28 Kasım 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa7°C
  • Antalya12°C
  • İzmir10°C

DEVLET DİŞ İÇİN GAZA BASTI, ÖZEL SEKTÖR ŞOKA GİRDİ

Diş hastalarını kapma yarışına yeni yatırımlarla giren özel hastaneler, devletin yeni diş sağlık merkezleri yatırımlarına hız vermesi yüzünden şaşkın. Diş muayenehaneleri kapanma endişesi yaşıyor.

Devlet diş için gaza bastı, özel sektör şoka girdi

02 Haziran 2008 08:58

Diş hastalarını kapma yarışına yeni yatırımlarla giren özel hastaneler, devletin yeni diş sağlık merkezleri yatırımlarına hız vermesi yüzünden şaşkın. Diş muayenehaneleri kapanma endişesi yaşıyor.

Türkiye'de yaklaşık 4 milyar YTL'yi bulan diş sağlığı sektöründe, özel diş muayenehaneleri ve özel hastanelere Genel Sağlık Sigortası yoluyla gelecek hastaları kapma yarışında devlet rakip çıktı. Geçen yıl diş hastalarını hastane kuyruklarından kurtarmak için 300 YTL katkı payı sağlayan ve böylece özel muayenehanelere yeşil ışık yakan Sağlık Bakanlığı, yeni diş hastaneleri yatırımlarına hız vererek sektörü şaşırttı. Diş hastanesi yatırımına girişen özel hastanelerşimdi hastalarını devlete kaptırma paniği yaşarken, özel muayenehanesi bulunan diş hekimleri ise devletin genel politikası nedeniyle muayenehanelerinin kapanacağından endişeli.
Sektördeki en eski diş hastanelerinden Hospitadent'in Genel Müdürü Selçuk Özbölük, diş tedavisini kendisi karşılayabilecek durumda olan çok az hasta bulunduğuna işaret ederek, devlet hastanelerinin çoğalmasıyla birlikte sigortalı hastaların artık özeli tercih etmeyeceğini söyledi.
 
4 milyar YTL'lik pazar
Türkiye'de yaklaşık 54 milyon diş hastası bulunuyor. Yaklaşık 4 milyar YTL'lik diş tedavi pazarında bu hastaların büyük çoğunluğu, bugüne kadar özel klinikler ve muayenehanelere gidiyordu. Bu tercihin ardındaki neden ise, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ağız ve diş tedavi merkezlerinde bir yıl sonrasına uzanan randevu tarihleri, aylar boyu beklenen sıralar yatıyordu. Bu soruna çözüm bulmak için Sağlık Bakanlığı geçen yıl özel diş kliniklerine hasta sevkine başladı. Eskiden 90 gün olan sevk süresini 45'e indiren Bakanlığın bu girişimi, özel hastanelerde hasta artışına yol açtı, bu da hastanelerde kapasite arttırımı yatırımlarını hızlandırdı. Bu yatırımlarla bugün 2 tanesi ruhsatlı, başta İstanbul olmak üzere 50'den fazla özel hastanenin ağız ve diş sağlığı merkezi bulunuyor.
Özel hastaneler yeni hasta iştahıyla yatırımlara başlarken devlet de boş durmadı. Sağlık Bakanlığı da, Türkiye çapında3 diş hastanesi, 48 ağız ve diş sağlığı merkezi ve 101 hastane bünyesindeki diş tedavi ve protez merkezine, sadece bu yıl 13 ek bina ve 3 yeni hastane eklemeye karar verdi. Trabzon, Rize ve İstanbul Kadıköy'de bulunan 3 hastane ile 13 ek binanın 2009'da faaliyete geçmesi bekleniyor. Öte yandan, Sağlık Bakanlığı'nın bina yatırımlarının yanında birçok diş hekimine de kadro vereceği konuşuluyor. Bunun sonucunda yüzde 74'ü özelde çalışan 20 bin diş hekimine muayenehaneleri kapatıp devlet memuru olma yolu görünüyor.
 
Sigortalı özele gelmez
Hospitadent Genel Müdürü Selçuk Özbölük, herkesin kâr edeceği ümidiyle sektöre girdiğini söyledi. Ancak yeni gelişme ile bu durumun tersine döneceğini ve pazarda büyük kurumların ayakta kalamayacağını anlatan Özbölük, devlet hastanelerinin çoğalmasıyla beraber sigortalı hastanın özeli tercih etmeyeceğine işaret ederek, "Diş tedavisini karşılayabilecek çok az hasta var. Ancak onlar büyük hastaneler yerine muayenehanelere gidecektir" dedi.
Geçen ay hizmete başlayan en büyük ağız ve diş sağlığı merkezlerinden Medicana ise şimdiden yüzde 50 doluluk oranına ulaşarak pazardaki talebi gözler önüne serdi. Şu an için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında hasta almadıklarına işaret eden Medicana Diş Direktörü Dt. Nazan Bozkurt, hasta yoğunluğunun giderek arttığını ifade etti.
 
Muayanehaneler zorda
Diğer taraftan Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım ise varolan mevzuatta da sıkıntılar bulunduğunu söyledi. Mevzuatta devlete başvuran diş hastalarının tedavilerinin 45 gün içinde gerçekleştirilememesi halinde özel kuruluşlara sevk edilmek zorunda olduğunu hatırlatan Yıldırım, "Mevzuatta yazılı kuralların böyle olmasına karşın vatandaşlar muayenehanelere sevk edilmiyor ve çeşitli zorluklar çıkarılıyor" diye konuştu.
Yıldırım, Genel Sağlık Sigortası ile birlikte muayenehanelerin de tehlike altına girdiğini, birçoğunun şimdiden kapandığını belirtti.
 
 
Sağlık Bakanlığı'nın
diş merkezi yatırımları
Ek binanın yeri
Tipi   
Tutarı (YTL)
* Ankara
20 ünit
2.500
* Bitlis
20 ünit
2.115
* Erzurum
50 ünit
4.250
* Bolu
30 ünit
3.500
* Burdur
20 ünit
2.500
* Çorum
30 ünit
3.500
* Eskişehir
90 ünit
4.500
* Malatya
40 ünit
4.500
* Nevşehir
40 ünit
4.500
* Samsun
40 ünit
4.500
* Siirt
20 ünit
2.500
* Zonguldak
30 ünit
3.500
* K.Maraş
-
4.600
Yorumlar
SON DAKİKA