11 Ocak 2025
  • Ankara1°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa11°C
  • Antalya9°C
  • İzmir14°C

CİNSEL HASTALIKLAR VE UZAK KALMA YÖNTEMLERİ

Çağın en büyük sorunlarından biri cinsel hastalıklar... Henüz 25 yaşına varmadan yetişkinlerin yüzde 50’lik bir bölümü en az bir kez cinsel yolla bulaşan hastalıklarla tanışıyor ...

Cinsel hastalıklar ve uzak kalma yöntemleri

21 Kasım 2010 Pazar 19:05

Çağın en büyük sorunlarından biri cinsel hastalıklar... Henüz 25 yaşına varmadan yetişkinlerin yüzde 50’lik bir bölümü en az bir kez cinsel yolla bulaşan hastalıklarla tanışıyor ve bu sayı, söz konusu genç kadınlar olduğunda daha da yükseliyor.

Üstelik kadınları tehdit eden çok önemli bir faktör daha var ki o da cinsel yolla bulaşan hastalıkların sadece Amerika’da yılda 24 bin kadını kısırlık tehdidiyle karşı karşıya bıraktığı... Cosmopolitan dergisi, son sayısında cinsel hastalıkları ve güvenli seks yöntemlerini derledi.

NEDEN CİNSEL HASTALIKLAR ADINLARI DAHA ÇOK ETKİLER? VAJİNA DERİSİ NEMLİDİR
Kadınların cinsel organları erkeklerin cinsel organlarına kıyasla çok daha geniş yüzey alanına sahiptir. Bu da, cinsel hastalıklara yol açan virüslerin kolayca geçebileceği daha ince ve nemli deri anlamına geliyor. Kadınlar bu yüzden şanssız.

SEBEBİ RAHİM AĞZI
Âdet kanının dışarı çıkmasına olanak tanıyan ve rahimle vajina arasında bir geçiş yolu görevi gören rahim ağzı yani serviks, bakteri ve virüslerin kolayca içeri girmesine yol açabiliyor.

MENİ MİKROP TAŞIR
Enfeksiyon taşıyan biriyle korunmadan cinsel ilişkiye girdiğinizde, bakteri ve virüsler meni tarafından taşınıp vajinaya ulaşır. Burada saatlerce ölmeden kalır ve bu sürede de sizi hasta edecek yeterli zamanı bulur.

HÜCRELER ETKİLENİR
Bazı araştırma sonuçlarına göre; haplar, bantlar ve iğneler gibi hormonal doğum kontrol yöntemleri rahim ağzı yüzeyindeki hücrelerin yapısını etkileyebiliyor. Bu da onları, bakteri kökenli cinsel hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebiliyor.

HAMİLELİĞİ ENGELLER
Klamidya ve gonore gibi bakteri kökenli cinsel hastalıklar, kolaylıkla vücudu etkisi altına alabiliyor. Bu ciddi hastalıklar da hamile kalmayı çok güç ya da imkansız hale getirebiliyor.

BELİRTİ VERMEYEBİLİR
Çoğu cinsel hastalık, kadınlarda ya hiçbir belirti göstermiyor ya da çok az şikayete yol açıyor. Bu durumda hem hastalık ilerliyor hem de kişi hasta olduğunu bilmediği için virüsü başkalarına da bulaştırabiliyor.

PREZERVATİFİ DOĞRU YERDE SAKLAMAK ŞART!
Korunma işini erkeklere bırakmamak her zaman en akıllıca olanı... Bu nedenle elinizin altında olabilecek şekilde birkaç farklı yerde prezervatif bulundurmanızda fayda var.

Lateks malzemeden yapılmış prezervatifleri satın alabilir ve bunları ihtiyaç halinde kullanabilirsiniz. Uzmanlar, “Prezervatifi nemli yerlerde bulundurmayın” diyor.

DOĞRU YER
Seyahat çantasında taşıyın. Daima ihtiyacınız olandan daha fazlasını yanınızda taşıyabilirsiniz. Özellikle de seyahatlerde.

Komodininizin ya da çalışma masanızın direkt güneş almayan çekmecesi.

Hep yanınızda olan cüzdanınız. Böylece ne zaman, nerede isterseniz elinizin altında olacaklar.

EN ÖNEMLİ BEŞ CİNSEL HASTALIK
TRİKOMONAS
Nedir?
Parazite bağlı olarak ortaya çıkan vajinal bir enfeksiyon.
Belirtiler: Ağır kokulu yeşil ya da sarı bir akıntı ve yanma.
Tedavi: Reçeteli ilaçlarla tedavisi mümkün.

KLAMİDYA
Nedir?
Bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon.
Belirtiler: Bazen hiç belirti vermeden de ilerleyebiliyor.
Tedavi: Antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Aksi takdirde kısırlığa yol açabiliyor.

 GONORE
Nedir?
Bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon.
Belirtiler: Bazen yeşil ya da sarı bir akıntı, idrar yapma sırasında ağrı olabiliyor. Ama hiç belirti vermeden de ilerleyebiliyor.
Tedavi: Antibiyotiklerle tedavi edilmesi mümkün. Edilmezse kısırlığa yol açabiliyor.

HPV
Nedir?
Bir tür viral enfeksiyon.
Belirtiler: Genellikle hiç belirti vermeden ilerler. Bazı virüs türleri siğillere yol açabiliyor.
Tedavi: Bazı tür HPV virüsleri rahimağzı kanserine neden olsa da, çoğu kendi kendine yok oluyor.

GENİTAL HERPES
Nedir?
Bir tür viral enfeksiyon.
Belirtiler: Kaşıntılı ve ağrılı büyük sivilce benzeri kabarcıklar hastalığın belirtileri arasında olsa da, pek çok vakada hiçbir semptom görülmeyebiliyor.
Tedavi: Herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Antiviral ilaçlar daha fazla kabarcık oluşmasını önleyebiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA