23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

DEVLET MALZEME OFİSİ’NDEN YAPILAN ALIMLARDA UYULMASI GEREKEN HUSUSLAR

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Devlet Malzeme Ofisi (DMO)’nden yapılan alımlarda uyulması gereken hususlar hakkında duyuru yayımlandı.

Devlet Malzeme Ofisi’nden yapılan alımlarda uyulması gereken hususlar

04 Eylül 2015 Cuma 13:45

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı

 

Sayı: 36385208/010.07/5461.1798
Konu: DMO Alımları                                                                                          

KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ
GENEL SEKRETERLİĞİNE

İlgi: a) Bakanlığımızın 06.10.2011 tarih ve 2011/53 sıra nolu Genelgesi
  
     b) 05.09.2012 tarihli ve 970 sayılı genel yazımız
    
   c) 18.09.2014 tarihli ve 919 sayılı genel yazımız

Kurumumuz denetçilerince Kamu Hastaneleri Birliklerimiz ve bağlı sağlık tesislerinde yapılan denetimlerde; bazı Birliklerimiz ve sağlık tesislerimizin Devlet Malzeme Ofisi (DMO)'nden yaptıkları alımlarda ilgi genelge ve genel yazılarımızda belirtilen hususlara uyulmadığı tespitinden hareketle aşağıdaki bazı hatırlatmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1. Bilindiği üzere ilgi (a) genelgede; DMO'nun kurumsal web sayfasındaki ilgili mevzuatın incelenmesi, ihtiyaç tespitinin ihtiyaç tespit komisyonlarınca yapılması, yaklaşık maliyetin tespitine yönelik hususlar ile tek bir firmadan veya tek markadan alım yapılmayacağına dair hususlar belirtilmiştir.

2. İlgi (b) genel yazımızda ise; ihtiyaçların yerli ürünlerden karşılanması ve ülkemiz ekonomisinin gelişmesine yönelik 2008/20 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile 2011/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi'ne atıfta bulunularak yerli ürün kullanılmasını engelleyen düzenlemelere teknik şartnamelerde ve ihale dokümanlarında yer verilmemesi; DMO'dan gerçekleştirilecek alımlarda yerli ürün varken öncelikli olarak Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesi ile mobilya, mefruşat ve tıbbi cihaz alımlarında DMO'da yer alan yerli ürünler tercih edilmiyorsa ihale mevzuatı hükümleri çerçevesinde piyasadan karşılanması hususlarına yer verilmiştir.

3. İlgi (c) genel yazımızda da ilgi (a) genelge ve ilgi (b) genel yazıdaki bazı hususlara değinilerek Birlik ve sağlık tesislerinden alınan geri bildirimlerde söz konusu düzenlemelerin DMO'dan yapılacak alımları tamamen kısıtladığı yönünde yanlış algılamaların olduğu ve buna yönelik açıklamalar yer almıştır.

Kurumumuz denetçilerince Birlikler ve bağlı sağlık tesislerinde yapılan denetimlerde; "Genel Sekreterliğe bağlı sağlık tesislerinin ihtiyaçlarının yazılı talepleri doğrultusunda mefruşat alımı hariç diğer DMO alımlarında Genel Sekreterlik bünyesinde İhtiyaç Tespit Komisyonlarının kurulmadığı. Malzeme Kaynakları Yönetim Sistemi (MKYS) ve DMO fiyatlarını gösterir piyasa fiyat araştırması cetvellerinin alım dosyalarında olmadığı, piyasa fiyat araştırma cetvellerinin imzasız ve eksik olduğu9' şeklindeki hususların denetim raporlarında yer aldığı görülmektedir.

Bilindiği üzere ilgi (a) genelgenin aşağıda belirtilen maddelerinde;

"2- İhtiyaç tespiti, diğer alımlarda olduğu gibi ihtiyaç tespit komisyonlarınca yapılacaktır.

3- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkartılan ikincil mevzuat hükümleri uyarınca yaklaşık maliyet tespiti yapılacaktır.

a. Yaklaşık maliyet tespitinde öncelikle Bakanlığımız Malzeme Kaynakları Yönetim Sistemi (MKYSJ'nde yer alan fiyatların kullanılması zorunludur. MKYS'de yer alan fiyatların kullanılmasında ürünün barkod koduna, UBB koduna ve malzeme tanımı alanlarında yapılan açıklamalara dikkat edilmesi ve sistemde yer alan fiyatların KDV dahil fiyat olduğunun unutulmaması gerekmektedir.

b. Yaklaşık maliyet çalışması sonucunda tespit edilen fiyat ile DMO fiyatları kıyaslanacağından, yaklaşık maliyet tespitinde MKYS'de yer alan DMO fiyatlarının kullanılmaması gerekmektedir.

4- Tespit edilen ''-yaklaşık maliyet fiyatları ile kurumun ihtiyacını karşılayacak teknik şartnameye uygun en ucuz DMO ürünlerinin fiyatları karşılaştırılarak, ihale masrafları da (ilan bedeli, kırtasiye vb.) dikkate alınarak ihtiyacın DMO'dan ya da ihale yoluyla piyasadan alınacağına harcama yetkilisince karar verilecektir." hükümleri yer almaktadır.

Bu kapsamda; Birlikler ve bağlı sağlık tesislerince DMO'dan yapılacak alımlarda mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde belirlenen usul ve esaslara riayet edilmesi, ihtiyaç duyulan mal ve malzemenin seçiminin Birlik/Sağlık tesisi ihtiyaç tespit komisyonu marifetiyle yapılması, alım dosyalarında piyasa fiyat araştırma cetvellerinin ve diğer belgelerin eksiksiz olması, bu belgelerdeki gerekli imzalarının tam olması hususları ile ilgi (a) genelge ve genel yazılardaki hususların titizlikle uygulanması hususlarında;

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Uzm. Dr. Zafer ÇUKUROVA
Kurum Başkanı

DAĞITIM
Gereği:                                                               Bilgi:
89 Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine    Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığına

 

Yazının aslı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA