25 Kasım 2024
  • Ankara-2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya9°C
  • İzmir7°C

'CUK CUK' SESİ ÇIKARAN BEBEK İYİ EMMİYORDUR!

Yurtdışında emzirme danışmanı olarak görev yapan Lisa Marasco, anneleri doğru bildikleri yanlışlar hakkında bilgilendirdi...

'Cuk cuk' sesi çıkaran bebek iyi emmiyordur!

27 Mayıs 2010 Perşembe 15:24

Yurtdışında emzirme danışmanı olarak görev yapan Lisa Marasco, anneleri doğru bildikleri yanlışlar hakkında bilgilendirdi. Marasco,"Bebeğin 'cuk cuk' sesi çıkarması memeyi iyi emmediğini gösterir. Annenin şişmanlığı, sütünü olumsuz etkiler" dedi

Uluslararası sertifikalı bir emzirme danışmanı olan ABD'li Lisa Marasco, Acıbadem Hastanesi'nin davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Aynı zamanda 'Sütünüzü Nasıl Artırabilirsiniz?' adlı kitabın yazarı da olan Marasco, birikimlerini Türk anneleriyle paylaştı:
Eğer bebek çok fazla 'cuk cuk' sesi çıkartıyorsa, bu iyi değil! Bu ses bebeğin annesinin memesini iyi ememediğini gösterir.
Memelerin kocaman olması annenin sütünün bol olduğunu göstermez.
Annenin gençlik döneminden itibaren obezite sorunu varsa, bu durum süt üretimini olumsuz etkiler.
Çok uzun süren stresli dönemler, vakumlu, forsepsli doğum ya da acil sezaryen emzirmeyi olumsuz etkiler.

ÖDEMİ SALATALIKLA ATIN!
Aşırı ödem, sütün memelerden zor salgılanmasına neden oluyor. Ödemli annelerde süt iki-üç gün gecikerek geliyor, ödem azaldıkça süt artıyor. Ödemi söktürmek için annelerin salatalık, karpuz, lahana yemesi öneriliyor.
Annenin yumurtalığında çok fazla kist olması, testosteron oranını artırıyor. Bu durumda annenin memesinden iki-üç hafta sonra süt gelebiliyor. Kistlerden kurtulmanın tek yolu ise doğum...
Bazen plasenta rahim kaslarına yapışıyor, geç atılıyor ve çok fazla kanamaya neden olabiliyor. Plasenta içerde kalırsa süt üretimi etkilenebiliyor.
Anne önceki bebeğini sezaryen ile dünyaya getirmişse, 35 yaş üzerindeyse ve çoklu gebelik riski varsa süt üretimi gecikiyor.

AŞIRI SU TÜKETMEYİN!
Sigara içmek sütü azaltıyor.
Nezlede kullanılan bazı ilaçlar, süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini olumsuz etkiliyor.
'Çok fazla su içersem, sütüm bol olur' anlayışı doğru değil! Aşırı su içmek, çok süt üretileceği anlamına gelmiyor. Emziren anne, susadıkça su içmeli.
Eğer dil bağı sorunu nedeniyle bebek ememiyorsa, bu bağın kesilmesi bebeğin annesinin sütünü daha iyi almasını sağlıyor. Ancak bu bağın kesilme işleminin mutlaka, bir uzman tarafından yapılması gerekiyor.

MEMEDEKİ ÇATLAĞA DİKKAT!
Süt veremeyen annelerin memeleri kontrol edilmeli. İki meme arasındaki boşluk, anatomik bir bozukluğun göstergesi olabilir. Bu da süt veren anneler ve bebekleri için bir risk faktörü.
Gebelik sırasında memelerde damarların genişlemesi görülmeli. Damarsız memeden, süt gelmeyebilir.
Meme çatlaklarının çok fazla olması, emzirme süresini azaltacağından, bebek yeterince doymayabilir. Bebeğin emme süresi anne tarafından takip edilmelidir.

EMZİREMEYEN ANNE NASIL OLUR?
Her şeyi düzenleyen, kontrolü altına almaya çalışan ve her şeyi bilen...
Mükemmel anne olmaya çalışan...
Yatakta yatan, memesini çıkarıp prensesler gibi, başkalarının emzirtmesini isteyen...
O bebeği istememiş olan anneler...

ÇOK SÜT EMEN O KADAR HIZLI BÜYÜYOR!
Eskiden 'İlk altı ay mutlaka ve sadece anne sütü verin' diyorduk. Şimdi yine, bunu söylüyoruz. Ancak annelerin emzirmeyi en az iki yaşına kadar sürdürmelerini istiyoruz. Çünkü sadece emzirmek, bebek ölümlerinin önlenmesinde yüzde 13 oranında etkili.
İlk altı ayda, anne sütü bebeğin tüm ihtiyaçlarının yüzde 100'ünü, 6-12 ayda ise yüzde 50'sini karşılıyor.

EMZİRME SÜRESİ ÖNEMLİ!
Uzayan emzirme süresi, büyüme ve bilişsel işlevleri olumlu etkiliyor. Kronik hastalık ve şişmanlık riskini azaltıyor.
Dört ayın üzerinde anne sütü içen bebeklerin, ergenlik döneminde obeziteden kurtulduğu araştırmalarla biliniyor.

ERKEK BEBEKLER KIZLARDAN ÇOK EMİYOR
Kız ve erkek bebeklerin meme emme süreleri arasında bir fark var mı?
Hangisi daha fazla emiyor?
Erkek bebeği olan anneler daha fazla süt üretiyor. Erkek bebekler kızlara oranla daha fazla süt emiyor. Memedeki depolama kapasitesi bebeğe ulaşan süt miktarını etkiliyor. Bir memede 120 ml. süt varsa bebek bunu emiyor ve uyuyor. Acıkınca diğer memedeki 120 ml'yi içiyor. Ancak her iki memede 30'ar ml. varsa bebek hâlâ aç oluyor ve onu sık sık emzirmek gerekiyor. Memenin depolama kapasitesi düşükse bebek, daha sık emiyor.

15 EMZİRME TÜYOSU
MEMELER ARASI ÜÇ SANTİMSE SÜT AZ OLUR!
1 Eğer hamileliğin 34'üncü haftasından önce doğum riski varsa hem doğumu durdurmak, hem de bebeğin akciğerlerini olgunlaştırmak için tedaviden sonraki iki gün içinde süt seviyesi iyi oluyor. Ama 9 gün içinde doğmazlarsa annelerin süt sorunları oluyor.
2 Doğumda yaş, ne kadar ileriyse süt hacmi o kadar yüksek oluyor.
3 Çoklu gebelikte annede birden fazla plasenta oluyor; memeler daha fazla uyarılıyor. Çocuklar ikiz olunca anneler 'Sütüm yetmeyecek' diye korkuyor. Oysaki iki bebek taşıyan anne daha çok süt verebiliyor
4 Hipertansiyon olduğunda meme gelişmesi bozuluyor, annenin sütü azalıyor.
5 Bazı kadınların memeleri dışarıdan normal gözüküyor. Ancak içi boş oluyor ve süt veremiyorlar.
6 Çok büyük, şişman inekler fazla süt vermiyorlar. Aşırı beslenme nedeniyle büyük yağ hücreleri oluşuyor. İşte kadınlardaki obezite de şişman ineklerin durumuna benziyor. Obezite bir risk faktörü olduğundan yeterli süt üretilememesine yol açıyor.
7 İçe dönük düz meme uçları; obezite, hipertansiyon, vakumlu doğum ve acil sezaryenin risk faktörleridir.
8 Önceden sezaryen varsa, kişi 35 yaş üzerindeyse bu risk yükselir.
9 Yumurtalıklarda fazla kist olması, testosteron oranını artırıyor. Doğum, kistlere şifa gibi geliyor. İki hafta sonra memeden süt geliyor.
10 Çok fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltıyor. Doktorlar özellikle bazı ilaçlara karşı dikkatli olunmasını istiyor.
11 Doğuma yakın dönemde kullanılan antidepresan, sütün geç gelmesine neden oluyor. Ödemi aşırı olan annelere idrar söktüren meyve ve sebzeler öneriliyor.
12 Meme tipi de önemli. Memeler arasında üç parmaktan fazla aralık varsa bu durum risk faktörünü oluşturuyor. Gebelik sırasında damarlar görülmeli, gerilen çizgilere dikkat edilmeli.
13 Aşırı sulu gıdalar tüketmek, sütün çok olmasına yardım etmiyor. Günlük tüketilen su miktarı, hem anneye hem de bebeğe yetiyor.
14 Aynı şekilde memelerden biri çok gelişmiş, diğeri az gelişmişse sorun oluyor.
15 Hipnoz ve yoga süt üretimini arttırıyor. Zihnin gevşemesi çok önemli.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA