22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

DANIŞTAY, ÖZEL HASTANELERDE YÜZDE 200 İLAVE ÜCRETE DEVAM DEDİ

Danıştay 15. Dairesi, özel ve vakıf üniversitelerince vatandaşlardan alınacak ilave ücreti yüzde 90'dan 200'e çıkaran Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti.

Danıştay, özel hastanelerde yüzde 200 ilave ücrete devam dedi

13 Mayıs 2015 Çarşamba 11:46

AYLİN SIRIKLI DAL

Danıştay 15. Dairesi, özel ve vakıf üniversitelerince vatandaşlardan alınacak ilave ücreti yüzde 90'dan 200'e çıkaran Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti.

Bir vatandaş, Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Davayla ilgili incelemeyi yapan tetkik hakimi heyete, "kamu hastaneleri dışındaki sağlık hizmeti sunucularınca vatandaşlardan alınabilecek ilave ücretin tavan oranının yüzde 90'dan 200'e çıkarılmasının hukuken kabul edilebilir ve somut nedeni olmadığı sonucuna varıldığından yürütmenin durdurulması isteminin kabul edilmesi" yönünde düşünce bildirdi.

Danıştay 15. Dairesi ise davanın durumuna göre, olayda idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının bu aşamada gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.

- Karşı oy

Çoğunluk görüşüne bir üye katılmadı. Üyenin karşı oy gerekçesinde, ilave ücretin yüzde 200'e yükseltilmesi nedenlerinin, somut bilgi ve belgelerle açıklanması istenildiği halde davalı idareler Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunca bu konularla ilgili herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığının görüldüğü belirtildi.

Karşı oy gerekçesinde, "Dolayısıyla kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki sağlık hizmeti sunucularınca alınabilecek ilave ücretin tavan oranının yüzde 200 olarak belirlenmesinin hukuken kabul edilebilir haklı ve somut bir nedeni olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle çoğunluk kararına katılmıyorum" ifadeleri kullanıldı.

Danıştay 15. Dairesi, düzenlemenin iptal istemini daha sonra esastan görüşerek karara bağlayacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA