğün tedavi edilmediğinde ilerleyip, farklı sorunları ortaya çıkarabildiğini vurgulayarak, "Diş özüne kadar ilerlememiş çürükler önce temizlenir daha sonra da temizlenen çürük boşlukları şekillendirilir" dedi.

Yorumlar
    SON DAKİKA