ÇOCUĞUMUN KARNI NİÇİN AĞRIYOR?
Anne ve babalar çocuklarında karın ağrısı oluştuğu zaman endişeye kapılıyor.
11 Eylül 2012 Salı 12:00
Çocuğun ağlama ve sızlamasının karın ağrısından mı, yoksa ilgi beklemesinden de mi kaynaklandığının anlaşılması, ciddi ağrıların atlanmaması için hekime başvurulması önem taşıyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, karnı ağrıyan çocuk için evde alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor: “Karnı ağrıyan çocuğunuz gözlemleyin. Ağrıya eşlik eden bulgular olup olmadığına bakın. Çocuğunuzda apandisit ve barsak tıkanıklığı gibi hastalıkların bulunması olasılığına karşı, ağrı kesici ve sıcak uygulama gibi yöntemleri uygulamayın. Eğer ağrı devam ederse, ishal ve kusma gibi bulgular saptanmazsa doktora başvurun. Ağrının hafif ve gazdan olduğunu düşünüyorsanız, ılık kompresin yanısıra, çocuğunuzun karnına sağdan sola masaj yapmanız faydalı olacaktır.”
Anne ve babaların karın ağrıları konusunda sık sordukları soruları da yanıtlayan Dr. Demet Matben, şu bilgileri veriyor:
Çocuk henüz konuşamıyorken ağrısını nasıl ifade eder?
Çocuklar konuşamadıkları dönemde ağrılarını ifade etmek için belli başlı davranışlarda bulunuyor. Bunların arasında bacaklarını karına çekip ağlama, idrar yaparken ağlamak geliyor. Bunun dışında çocuğun karnında şişlik, kusma, gaz- dışkı çıkışı yoksa, ama sarılığı varsa, ağrı ara ara geliyorsa karın ağrısından şüphelenilir.
Ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Ağrı 12-24 saate geçmiyorsa veya sık tekrarlıyorsa, göbek çevresi dışında başka bir bölgede (özellikle sağ alt karında) ise apandisit göz ardı edilmemelidir. Çocuğun genel durumu kötüyse, uzamış kusma varsa, bu kusma sarı yeşil safralı veya kanlıysa, kanlı ishal varsa, idrar yaparken ağrı varsa, sık idrara çıkma varsa, üç aydır haftada en az bir kez, gece uykudan uyandıracak kadar ağrı varsa doktora başvurulması gerekir.
Ağrıya karşı sıcak kompres yapmak etkili midir?
Anne-babaların karnının ağrıdığını söyleyen çocuklarına ilk uyguladıkları ağrı giderme yöntemi “sıcak kompres” oluyor. Ancak bu her zaman doğru bir uygulama değildir. Sadece bebeklik çağı gaz sancısı veya gaz ağrılarında rahatlatıcı olabilir. Ancak diğer durumlarda olası ciddi bir durumu maskeleyebildiği için sıcak kompres önerilmemektedir.
Karın ağrısıyla beraber ateş de varsa endişe edilmeli midir?
Çocuklarda ateşle beraber görülen karın ağrılarına daha çok enfeksiyon (gastroenterit, idrar yolu enfeksiyonu, apandisit vb) neden olabiliyor. Bu durumlarda gecikmeden doktora başvurulması doğru olur.
Karın ağrısı nasıl tedavi edilmelidir?
Çocuklarda karın ağrısının nedeninin saptanmasından sonra uygulanabilecek tıbbi tedavi yöntemlerini şöyle özetleyebiliriz:
-İshal, üriner enfeksiyon da nedene yönelik, ülser veya gastritte tanı konulduktan sonra tedavi edilir.
-Akut apandisit ve barsak tıkanıklığının tedavisi cerrahidir.
-Kabızlık beslenme, ilaçlar ve tuvalet davranışı düzenlemesi ile yola konulur.
-Hepatit, safra kesesi problemlerinde istirahat ve uygun tıbbi destek tedavisi verilir.
Anne ve babalar çocuğun karnı ağrıdığında nasıl davranmalıdır?
-Kendisini iyi hissettiği ve rahat ettiği bir pozisyonda yatırıp dinlendirmeye çalışın.
-Yemek yedirmeye çalışmayın azar azar sıvı vermeye çalışın.
-Doktora danışmadan ilaç vermeyin.
-Karın ağrısı ile beraber olan bulguları not edin.
-Fonksiyonel karın ağrılarında çocuğun rol yapmadığnı gerçekten bunu hissettiğini bilin ve onu suçlamayın.
KARIN AĞRISI KABIZLIKTAN DA OLUR, APANDİSİTTEN DE
Karın ağrısının birçok nedeni bulunduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, bu hastalıkları şöyle sıralıyor: "Akut Gastroenterit, parazit efestasyonu, apandisit, gıda zehirlenmesi, gaz sancısı, bağırsak tıkanıklığı, idrar yolu enfeksiyonu, ülser, gastroözefagial reflü, hepatit, jinekolojik nedenler, kronik karın ağrısı, fonksiyonel karın ağrısı ve kabızlık."
Akut Gastroenterit: En sık görülen ishal nedenlerinden biridir. Virüs veya bakterilerin neden olduğu mide barsak enfeksiyonudur. Beraberinde kusma, ishal, ateş görülür.
Parazit Efestasyonu: Çocukluk çağında sıktır. Kıl kurdu ve Giardia en sık görülen parazitlerdir.
Apandisit: Ön ve göbek çevresinde başlayan ağrı, saatler içinde karın sağ alt tarafına yerleşir, hastanın iştahı kesilir, kusma başlar, yürüyemez, iki büklüm yatar.
Gıda zehirlenmesi: Tavuk, mayonez, sütlü tatlılar ve krema içeren tatlılar ile olabilir. Karın ağrısına şiddetli kusma ve ishal eşlik edebilir. Besini aldıktan 2 saat ile 2 gün arasında bulgular ortaya çıkar.
Gaz sancısı: Karında yer değiştiren, keskin ağrıdır, beraberinde kusma ve ishal yoktur. Bebeklerde 3 hafta ile 3 ay arası huzursuzluk ve ağlama ile seyreden infantil kolit bu dönemde en sık karın ağrısı nedenidir.
Barsak tıkanıklığı: Acil karın ağrısı durumudur. Şiddetli ağrı, sarı yeşil safralı kusma, karında şişkinlik, gaz ve dışkı çıkaramama ile beraberdir.
İdrar yolu enfeksiyonu: Karın alt bölümünde ağrı, ateş, sık veya ağrılı idrara çıkma ile beraber olabilir.
Ülser: Mide bölgesinde yanma, ağrı vardır. Yemek öncesi, sabah ve gece karın ağrısı daha fazladır.
Gastroözefagial reflü: Üst karın bölgesi ağrır, kusma eşlik edebilir.
Hepatit: Genelde virusler neden olur. Halsizlik, bulantı, kusma, karın ağrısı, sarılık eşlik edebilir.
Jinekolojik nedenler: Genç kızlarda adet sancısı veya yumurtlama ağrısı.
Kronik karın ağrısı: Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit, Ailevi Akdeniz Ateşi gibi hastalıklar uzun süren karın ağrıları yapabilir.
Fonksiyonel karın ağrısı: Beraberinde ishal, kusma, kabızlık, kilo kaybı yoktur. Göbek çevresinde hafif ağrı tarifler, tam nedeni yoktur. Endişeli olduğu veya ilgi görmek istediği durumlarda ortaya çıkar.
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele GünüKırklareli'nde HAK-İŞ Sendikası üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine tepki gösterdi.25 Kasım 2024 Pazartesi 13:58BASIN HABERLERİ
- Karatay'da yeni Aile Sağlık Binası açıldıKaratay Belediyesi'nin arsa alanının tahsis ettiği ve İsmail Nükte tarafından yapılan Karatay Hatice–Faik Aile Sağlığı Merkezi binası hizmete girdi.25 Kasım 2024 Pazartesi 13:58SAĞLIK BAKANLIĞI
- Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyorTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, aşırı tuz tüketiminin böbrek yetmezliği ve kalp hastalıkları riskini artırdığını söyledi.25 Kasım 2024 Pazartesi 13:58İÇ HASTALIKLARI
- Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyorBayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Uzman Diyetisyen Şeyda Aydın Yaşar, metabolizma hızının kişinin kilo alıp vermesinde büyük rol oynadığını bildirdi.25 Kasım 2024 Pazartesi 12:58BESLENME VE DİYET
- Kalp ritim bozukluğu ablasyon yöntemiyle tedavi ediliyorMedipol Sağlık Grubundan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dursun Aras, tekrarlayan ritim bozukluğu olan hastalarda ablasyon tedavisini uyguladıklarını bildirdi.25 Kasım 2024 Pazartesi 12:28KARDİYOLOJİ
- Kayseri'de kar nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, jandarma aracında doğum yaptıKayseri'nin Bünyan ilçesinde, doğum için hastaneye giderken kar ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, yardıma gelen jandarma aracında doğum yaptı.25 Kasım 2024 Pazartesi 10:23BASIN HABERLERİ
- Sivas'ta karla mücadele ekipleri köyde rahatsızlanan çocuk için seferber olduSivas'ın Altınyayla ilçesinde epilepsi hastası 6 yaşındaki çocuk, karla mücadele ekiplerinin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı.25 Kasım 2024 Pazartesi 00:58BASIN HABERLERİ
- Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildiBayburt Devlet Hastanesi'nde anne adaylarına normal doğum hakkında bilgi verildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:43KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret ettiAK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Anjiyo Ünitesi'ni ziyaret etti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:38BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel