16 Ocak 2025
  • Ankara5°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa7°C
  • Antalya7°C
  • İzmir8°C

CİNSEL SORUNLAR KALP HASTALIĞI HABERCİSİ

Prof. Dr. Bingür Sönmez'e göre; erkekler de tıpkı kadınlar gibi menopoza girebiliyor! Üstelik bu dönemde yaşadıkları cinsel sorunlar, kalp hastalıklarının ilk sinyalleri anlamına geliyor

Cinsel sorunlar kalp hastalığı habercisi

17 Ekim 2011 Pazartesi 09:50

Prof. Dr. Bingür Sönmez'e göre; erkekler de tıpkı kadınlar gibi menopoza girebiliyor! Üstelik bu dönemde yaşadıkları cinsel sorunlar, kalp hastalıklarının ilk sinyalleri anlamına geliyor

Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Erkeklerdeki cinsel güçsüzlüğün nedeni, erkeklik hormonu olan testosteron seviyesinin düşmesidir" diyerek, kalp sağlığı açısından alınması gereken önlemleri anlattı.

PENİS KALBİN UZANTISI
Kalp ve damar hastalıkları cinsel güçsüzlüğe neden olur mu?
Cinsel güçsüzlük sorunu ile üroloji uzmanına başvuran bir erkek, mutlaka bir kardiyoloji uzmanı tarafından da muayene edilmelidir. Sorunun nedeninin, bir kalp damar hastalığı olup olmadığı belirlenmelidir. Erkeklerdeki cinsel güçsüzlüğün nedeni; vücuttaki erkeklik hormonu olan testosteron seviyesinin düşmesidir. Testosteron düşüklüğü de, kalp ve damar hastalıkları riskini beraberinde getirir. Bu nedenle, cinsel yetersizlik sorunu olan hastalar bir kardiyoloji doktoruna da görünmelidir.

Vücut damarlarındaki sorun, kendini ereksiyon kaybı ile mi gösterir?
Peniste problem varsa, kalpte de sorun vardır. Kalpteki sorun da, penisteki problemin göstergesidir. Penis damarları incedir ve hastanın bir damar hastalığı sorunu varsa, öncelikle ereksiyon problemi yaşar. Bu durum, diyabetik hastalarda daha abartılı şekilde yaşanır. Kalp ve damar hastalığı sorunu olan erkekler, bunun devamında mutlaka bir cinsel yetersizlik sorunu yaşar. Penis, fizyolojik olarak kalbin uzantısıdır.

Testosteron seviyesinin düşmesinde kilo artışının etkisi oluyor mu?
Kadınlarda östrojen, erkeklerde ise testosteron hormonunun kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Testosteron seviyesi düşüşe geçen 50 yaş üstü erkekler, kardiyolojik yönden takibe alınmalıdır. Erkeklerin bel çevresi ölçümü sonuçları da, testosteron seviyesi bakımından önemlidir.

 

 

BEL ÇEVRESİ ÖNEMLİ
Bel çevresi, kaç santimetreden sonra tehlike çanları çalar?
Erkeklerin, hangi yaşta olursa olsun göbek çevresi 102 santimetreden fazla olduğu durumlarda, rutin kan yağları kontrolü ile birlikte mutlaka testosteron seviyesine de bakılmalıdır. Çünkü göbek çevresinde biriken yağlar, henüz açıklanamayan bir mekanizma ile (aromataz isimli enzim) testosteronunu azaltır. Kolesterol ve trigliserit ise yükselir.

TESTOSTERON 30 YAŞINDAN SONRA AZALMAYA BAŞLAR
Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Acar, erkeklerde testosteron seviyesindeki azalmanın etkileri hakkında şu bilgileri verdi:

TAKVİYE İYİ GELİR
Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan testosteron eksikliği, hemen her erkekte görülen ve 40 yaşından sonra gelişen bir durumdur. Yapılan çalışmalar 30 yaşından sonra testosteron düzeyinin her yıl yüzde 1 oranında azaldığını göstermiştir. Bunun vücutta yarattığı olumsuz etkiler arasında; kilo alma, kemiklerde güçsüzlük, cinsel fonksiyonlarda azalma, depresyona meyil gibi birçok sorun sayılabilir.
Erkeklik hormonu testosteron; kilolu erkelerde yağ dokusundaki bir enzim (aromataz) sayesinde kadınlık hormonu olan östrojene dönüşür. Bu kısır döngü, testosteronu daha da düşürür. Bazı erkeklerdeki göğüs büyümesinin nedeni ise testosteronun yerini östrojenin almasıdır.

GÜÇLÜ KEMİKLER
Bu tür hastaların hemen hepsi, cinsel isteksizlik ve ereksiyon kaybı yaşar. Hastalara uygulanan hormon takviyesi sayesinde, vücuttaki yağ oranı azalır, östrojene dönüşüm engellenir ve hastalarda cinsel performans artar. Kemik güçsüzlüğü azalır, hayata bakış açısı değişir ve hastalar hayattan daha fazla keyif alır.

 

 


BY PASS'TAN SONRA ÜROLOG MUAYENESİ
Testosteron takviyesi by pass olan hastalara da yapılabilir mi?
Birçok kalp hastası, daha mutlu ve güvenli bir cinsel yaşantı kazanmak için ameliyat olmaya karar veriyor. Hastaların bilinçaltında yatan, başarılı bir ameliyattan sonra başarılı bir cinsel yaşam sürecekleridir ama bu durum çoğu zaman gerçekleşmez.

By pass sonrası başarılı bir cinsel hayat için ne yapılması lazım?
Ameliyat olan kalp hastalarının mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından da değerlendirilmesi ve ihtiyaç halinde testosteron seviyelerinin yükseltilmesi gerekir. Kalp ve damar hastalığı olanlara testosteron takviyesi yapıldığında hasta önce zayıflar, kemik kırılmaları azalır, kan yağları düşmeye başlar ve mutlu olur. Bu yıllarca ihmal edilmiş bir tedavidir.

"YAPMAYIN DOKTOR! YA DÜŞÜK ÇIKARSA?"
Testosteron takviyesinin yaygınlaştırılmasında neden gecikildi?
Buna hastalar neden oldu! Kadınlarımızı yıllarca menopoz konusunda bilinçlendirdik ama aynı durum, erkek için geçerli değil. Erkek hastalar; testosteron seviyesinin düşük çıkmasından endişe ederek, "Hormon takviyesi yapalım" teklifi karşısında kendilerini hakarete uğramış gibi hissediyor. Çoğu hastanın ilk reaksiyonu "Yapma doktor! Ya düşük çıkarsa?" oluyor. Doktorlar da bu soruna odaklanmakta sıkıntı yaşıyor.

PSA'YLA BİRLİKTE KONTROL ETTİRİN
Prostat kanseri riskini belirleyici en önemli testlerden biri olan PSA ile birlikte, testosteron seviyesine de baktırılmalıdır. 50 yaş üzerindeki erkekler için yaşlı ifadesi kullanılamaz ama üretkenliği azalmışsa ve psikolojik anlamda sıkıntı yaşıyorsa, hormon düzeyleri kontrol edilmelidir. Kardiyologlar, kan yağlarına baktırırken mutlaka testosteron seviyesine de bakmadırlar.

 

 

ANDROPOZU KOLAY KABUL ETMİYORLAR
Kadınlar menopozu hayatın doğal bir seyri olarak görüyor ama erkekler andropozu kabul etmiyor mu?
Menopoz, elbette zor ve sancılı bir süreçtir ama kadınların bunu kabullenmesi zor olmuyor. Ancak andropoz, erkeklerin kolay kabul edebilecekleri bir durum değildir. Hormon değerleri düşük çıkan pek çok erkek, bunu saklamayı tercih etmektedir. O nedenle ürologlar ile kardiyologların işbirliği içinde olması çok önemlidir.

HORMON TAKVİYESİ KANSERE YOL AÇMAZ
Kadınları östrojen, erkekleri testosteron hormonu mutlu eder. Erken menopoz nasıl tedavi edilmesi gereken bir durumsa; erken andropoz için de aynı yaklaşım söz konusu olmalıdır.
Testosteron takviyesi; erkekte kanser veya başka bir hastalığa yol açmaz. Ancak testosteron, hastada var olan prostat kanserinin gidişini kötü yönde etkileyebilir. Ürolojik muayenede prostat kanserinin olmadığı teyit edilirse, tedavi güvenle uygulanabilir.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA