22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya14°C
  • İzmir18°C

DEVREDİLEN ASKERİ HASTANE PERSONELİNİN MALİ HAKLARI HAKKINDA DUYURU

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından devredilen askeri hastane personelinin mali hakları hakkında duyuru yayımlandı.

Devredilen askeri hastane personelinin mali hakları hakkında duyuru

20 Kasım 2016 Pazar 10:00

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

Sayı: 13421922-869
Konu: Devredilen Askeri Hastane Personelinin Mali Hakları

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİNE

Bilindiği üzere, 669 sayılı KHK'nm 106'ncı maddesi ile Gülhane Askeri Tıp Akademisine bağlı eğitim hastaneleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ile asker hastaneleri, dispanser ve benzeri sağlık hizmet birimleri ile Jandarma Genel Komutanlığına ait sağlık kuruluşları her türlü hak ve yükümlülükleri, alacak ve borçları, sözleşme ve taahhütleri, taşınırları ve taşıtlarıyla birlikte, Bakanlığımıza devredilmiştir.

Aynı KHK'nm 107'nci maddesinde;

"Devredilecek personel

MADDE 107- (1) 106 ncı madde uyarınca Komisyonlar tarafından tespit edilen personelin Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, diğer yükseköğretim kurumları ile Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına devrine ilişkin usul ve esaslar ile devre ilişkin diğer hususları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

(2) Devredilen personelin atanacağı kadrolar, başka bir işleme gerek kalmaksızın atama işleminin yapıldığı tarih itibarıyla ihdas edilerek 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki cetvellerin ilgili kurumlara ait bölümlerine eklenmiş sayılır.

(3) (Değişik: 15/8/2016-KHK-670/10 md.) Devredilen personelden;

a) Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre alanlara, devredilmeden önce en son ayda kadrolarına bağlı olarak yapılan aylık gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı, taban aylığı, zam, tazminat ve ek ödeme veya sağlık hizmetleri tazminatı ödemeleri toplam net tutarının (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır); devir sonrası atandıkları yeni kadrolarına bağlı olarak yapılan aylık gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı, taban aylığı, zam, tazminat ödemeleri ile döner sermayeden yapılan ek ödemenin toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir.

b) Aylıklarını 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre alanlara, devir sonrası atandıkları yeni kadrolarında ödenen döner sermaye ek ödemesi net tutarının, devir tarihi itibarıyla eski kadrolarına bağlı olarak hesaplanan sağlık hizmetleri tazminatı net tutarından (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır) az olması halinde, aradaki fark herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak ödenir.

c) Aylıklarını 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa göre alanlara, aylık ve mali hakları (ek ödeme veya sağlık hizmetleri tazminatı dahil), rütbe ve kıdemleri ile devredildiği tarihteki aylık ve mali hak unsurları (tayın bedeli ve fiilen çalışma karşılığı yapılan ödemeler hariç) esas alınarak aynı şekilde ödenir. Bu şekilde almakta oldukları aylık ve mali hakları toplam net tutarının, devir sonrası yeni kadrolarına bağlı olarak alabilecekleri aylık ve mali hakları toplamı ile atanmış oldukları yeni kadro unvanı esas alınmak suretiyle hesaplanan döner sermaye ek ödemesi toplamının net tutarından az olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak ödenir. Bunların, subaylarda kıdemli albay, astsubaylarda ise iki kademeli kıdemli başçavuş rütbesini geçmemek ve general ve amiraller bulundukları rütbede kalmak üzere rütbe, terfi ve kıdemlilik işlemleri ile yaş haddi ve kadrosuzluk tazminatı da dahil emeklilik işlemleri, görev yaptıkları kurum tarafından 926 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılır. Ancak bunlar, istekleri halinde atanmış oldukları kadronun mali ve sosyal haklarından yararlanmak kaydıyla memurlar için belirlenen yaş haddine kadar çalışmaya devam edebilirler. Bu bent kapsamında bulunan personel hakkında 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi uygulanmaz.

ç) Sözleşmeli olarak görev yapanlar, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde aynı şekilde sözleşmeli olarak görev yapmaya ve ücret almaya devam ederler.

d) 13/6/2001 tarihli ve 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanuna göre çalışmakta olanlar anılan Kanun hükümleri çerçevesinde muvazzaf subaylığa ve muvazzaf astsubaylığa geçirilmiş sayılır ve bu maddedeki muvazzaf subay ve muvazzaf astsubaylarla ilgili hükümlere tabi olurlar.

(4) (Değişik: 15/8/2016-KHK-670/10 md.) Devredilen personel ve bunların emeklileri, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlıklarına bağlı sosyal tesislerden ve varsa silah taşıma ve bulundurma hakkından emsali rütbedeki personel gibi yararlanır. Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) üyesi olanların bu üyelikleri üçüncü fıkra hükümlerine tabi oldukları sürece, fiili hizmet süresi zammından yararlananların bu hakları ise üçüncü fıkranın (c) bendi hükümleri çerçevesinde 926 sayılı Kanuna göre aylık aldıkları sürece devir tarihindeki hükümler esas alınmak suretiyle devam eder.

(5) (Ek: 15/8/2016-KHK-670/10 md.) Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri, ilgililer bu madde uyarınca devredildikleri kurumların kadrolarında kaldıkları sürece uygulanır. Ancak ilgili personelin Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasındaki geçişleri kurum değişikliği sayılmaz.

(6) (Ek: 15/8/2016-KHK-670/10 md.) Askeri sağlık teşkillerinin yönetildiği merkez veya bölge teşkilatlarında görevli olup, sağlık teşkillerinin devri sebebiyle hizmetine ihtiyaç kalmayan sağlık ve yardımcı sağlık personeli ile görev sürelerinin bitiminde yurda dönen Girne Asker Hastanesinde görevli sağlık ve yardımcı sağlık personeli de Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının müşterek kararıyla devredilen personel kapsamına alınır.

(7) (Ek: 15/8/2016-KHK-670/10 md.) Gülhane Askeri Tıp Akademisinde uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimi yapma hakkı kazanmış olup henüz uzmanlık eğitimine başlamamış olanlar, kıta, kurum ve karargâhlarda fiilen en az iki yıllık hizmeti tamamlamak kaydıyla devredilen personel kapsamında Sağlık Bilimleri Üniversitesinin araştırma görevlisi kadrolarına atanırlar. Gülhane Askeri Tıp Akademisinde lisansüstü eğitim yapmakta olan öğrenciler (yabancı öğrenciler dahil) ile bu hakkı kazanmış olanlar eğitimlerine Üniversitede devam eder.

(8) (Ek: 15/8/2016-KHK-670/10 md.) Devredilen personelden Türk Silahlı Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlıklarına karşı mecburi hizmeti bulunan personel, bu hizmetlerini devredildikleri kurumlarda tamamlar.

(9) (Ek: 15/8/2016-KHK-670/10 md.) Uluslararası askeri anlaşma ve protokoller kapsamında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde eğitim ve öğretim gören yabancı uyruklu personel ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri ile yine aynı anlaşmalar kapsamında yıllık kontenjan dahilinde ücretsiz tedavisi yapılan hastaların tedavi giderleri ile öğrenci harçlıkları Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

(10) (Ek: 15/8/2016-KHK-670/10 md.)Savaş hali ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yurtdışı görevleri nedeniyle askeri sağlık teşkili kurulması ile buralarda görevlendirilecek Sağlık Bakanlığı personeline ilişkin usul ve esaslar, Milli Savunma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak protokollerle belirlenir.

(11) Devredilen personele devir tarihinden sonra yapılması gereken aylık veya ücret ödemeleri yeni kurumları tarafından yapılır ve bu ödemeler hakkında kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz. "

Hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu hükümlere ilişkin uygulama birliği sağlamaya ve tereddütleri gidermeye yönelik olarak Daire Başkanlığımız tarafından 19-20 Ekim 2016 tarihleri arasında Ankara'da "Askeri Sağlık Tesislerinden Devredilen Personelin Mali Hakları ile İlgili Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu çalıştay düzenlenmiştir.

Çalıştay kapsamında ele alman konulardan aşağıda belirlenen hususlara ilişkin 669 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde gerekli açıklamalar iş bu yazımızla duyurulmakta olup diğer konulara ilişkin Maliye Bakanlığı ve ilgili diğer taraflarla gerekli çalışmalar yürütülmektedir.

1. Tayın Bedeli

Devredilen hiçbir personele statüsüne bakılmaksızın tayın bedeli ödenmeyecektir. Personelin sabitlenecek mali haklarının hesabında ve 926 sayılı Kanuna tabi personelin mali haklarının hesabında tayın bedeli dahil edilmeyecektir.

2. Yemek Servisi

Yataklı tedavi kurumların devredilen tüm personel yatan hasta için oluşturulmuş yemek servisinden ücretsiz olarak yararlandırılacaktır. Diğer hizmet birimlerine devredilen personel emsali devlet memuru gibi yiyecek yardımından yararlandırılacaktır.

3. Giyecek Yardımı

Devredilen tüm personel giyecek yardımından devirden önceki mevzuatına tabi olarak değil, yeni atandıkları kadro unvanı üzerinden 657 sayılı Kanuna tabi Sağlık Bakanlığındaki emsalleri gibi yararlanacaktır.

