25 Temmuz 2024
  • Ankara22°C
  • İstanbul26°C
  • Bursa28°C
  • Antalya30°C
  • İzmir32°C

ÇOCUK HASTALIKLARI UZMANINDAN ANNE BABALARA UYARI:

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Beğde, çocuklarda görülen yaz hastalıkları konusunda anne babaları uyardı.

Çocuk Hastalıkları Uzmanından Anne Babalara Uyarı:

25 Temmuz 2024 Perşembe 10:13

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Beğde, çocuklarda görülen yaz hastalıkları konusunda anne babaları uyardı. Dr. Beğde "Sıcak havalarda çocuğunuzu güneşten koruyun. Ilık suyla duş aldırın, bol su içirin. Yemekten önce el yıkamayı, havuzdan sonra ise duş almayı öğretin" tavsiyesinde bulundu.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fırat Beğde, yazın sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının artması ve terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerinin arttığına dikkat çekti. Sağlıklı beslenme ve farkındalık ile bu sorunların azalabileceğine işaret eden Dr. Beğde "Gece gündüz arası sıcaklık farkı, yazın soğuk yiyecek ve içecek tüketme alışkanlığı, deniz ve havuza girilmesi, klima kullanımı gibi pek çok etken özellikle çocuklarda yaz hastalıklarına zemin hazırlıyor. Ebeveynlerin çocukların sağlığını korumak için bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

"Yazın yiyecekler daha çabuk bozulur"

Açık havada geçirilen sürenin giderek arttığı, yiyecek ve içeceklerin de dış ortamda daha çabuk bozulduğu yaz aylarına dair bilgi veren Dr. Beğde "Bu durum mikroorganizma üremesi için uygun ortam oluşturur dolayısıyla dışarıdan alınan yiyecek ve içeceklere özellikle dikkat edilmelidir. Kapalı ve soğuk ortamda korunmayan besinlerden uzak durulmalıdır. Çocukların beslenmesine bu konuda oldukça dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Beslenme biçiminin yanı sıra hijyen şartlarına da değinen Dr. Beğde temiz olmayan havuzlara girilmemesi gerektiğini; yazın artan böcek, sinek ve benzeri canlılara karşı özellikle park, orman, piknik alanları gibi açık hava mekanlarda çocukların sineklik, koruyucu sprey, krem vb. ile böcek ısırıklarından korunması gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda yazın güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş ışınlarının daha yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması ve gerekirse şapka, gözlük, güneş koruyucu krem kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Sıcak çarpması ve sıvı kaybına dikkat edilmeli"

Yaz mevsiminde sıcak havalarda dışarıda korumasız bir şekilde bulunmanın hem çocuklar hem yetişkinler için riskli olduğunu vurgulayan Dr. Beğde "Yazın yoğun güneş ışınları ve sıcak hava yıpratıcı bir etki gösteriyor. Bununla birlikte denizde, havuzda, parklarda yani kısacası açık havada daha fazla vakit geçirilmesinin eklenmesi ile birlikte çocuklar, virüs, bakteri gibi ajanlara daha kolay maruz kalabiliyorlar. Ebeveynlerin yaz hastalıkları konusunda bilinçli olması çocukların hastalıklara yakalanma riskini en aza indiriyor" dedi.

Dr. Beğde çocuklarda görülen yaz hastalıklarını "Sıcak çarpması (güneş çarpması) ve sıcak bitkinliği, bakteriyel deri enfeksiyonları, mide ve bağırsak enfeksiyonları, dehidratasyon yani sıvı kaybı, idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları ve böcek alerjisi" olarak sıraladı.

"Çocuklara ılık duş aldırın, bol su içirin"

Çocukları hastalıklardan korumak tamamen mümkün olmasa da alınabilecek bazı önlemlerle riskin en aza indirilebileceğinin altını çizen Dr. Beğde şunları söyledi:

"Yaz mevsiminde çocuklarda sıcak çarpması, dehidrasyon gibi hastalıkların daha sık görülme nedeni, uzun süre aşırı sıcağa maruz kalmalarıdır. Bu nedenle çocukların dışarıda geçirdikleri zamanın daha serin olan saat dilimlerine denk getirilmesi ve dışarı çıkarken çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmesi, şapka gibi koruyucu kıyafetler giydirilmesi önemlidir. Bunun yanında çocuklara gün içerisinde ılık duş yaptırmak ve bol su içirmek de aşırı sıcağa bağlı hastalıkların görülme riskini en aza indirir".

"Yemekten önce el yıkamayı öğretin"

Yine çocuklara yemeklerden önce ve sonra el yıkamaları öğretilirse mide ve bağırsak enfeksiyonuna karşı önlem alınabileceğini belirten Dr. Beğde çocukları idrar yolu enfeksiyonundan korumak için ise sudan çıktıktan sonra onlara duş yaptırılması gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra deniz ve havuzdan çıkan çocukların duş aldıktan sonra vakit kaybetmeden kurulanıp kıyafetlerinin değiştirilmesinin önemli olduğunu söyledi. Çocukların denizde ya da havuzda kulaklarına su kaçabileceğini, bunun da kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini; bunu önlemek için denize ve havuza giren çocuklara bone, kulak tıkacı gibi aksesuarlar takılabileceğini dile getirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA