26 Aralık 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa11°C
  • Antalya8°C
  • İzmir14°C

DİŞ BEYAZLATMA DOKTOR KONTROLÜNDE YAPILMALIDIR

Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ata Anıl, diş beyazlatma hakkındaki en önemli soruları yanıtladı.

Diş beyazlatma doktor kontrolünde yapılmalıdır

23 Mayıs 2011 Pazartesi 11:59

Diş beyazlatma yapılmadan önce dişler ve dişetleri titiz bir sağlık kontrolünden geçmelidir. Gerekli tedaviler yapılıp, ağızda korunması gereken bölgeler kontrol altına alınarak yapılan beyazlatma işleminin sonuçları ise bir o kadar sağlıklı ve kalıcıdır.

Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ata Anıl, diş beyazlatma hakkındaki en önemli soruları yanıtladı.

Eğer birey dişlerinin formundan memnun ise, renginden memnun değilse diş beyazlatma en koruyucu yöntemdir. Dişlerimizin beyazlıkları her zaman sağlık ve estetiğin vazgeçilmez unsuru olarak kabul edilmiştir.

Dişlerimiz yaşayan, dış ortamla ilişki halinde ve ondan etkilenen canlı dokulardır. Yediğimiz ve içtiğimiz bir çok madde onlar üzerinde etkiye sahiptir. Bunlar arasında kahveyi, sigarayı, çayı öncelikliler arasında sayabiliriz. Bunların yanı sıra genetik ve fizyolojik yapımıza bağlı olarak da dişlerimizde renklenmeler oluşabilir.

Dişlerde ne tür renklenmeler meydana gelir?

Dişlerde iki çeşit renklenme meydana gelebilir. İç renklenme ve dış renklenme.

İç renklenme: Dişin içine işlemiş ve fırçalama ile çıkarılamayan renklenmelerdir. Dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar da (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Bleaching işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı olur.

Dış lekelenmeler: Diş yüzeyine bazı gıdalardan, sigara, çay, kahve gibi boyayıcı ajanlardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diştaşı temizliği ve sonrasında yapılan profesyonel fırçalama ile bu lekelerden kurtulmak mümkündür.

Günümüzde geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında oldukça başarılı ajanlarla, dişlerde yüksek derecede fark edilir bir beyazlatma sağlamak artık mümkün olmaktadır. Temel prensip olarak mine yapısına sinmiş renklenmeler mine yapısına hiç zarar verilmeden alınmakta ve yapı oksijen ile kuvvetlendirilmektedir.

Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz en doğrusudur.

Sıkça yapılan bir hata piyasaya sürülmüş hiçbir kontrolü olmayan ve denetlenmemiş ürünlerle dişlerin beyazlatılmaya çalışılmasıdır. Bu ürünler dişleri geri dönüşümsüz beyazlatmadan çok uzak ve minede onarılması güç zararlar oluşturan yapıda ajanlardır.

Bu yüzden dişlerinizin canlı dokular olduklarını unutmadan onlarla ilgili kararlar ve uygulamalar hekiminizle birlikte yapılmalıdır.

Beyazlatma işlemi nasıl yapılır?

Şu anda bilinen iki değişik beyazlatma yöntemi vardır.

1- Home Bleaching ( Ev Tipi Beyazlatma yöntemi )

Bu yöntemde hekim dişlerden ölçü alarak laboratuara bu ölçüyü verir . Alınan bu ölçüden dişlerinizin üzerine tam oturan, ince şeffaf bir plak hazırlanır.

Bu plağın içine geceleri yatmadan evvel diş beyazlatma ajanı uygulanarak diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Beyazlatma işlemi gece uykuda gerçekleşir. Kaç gece yapılacağı hekiminizin yapacağı muayene sonucunda ortaya çıkacaktır.

2- Office bleaching (ofis tipi beyazlatma)

Bu yöntem yüksek konsantrasyonda ajanlar kullanılarak muayenehane ortamında dişhekimi kontrolunde uygulanır. Yumuşak dokuların izolasyonu sonrası beyazlatıcı ajanın diş yüzeyine sürülüp beklenmesiyle yaklaşık 1 saat süren bir uygulamadır. Bazı ajanları dental lazerler ile aktive ederek uygulamak da mümkündür.

Kimler beyazlatma işlemi yaptıramaz?

Başta hamileler ve emziren kadınlar olmak üzere kanser tedavisi gören hastalar kişilere beyazlatma işlemi uygulanamaz.

Sondakika.com

Yorumlar
SON DAKİKA