22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir15°C

ÇOCUKLARI HAYATI DAR EDEN PROBLEMLER

Çocukluk döneminde çok sık görülen bazı hastalıklar tedavi edilmezse ileride ciddi problemlere neden oluyor.Uzmanlar,..

Çocukları hayatı dar eden problemler

23 Kasım 2010 Salı 08:39

Çocukluk döneminde çok sık görülen geniz eti ve bademcik problemi tedavi edilmediğinde kalp romatizması ve kalıcı işitme kaybına neden oluyor. Uzmanlar, ailelerin çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri gerektiğini belirtiyor

Geniz eti ve bademcik problemleri çocukluk döneminde en sık görülen hastalıkların başında geliyor. Erken müdahale edilmediğinde kalp romatizması, uykuda nefessiz kalma, kalıcı işitme kaybına kadar uzanan çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarını çok iyi gözlemleyerek takip etmeleri gerektiğini söyleyen Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Klinik Şefi Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan, belirtiler baş gösterdiğinde vakit kaybetmeden Kulak Burun Boğaz dokturuna başvurulması gerektiğini dile getirdi. Doç. Dr. Kayhan, "Geniz etinin burun tıkanıklığına sebep olacak kadar büyük olması, veya kronik enfeksiyon kaynağı haline gelerek, sıklıkla nezle, grip, sinüzit ve orta kulak iltihaplarına sebep olması geniz etinin problemli olduğu anlamına gelyor. Geniz etinin büyük olması solunum sorunlarının yaşanmasına neden olur" diye konuştu.

HORLAMAYA NEDEN OLUYOR
Bademcik ve geniz eti büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında, horlama, ağzı açık uyuma, uyku apnesi denilen uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunlara yol açıyor. Doç. Dr. Kayhan, "Bunun yanı sır enfeksiyon kaynağı haline gelerek sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonu, ağız kokusu, gelişme geriliği gibi kronik enfeksiyon şikayetleri olursa bu sağlıklı olmayan bir bademcikle karşı karşıya olunduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

NASIL KORUNMALI?
Bir çocuğun bademcik enfeksiyonlarından korunmak için dikkat etmesi gereken bazı noktaların olduğunu aktaran Doç.Dr. Tülin Kayhan, "Toplu yaşanılan yerlerde ve hasta çocuklarla yakın temas önlenmelidir. Kronik rahatsızlığı olan çocuklarda vücut direncini düşüren uykusuzluk, üşütme, soğuk yiyip içme, beslenme bozukluğu gibi durumlardan korumak gerekir. Çünkü kronikleşmiş hastalarda mikrop bademciklere yerleşik olduğu için bağışıklık sistemi zayıfladığında hastalık alevlenir" dedi.

TEDAVİ SÜRECİ
Tıkayıcı şikâyetlerde ameliyatla çözüme ulaşıldığını aktaran Doç. Kayhan, ancak enfeksiyon durumlarında özellikle başlangıçta yapılacak iyi bir antibiyotik tedavisi ile kronikleşmenin önlenmesinin mümkün olduğunu belirtti. Doç. Kayhan, bu durumda yine de tablo kronikleşirse o zaman ameliyata başvurduklarını anlattı.

AMELİYATIN ŞART OLDUĞU DURUMLAR
Kronikleşmiş bir tiltihapla, yılda 3 ataktan fazla geçiriliyorsa ameliyatın yapılması gerekliliğin oluştuğunu dile getiren Doç. Kayhan, "Eğer hastalık son bir yılda oluştuysa arka arkaya 5 atak ameliyatı gerektirir. Bademcik tümörü, bademcik taşı ve veremi de ameliyatı gerektiren durumlardır" diye konuştu.

ÇOCUKLAR HER YAŞTA AMELİYAT OLABİLİR Mİ?
Bademcik ameliyatı için genellikle çocuklarda 3 yaşının beklendiğini dile getiren Doç. Kayhan, fakat havale geçirme gibi ekstra ve ciddi bir durum varsa 2.5 yaş sonrası da ameliyatın yapıldığını kaydetti. Geniz eti alınmasında ise sınır olmadığını aktaran Doç. Kayhan, gerekirse yenidoğanda bile yapılabileceğini aktardı.

BU YAŞTAN ÖNCE AMELİYAT YAPILMIYOR!
Bademcik ve geniz etinn 3 yaştan önce alınmadığını söyleyen Doç. Kayhan, nedeni şu şekilde açıkladı: "Bu yaşlardan önce bademcik dokusu yoğun olarak bağışıklık sistemi için antijen sunma işlevi görür. 3 yaş sonrası bu işlevi görecek diğer adenoid dokular, yani dil kökü bademciği, yutak mukozası içindeki adenoid dokular bu işlevi görürler"

*Bir çocukta "bademcik sorunu vardır ve bunu çözmek gereklidir" denen durumları nelerdir?
* Yılda 3 defadan daha fazla ateşli, bademcik iltihabı (tonsillit)geçirmesi,
* Son bir yılda şikâyetlerin başlamasıyla çocuğun 5 kez bademcik iltihabı geçirmesi,
* Uykuda nefes durması,
* Aşırı horlama,
* Bademciklerde verem mikrobunun bulunması.


Münevver ÇAKIRTAŞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA