25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa3°C
  • Antalya7°C
  • İzmir7°C

DİKKAT! HİPERTANSİYONU TETİKLİYOR

Kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında yüzde 35, hipertansiyonun ortaya çıkmasında yüzde 55 oranında etken olduğu bildirildi...

Dikkat! Hipertansiyonu tetikliyor

07 Ocak 2011 Cuma 00:00

Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan obezitenin yetişkinlerde diyabet hastalığında yüzde 80, iskemik kalp hastalıklarında yüzde 35, hipertansiyonda yüzde 55 oranında etken olduğu belirtildi.

Malatya Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, şişmanlıktan doğan hastalıklardan her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olduğunu söyledi. Obezitenin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından sağlık açısından riskli ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlandığını aktaran Zengin, "Aşırı şişmanlık günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunudur.” dedi.

Hastalığın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artış gösterdiğinin altını çizen Zengin, şöyle devam etti: “DSÖ tarafından Asya, Afrika ve Avrupa`nın 6 ayrı yöresinde yapılan ve 12 yıl süren Monica çalışmasında 10 yılda obezite prevalansında yüzde 10-30 arasında bir artış saptandığı bildirilmiştir. DSÖ verilerine göre, fazla kiloluluk ve obezite Avrupa’daki yetişkinlerde tip 2 diyabetin yüzde 80`inden, iskemik kalp hastalıklarının yüzde 35`inden ve hipertansiyonun yüzde 55`inden sorumlu tutulmuştur. Her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Hiçbir önlem alınmadığı takdirde ve obezite prevalansındaki artışın 1990’lardaki hızıyla devam ettiği düşünüldüğünde, önümüzdeki yıllarda Avrupa’da 150 milyon yetişkin, 15 milyon çocuk ve adolesanın obez olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce 7 coğrafik bölgede seçilen 7 ilde 14 sağlık ocağında 30 yaş üstü 15 bin 468 birey üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerde obezite görülme sıklığı yüzde 21.2, kadınlarda ise yüzde 41.5 olarak bulunmuştur. Bunun yanı sıra Beden Kitle İndeksi (BKİ) değeri 40-69 yaş arasında doğrusal olarak artmakta, 70 yaşından sonra doğrusal olarak düşmektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA