24 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa6°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

DEVLET, PSİKİYATRİ HASTASINI AİLESİYLE BİRLİKTE REHABİLİTE EDİYOR

"Oğlum 32 yaşında ve şizofreni hastası. Bu merkez sayesinde hem o hem ben hayat boyu rehabilite ediliyoruz." diyor 62 yaşındaki N.T.

Devlet, psikiyatri hastasını ailesiyle birlikte rehabilite ediyor

18 Mart 2011 Cuma 09:14

Oğlunun ciddi ruhsal bozukluk yaşadığını belirten bir başka anne Y.A. "Oğlum şiddet uyguluyordu. Buraya gelince düzeldi.

Ben de burada diğer hasta yakınlarını görünce yalnız olmadığımı hissettim." ifadesini kullanıyor. 36 yaşındaki oğlunun 10 yaşından beri şizofreni olduğunu söyleyen S.P. ise şunları söylüyor: "Bilinçleniyoruz. Diğer hasta yakınları ile dertlerimizi paylaşıyoruz. Toplumun önyargıları ile baş etmeyi öğreniyoruz."

Üç annenin ortak özelliği, çocuklarının ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde gördükleri tedaviden sonuç alamaması. Sağlık Bakanlığı, psikiyatri hastalarına hastanelerde verilen hizmeti geliştirmek amacıyla 'toplum temelli ruh sağlığı modeli'ni devreye soktu. Amaç hem hastayı hem de ailesini yalnız bırakmamak. Söz konusu projede, merkez hastane dışına kuruluyor. Türkiye'de şu an bakanlığa bağlı 6 'Toplum Ruh Sağlığı Merkezi' var. Hedef sayıyı 236'ya çıkararak, ülkedeki 300 bin şizofreni hastasına ulaşmak.

Toplum Ruh Sağlığı merkezlerinin Türkiye proje koordinatörü Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Gazi Alataş, "Amacımız psikiyatri hastalarını toplumdan uzaklaştırmadan rehabilite etmek." diyor. Merkezin tespit ettiği hasta veya ailesine telefonla ulaştığını anlatan Alataş, "Hasta ve yakını merkeze davet ediliyor. Kişiye sunulacak hizmet belirleniyor ve süreç başlıyor." diye konuşuyor. Alataş, merkezde psikiyatrist, psikolog, hemşire, sağlık memuru ve sosyal hizmet uzmanının bulunduğu bir ekibin görev yaptığını bildiriyor.

Yalnız olmadığımızı burada anladık

Zeytinburnu'ndaki ruh sağlığı merkezi, kısa sürede 90 hasta ve yakınına ulaşmış. F.Ş. (56), oğlu M.Ş. (32) ile birlikte haftanın 3-4 günü buraya geliyor. Oğlunun eşinden boşandığını anlatan F.Ş., "Oğlumda ciddi gelişmeler var." diyor. N.T. (62), oğlu S.T.'nin (32) hem şizofreni hem de madde bağımlısı olduğunu belirtiyor. S.T.'nin merkez sayesinde ilaçlarını düzenli almaya başladığını aktaran N.T., şöyle devam ediyor: "Oğlumu 7-8 defa AMATEM'e yatırdık. Ama sonuç alamadık. Merkez sayesinde çocuğum çeşitli faaliyetlere katılıyor. Artık 'Ben iyileşeceğim anne' diyor." Merkezde hastaları kaynaştırmak amacıyla yürüyüşler düzenleniyor. Hasta ve ailelerine yönelik grup terapileri, eğitim seminerleri veriliyor.

Çağlar Avcı

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA