ÇOK SICAK VE HIZLI YEMEKTE MİDE KANSERİ RİSKİ
Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışmada, yemekleri çok sıcak yemenin 3.3, çok hızlı yemenin 5.4 kat risk yarattığı belirlendi.
20 Ocak 2011 Perşembe 11:22
Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışmada, yemekleri çok sıcak yemenin 3.3, çok hızlı yemenin 5.4 kat risk yarattığı belirlendi.
Mide kanseri ile beslenme ilişkisinin araştırıldığı çalışma, yiyeceklere fazla tuz eklenmesinin 4.2, gün aşırı tuzlu ayran tüketiminin 1.8, tuzlu tereyağının 1.5, her gün ve her öğün turşu yenilmesinin 7 kat; sucuğun haftada 1-2 kez tüketilmesinin 3, haftada 1-2 kez hamur tatlısı tüketilmesinin 7.5 kat risk taşıdığı belirlendi.
Çalışmada, yeşil yapraklı sebzelerin, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesinin ise mide kanseri riskini azaltığı, helikobakter piloriden korunulması ve tanı halinde mutlaka tam tedavinin şart olduğu ifade edildi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Onkoloji Hastanesi Başhekimi ve Medikal Onkolog Prof. Dr. Şuayib Yalçın, beslenme şekli ile mide kanserinin birbiri ile ilişkili olduğunu söyledi.
Mide kanserinde tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğunu, bu nedenle koruyucu hekimliğin önem kazandığını vurgulayan Yalçın, beslenme şekli, yaşam tarzı değişikliği ve tütün kullanımının sonlandırılması ile riskin önemli ölçüde azaltılabileceğini ifade etti.
Yalçın, mide kanseri tanısı konmuş yetişkinlerin beslenme ve yaşam tarzına ilişkin alışkanlıklarının mide kanseri riski üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan çalışmada önemli sonuçlar elde edildiğini belirtti.
Çalışmada, tüm katılımcılara beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim sıklığını saptayacak nitelikte bir anket uyguladığını belirten Yalçın'ın verdiği bilgiye göre, katılımcılar çalışmadan 3.5 ay önce tanı konulan hastaları kapsıyor.
Çalışmada, tanı almadan önce mide kanserli hastaların yüzde 55.7'sinde bir ya da daha fazla tanı konmuş mide hastalığının varlığı dikkat çekiyor. En sık görülen mide hastalıklarının başında yüzde 50.9 gastrit ile yüzde 44.1 ülser geliyor.
Mide kanserli hastaların yüzde 12.3'ününe, kontrol grubundakilerin ise yüzde 8.5'inin ailesinde mide kanseri öyküsü bulunuyor.
-SİGARA VE ALKOL KULLANIMININ ETKİSİ BÜYÜK-
Çalışma grubunda sigarayı bırakan ve hala içen kişilerin yüzde 59,4'ünün, 13-23 yıl boyunca günde 13-22 adet sigara içtikleri belirtiliyor. Kontrol grubundakilerin yüzde 55,7'sinin de 11-23 yıl 8-12 adet sigara içtiği ifade ediliyor.
Öte yandan, her iki grupta alkol kullanma oranları çok fazla olmamakla birlikte, mide kanserli hastaların tükettikleri alkol miktarının kontrol grubundakilerden anlamlı derecede fazla olduğu vurgulanıyor.
-FAZLA TUZ TÜKETİMİ MİDE KANSERİNİ TETİKLİYOR-
Çalışmanın en dikkat çekici sonuçları ise şöyle:
''Çok hızlı yemek yemek, mide kanseri riskini yaklaşık 5.4 kat arttırıyor.
Yemekleri çok sıcak yemek, istatistiksel açıdan önemsiz olmakla birlikte 3.3 kat risk yaratıyor.
Yemeklerin tuzlu yenilmesi, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükseltiyor. Bu nedenle, sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklenmesi riski yaklaşık olarak 4.2 kat artırıyor.
Mide kanseri açısından gün aşırı tuzlu ayran tüketimi 1.8, tuzlu tereyağı 1.5 riske yol açıyor.
Tuzlu çekirdek her gün tüketilen bir yiyecek olmamasına karşın, gün aşırı tüketilmesi halinde riski yaklaşık 1.3 artırırken, her gün ve her öğün turşu yenilmesi de 7 kat risk yaratıyor.
Günde bir kez kırmızı et tüketilmesi mide kanserine yol açabiliyor. Özellikle, işlenmiş et ürünü olan sucuğun haftada 1-2 kez tüketilmesi ortalama 3 kat risk yaratıyor.
Çalışmada, şeker kullanımına da dikkat edilmesi tavsiye ediliyor. Haftada 1-2 kez hamur tatlısı yenilmesi, mide kanseri açısından 7.5 kat risk taşıyor.
Sık tüketim açısından kolalı içecekler riski yaklaşık 3.4 ve gazlı içecekler 6 kat artırıyor.
-SOĞAN VE SARIMSAK TÜKETİLMESİ RİSKİ AZALTIYOR-
Yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağın günde bir kez tüketilmesi, mide kanseri riskini azaltıyor.
Mide kanserinden korunmak için, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durulması, peynir gibi çok tuzlu yiyeceklerin tuzsuzlarının tercih edilmesi öneriliyor.
Şeker ve şekerli yiyeceklerin mümkün olduğunca az tüketilmesi, vücut ağırlığının korunması tavsiye ediliyor.
Diyette tuz ve tuzlu besinlerin tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, sigaranın bırakılması ve helikobakter piloriden korunulması ve tedavi edilmesi gerekiyor.
- Hatay'da bir mahalle kuduz nedeniyle karantinaya alındıHatay'ın Kırıkhan ilçesinde iki kişiyi ısıran köpekte kuduza rastlanması üzerine bir mahalle karantinaya alındı.06 Ocak 2025 Pazartesi 18:58BASIN HABERLERİ
- Şırnak'ta ambulans uçak 4 yaşındaki çocuk için havalandıŞırnak'ta rahatsızlığı olan 4 yaşındaki çocuk, ambulans uçakla Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı.06 Ocak 2025 Pazartesi 18:53SAĞLIK BAKANLIĞI
- Zatürreye yakalanan AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'in durumu iyiye gidiyorAvrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in zatürre tedavisinde iyi yönde ilerleme olduğu bildirildi.06 Ocak 2025 Pazartesi 17:38GÖĞÜS HASTALIKLARI
- İngiltere Başbakanı Starmer, Elon Musk'ı "yalan ve yanlış bilgi yaymakla" suçladıİngiltere Başbakanı Keir Starmer, başsavcı olarak görev yaptığı dönemde06 Ocak 2025 Pazartesi 16:38BASIN HABERLERİ
- Sağlık-Sen'den aile hekimlerinin iş bırakma kararına ilişkin açıklama:Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, vatandaşların mağdur olmaması için bazı aile hekimlerinin iş bırakmalarına ilişkin, "Bugüne kadar iş bırakma kararı almadık ve almayacağız." ifadesini kullandı.06 Ocak 2025 Pazartesi 16:33AİLE HEKİMİ
- Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden tıp fakültesi öğrencileri ve hastalara sıcak çorba ikramıVakıflar Genel Müdürlüğü Balıkesir Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi önünde tıp fakültesi öğrencileri ve hastaneye gelen vatandaşlara mobil araçla sıcak çorba dağıttı.06 Ocak 2025 Pazartesi 16:23BASIN HABERLERİ
- Bilecik İl Sağlık Müdürlüğünden rahim ağzı kanserine ilişkin açıklamaBilecik İl Sağlık Müdürlüğünce, rahim ağzı (serviks) kanserinin en büyük sebebinin Human Papilloma Virüsü (HPV) olduğu bildirildi.06 Ocak 2025 Pazartesi 16:08KANSER
- Diyarbakır'da jinekolojik onkoloji merkezi hastalara hizmet veriyorDiyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk ek binasında kurulan jinekolojik onkoloji merkezi, kanser hastalarına hizmet sunuyor.06 Ocak 2025 Pazartesi 15:53KANSER
- Eskişehir’de özel donanımlı engelli araçlarının teslim töreni gerçekleştirildiEskişehir'de Muhtaçlara Sağlık Birimi (MUSAB) tanıtımı ve araç filosuna yeni katılan özel donanımlı engelli araçlarının teslim töreni gerçekleştirildi.06 Ocak 2025 Pazartesi 15:48ENGELSİZ HABERLER
- Gaziantep'te "Evlilik Okulu" projesi hayata geçirildiŞahinbey Belediyesince, üniversiteler ve il müdürlüklerinin paydaş olduğu "Evlilik Okulu" projesi hayata geçirildi.06 Ocak 2025 Pazartesi 15:48BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel