26 Aralık 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa12°C
  • Antalya8°C
  • İzmir9°C

DENİZLİ "TERMAL SAĞLIK" TURİZMİNDE İDDİALI

Termal kaynaklarıyla antik çağlardan bu yana şifa kaynağı olan Pamukkale'nin yatırımlar ve tanınırlığının arttırılmasıyla "termal sağlık merkezi" haline gelmesi hedefleniyor

Denizli "termal sağlık" turizminde iddialı

27 Ekim 2014 Pazartesi 12:16

MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Termal kaynaklarıyla antik çağlardan bu yana şifa kaynağı olan Pamukkale'nin, yatırımlar ve tanınırlığının arttırılmasıyla "termal sağlık merkezi" haline gelmesi hedefleniyor.

Dünyada, yılda 100 milyon kişinin faydalandığı termal sağlık hizmetlerinde Türkiye'nin payını arttırma yönünde çalışmalar sürerken, antik çağlardan bu yana şifalı sularıyla dikkati çeken Denizli de gözde merkezler arasında yer alıyor.

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Murat Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Pamukkale ve Karahayıt bölgesinin Türkiye'de termal turizmdeki atağı için önemli merkezler olduğunu belirtti.

Türkiye'de sıcaklığı ve debisi uygun 400 civarında termal kaynak bulunduğunu ve bunlardan 125'inin Ege'de yer aldığını ifade eden Şen "Ege bölgesi coğrafi olarak 12 ay turizm yapmaya elverişli bir bölge. 12 ay sürdürülebilir turizmin yapıldığı bölgeler arasında da Pamukkale, doğal yapısı ile ön plana çıkıyor" ifadesini kullandı.

Doğal yapısı ve tarihiyle de ilgi çeken Pamukkale'nin yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir termal geleneği bulunduğunu kaydeden Şen şöyle konuştu:

"Pamukkale ve Karahayıt'ın termal kaynaklarının kullanımına yönelik ciddi çalışmalar yapılıyor. Avrupa'daki örnekleri incelenerek kat kat üzerinde bir turizm merkezi için uğraş veriliyor. Bölgemizde bu yönde gerekli dinamizm sağlamış durumda. En kısa zamanda da Denizli tüm dünyada tanınır, bilinir bir termal merkez haline gelecek. Ve bu kaynakların iyi bir şekilde kullanılması bölgemiz turizmi, Türkiye turizmi açısından çok önemli katma değerler sağlayacak."

Pamukkale Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nin 2015 yılında temelinin atılmasının, 2017 yılında da açılmasının öngörüldüğünü, bu yatırımın "termal turizm" konusunda kente önemli bir katkı sağlayacağını bildiren Şen, ildeki kamu ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda ellerinden gelen her türkü katkıyı sağlamasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

- "Termal kaynakların yanında, tarihi yerler ve doğal güzellikler büyük avantaj"

Denizli'nin termal kaynaklarının yakınında tarihi alanlar ve doğal güzelliklerin bulunduğunu hatırlatan Şen, bunun özellikle yabancı turisti çekmede kentin önemli bir avantajı olduğunu vurguladı.

Şen, "Termal alanların yanı başındaki Laodikya'nın tanıtımının yapılması, kilisenin restorasyonun tamamlanıp ziyarete açılması, yabancı turistlerin bölgemize yoğun bir talep oluşturmasını sağlayacağına inanıyoruz. Termal tedaviyi amaçlayan turistler için, kendilerine sunulacak dinlenme, eğlenme, spor olanaklarının yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleri görme, inceleme fırsatı sağlamak Denizli'nin daha çok tercih edilmesine önemli bir etken olacaktır" diye konuştu.

Termal otellerin de bünyelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri oluşturduğunu, bunun tedaviyi hedefleyen turist sayısında artış sağladığını ifade eden Şen, özellikle İskandinav ülkeleri ile Almanya'dan turistlerin Denizli'yi tercih ettiğini bildirdi.

- Gelenlerin memnuniyeti

Belarus'tan gelen Jelena Yuve, termal suyu ve çamuru çok beğendiğini belirterek, "Bu çamurdaki minarellerle vücudumuz besleniyor. Zaten güzeliz, belki daha da güzelleşiriz" dedi.

Hatay'dan gelen Mustafa Çetinkaya (62), üç yıldır termal tedavi için Pamukkale'yi tercih ettiğini bildirerek, "Burası çok güzel. Emeklilere, bel fıtığı, kireçlenme olanlara çok güzel şifa veriyor. Şifasını da buluyoruz yani. Burası tam emeklilerin dinlenme kampı. Faydasını görüyoruz. 10 günlüğüne geldik" diye konuştu.

İzmirli İlbiye Çetin (48) de, "İlk defa geldik, komşularımızın tavsiyesi üzerine. Kireçlenme, fıtık, romatizmaya çok iyi geldiğini söylediler. Geleli üç gün oldu. Şu anda bile rahatlama hissettik. Eşimin beli ağrıyordu, şu an bayağı rahatladı" şeklinde konuştu.

Mümin Yıldız ise Pamukkale Karahayıt beldesine 10 yıldır geldiğini ifade ederek, "Suyu şifalı, yeri güzel. Ağrısı olanların gelmesini tavsiye ederim. Faydasını bulduk. Bursa'dan geldik. Bacaklarımda ağrı vardı daha önce, buraya geldik çok şükür o hastalıklar kayboldu" dedi.

Yorumlar
SON DAKİKA