4. 926 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmeli Personel

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubaylar, 675 sayılı KHK'nın 17'nci maddesi ile 669 sayılı KHK'nın 107'nci maddesine eklenen "d) 13/6/2001 tarihli ve 4678 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanuna göre çalışmakta olanlar anılan Kanun hükümleri çerçevesinde muvazzaf subaylığa ve muvazzaf astsubaylığa geçirilmiş sayılır ve bu maddedeki muvazzaf subay ve muvazzaf astsubaylarla ilgili hükümlere tabi olurlar. " hükmü gereği söz konusu personel 926 sayılı Kanuna tabi kadrolu personel gibi mali haklardan yararlanacaktır.

5. Devredilen Sözleşmeli Personel

669 sayılı KHK nın 107'nci maddesinin 3'üncü fıkrasının (ç) bendindeki düzenleme yalnızca 657 - 4/B'li personel için getirilmiş olup devredilen 657 - 4/B'li personel için sözleşmelerindeki hükümler uygulanacaktır.

6. Mali Hakların Sabitlenmesinde Rapor, İzin vs. Gibi Nedenlerle Oluşabilecek Farklılıkların Giderilmesi

657 sayılı Kanuna tabi personelin, devredilmeden önce en son ayda kadrolarına bağlı olarak yapılan gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı, taban aylığı, zam, tazminat ve ek ödeme veya sağlık hizmetleri tazminatı toplam net tutarı sabitlenecektir. Sağlık hizmetleri tazminatı sabitlenecek tutara dahil edilirken personelin devredilmeden önce en son ayda almış olduğu rapor ve/veya izinler dikkate alınmayacak, en son aydaki rapor, izin vb. nedenlerle kist ödenen maaş unsurları tam ay üzerinden hesaplanarak sabitlenmiş maaş hesaplaması yapılacaktır.

7. Sağlık Hizmetleri Tazminatının Ödeneceği Bütçe

Sağlık hizmetleri tazminatı genel bütçeden ödenecektir. Ancak tazminat veya fark tazminatı tutarlarının döner sermaye bütçesinden ödenmesi gerekmektedir.

8. Personelin Terfi İşlemine Dayalı Geriye Yönelik Ödeme

926 sayılı Kanuna tabi personelin rütbe terfii ve rütbe kıdemliliği yapılırken veya yan ödeme kararnamesinin yürürlük tarihi geçmişe yönelik olursa geriye dönük ortaya çıkacak farklar hesaplanıp genel bütçeden ödenecektir.

9. Yurtdışından Misafir Askeri Personele Nöbet Ödemesi

657 sayılı Kanunun ek 33'üncü maddesi ile getirilen düzenleme Uluslararası askeri anlaşma ve protokoller kapsamında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde eğitim ve öğretim gören yabancı uyruklu personeli kapsamadığından bunlara nöbet ücreti ödenmeyecektir.

10. Personelin devir öncesi görev unvanına bağlı aldığı mali hakları

Personelin devirden önce görev unvanına bağlı olarak almış olduğu ve 926 sayılı Kanuna tabi olmayan mali hakları ödenmeyecektir. Örneğin; muhasebe yetkilisi personele ödenen ek görev ücreti artık ödenmeyecektir. Bunlara tamamen Sağlık Bakanlığı mevzuatı uygulanacaktır.

Devirden önce ek görev nedeniyle ödenen ek görev ücretleri sabitlenecek tutarlara da dahil edilmeyecektir.

11. Yüksek lisans yapmak amacıyla yurt dışına gönderilen personel

Staj ve öğrenim görmek veya yüksek lisans yapmak amacıyla yurt dışına gönderilen personelin, yurtiçi maaşı kadrosunun bulunduğu birimce ödenecektir. Bunların yurtdışı maaşları ise Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu merkez teşkilatı tarafından ödenecektir.

12. Orduevi Kesintisi

Ordu evi üye aidatları devirden önce kesildiği şekliyle kesilmeye devam edilecektir.

13. Sağlık Bakanlığı ile SBÜ arasındaki geçişler

675 sayılı KHK'nın 17'nci maddesi ile 669 sayılı KHK'nın 107'nci maddesinin beşinci fıkrasına "Ancak ilgili personelin Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasındaki geçişleri kurum değişikliği sayılmaz. " Hükmü eklenmiştir. Buna göre devredilen personelin Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasındaki geçişleri kurum değişikliği sayılmayacaktır.

Bilgilerini ve gereği ile konunun birliğinize bağlı sağlık tesislerine duyurulmasını rica ederim.

Prof. Dr. Alper CİHAN
Kurum Başkanı

 

DAĞITIM:
Gereği:                                                                  Bilgi:
89 Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği         Maliye Bakanlığı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü                    SB Strateji Geliştirme Başkanlığı
                                                                             Yönetim Hizm. Genel Müdürlüğü

 

Yazının aslı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA