27 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa9°C
  • Antalya9°C
  • İzmir11°C

ÇOCUKLAR İÇİN EN YARARLI 8 KURU YEMİŞ

Atıştırmalıkların başında gelen kuru yemiş, özellikle çocukların gelişimi için önemli bir besin kaynağı. Protein, lif ve çinko bakımından zengin olan kuru yemişleri çocuklarınızın ...

Çocuklar için en yararlı 8 kuru yemiş

17 Ekim 2011 Pazartesi 09:44

Atıştırmalıkların başında gelen kuru yemiş, özellikle çocukların gelişimi için önemli bir besin kaynağı. Protein, lif ve çinko bakımından zengin olan kuru yemişleri çocuklarınızın da sevmesi için çabalayın

Kuru yemişi çoğu insan sever. Özellikle televizyon izlerken ya da canımız sıkılınca bol bol atıştırırız. Ama kuru yemişin ne kadar yararlı olduğunun birçoğumuz farkında değiliz. Özellikle bazı kuru yemişlerin çocuk gelişimindeki önemi çok büyük. Küçük çocuklar için son derece gerekli olan protein, lif, çinko ve diğer önemli elementler sert kabuklu yiyeceklerde bulunuyor. Bu yüzden uzmanlar, çocukların kuru yemiş tüketmesinin önemli olduğunu belirtiyorlar. Çocukların yemesi gereken kuru yemişleri ve bunların yararlarını Tutar'lı Diyet Beslenme Danışmanlık ve Yaşam Koçluğu'ndan Diyetisyen Serkan Tutar, Bebeğim ve Biz dergisinden Aytülike Keskin'e anlattı.

CEVİZ KALBİ KORUR
Kaju fıstığı: Günde bir avuç kaju, günlük bakır ihtiyacının yüzde 38'ni karşılar. İçerisinde bulunan triptofan, mutluluk verici bir aminoasittir. Ayrıca içindeki magnezyum, kalp kasının çalışmasında, kan basıncının düzenlenmesinde, sinir iletiminde ve kasların gevşemesinde etkilidir.
Amerikan fıstığı: Amerikan fıstığını diğer kuruyemişlerden ayıran en önemli özelliği, doymuş yağ asidi içeriğinin yüksek olmasıdır. Bazı durumlarda alerjik besin olarak kabul edilir. Özellikle ailesinde besin alerjisine sık rastlanan bebeklerin besinlerinde ilk 3 yıl kuruyemişlerin yer almaması önerilir. n Ceviz: İyi bir bitkisel protein kaynağı olmasının yanı sıra, omega-3 kaynağıdır. Omega-3 içeriği ile vücudu iltihaplanmaya karşı korumakla kalmaz, kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkiler gösterir. Ceviz, melatonin için de iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Melatonin içeriği nedeniyle, hücre yenilenmesinde ve yaşlanmanın geciktirilmesinde de etkili olabileceği düşünülür.
Şam fıstığı: Özellikle solunum sistemi rahatsızlıklarının yaşanmasını engelleyen Şam fıstığının kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini düzenli tüketimde azalttığı bilinir. İçeriğinde bulunan protein, bu fıstığı diğer kuruyemişlerden ayıran en önemli özelliktir.

TÜM VİTAMİNLER VAR
Makadamya fıstığı: Kemik ve diş gelişimi için en önemli mineral olan kalsiyum makadamya fıstığında fazlasıyla bulunur. İçinde yüksek oranda bulunan arjinin, büyüme ve gelişmeyi tetiklediği için çocukların tüketmesi önemlidir.
Pikan cevizi: Antioksidan özelliği güçlüdür ve bağışıklık sistemi için önemlidir. Ayrıca magnezyum, E vitamini, kalsiyum ve potasyum içerir.
Fındık: Dünyada bulunan tüm besin öğelerini bünyesinde bulunduran tek besin fındıktır. Kemik ve vücut gelişimini desteklediği için çocukların tüketmesi gereken fındık, özellikle solunum sistemi rahatsızlıklarının yaşanma riskini düşürür.
Badem: Bademin yararları vücut için vazgeçilmezdir. Özellikle bağırsak sisteminin düzenli çalışmasındaki ve bebeklerin gelişimindeki katkıları önemlidir. Sinir sisteminin gelişimi için de önemlidir.

1 YAŞINDAN SONRA TÜKETİLEBİLİR
Kuru yemişler, içinde bulunan kaliteli yağ içeriği nedeniyle çocukların beslenme programlarında bulunmalıdır. Özellikle Omega-3, çocukların zeka seviyelerinde yükselmelere neden olur. Ayrıca düzenli bir bağırsak sistemi için kuru yemişlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Sert olmaları nedeniyle çocuklarınızın kuru yemişleri tüketmesi zor olabilir. Bunu çözmek için kuruyemişleri küçük parçalar halinde kırarak yoğurt ve salatalarına ekleyebilirsiniz. Ayrıca yapacağınız tatlıların üstünü de parçalar halinde kuru yemişlerle süsleyebilirsiniz. Bilimsel veriler, çocukların 1 yaşından sonra kuru yemiş tüketebileceklerini belirtiyor. Ama ailesinde bazı kuru yemişlere alerjileri olan anne-babaların çocukları 3 yaşına kadar kuru yemiş tüketmemelidir.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA