22 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa8°C
  • Antalya19°C
  • İzmir13°C

ÇİN TAKVİMİYLE BEBEĞİN CİNSİYETİ ANLAŞILIR MI?

Nedir bu Çin takvimi dedikleri? Gerçekten bebeğin cinsiyeti bu takvim metodu ile öğrenilebiliyor mu?

Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?

19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55

Şayet doğru değilse bu yöntem günümüze kadar gelmeyi nasıl başardı? Çin takvimi ile cinsiyet hesaplama konusu anne-baba adaylarının her daim gündeminde olmayı başarıyor. Bunun nedeni ise bebeklerinin cinsiyetini bir an önce öğrenmek istemeleridir. Peki, Çin takvimi ile ilgili tüm gerçekleri öğrenmeye hazır mısınız?

Çin Takvimi Nedir?

Cinsiyet hesaplama dendiğinde ilk akla gelen yöntemlerden biri Çin takvimi oluyor. Bunun nedenlerini aktarmadan önce Çin takvimi hakkında merak edilen unsurları açıklayalım. Bu takvimin başlangıç yılı M.Ö. 2637 yılıdır. Bu takvimde 12 yıllık döngüler vardır ve her bir döngü de hayvan isimleriyle adlandırılır. 5 defa kendini tekrar eden 60 yıllık döngülerden oluşan takvim günümüzde kullanılan miladi takvimden farklıdır. Farkı ise sadece güneş döngüleri değil, ay döngüleri de dikkate alınarak hazırlanmış olmasıdır. Elbette günümüzde Çin’de bu takvim kullanılmıyor. Yıllar önce yapılan bir düzenleme ile geleneksel Çin takvimi terk edildi ve bu ülkede de miladi takvime geçildi.

Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?

Çin takvimiyle cinsiyet hesaplama yönteminin temelleri 7 asır öncesine dayanıyor. Bu yöntemde kadının yaşı oldukça önemli ve anne adayının yaşının bu takvime göre belirlenmesi gerekiyor. Bunun için de yılın hangi ayında doğduğunuza bağlı olarak mevcut yaşınız 1 yaş ya da 2 yaş ilave etmeniz gerekebilir. Çünkü Çin takviminde her bir yıl farklı ayların farklı günlerinde başlıyor. Günümüzde kullanılan miladi takvimde olduğu gibi her yeni yıl, 1 ocak tarihinde başlamıyor.

Eğer 1980 yılında doğduysanız Çin takviminde bu yılın hangi ayda ve günde başladığına bakmalısınız. Çin takviminde 1980 yılı 16 şubatta başlıyor. Dolayısıyla 1980 yılının 1 ocak ile 16 şubat arasında kalan bir tarihte doğduysanız mevcut yaşınıza +1 ilave yapmalısınız. Eğer 16 şubattan sonra doğduysanız mevcut yaşınıza +2 ilave edin. Böylelikle Çin takvimine göre kadının yaşını hesaplamış olacaksınız. Ardından kadının yaşı ile hamile kalınan günün kesiştiği günü bulmanız gerekiyor. Söz konusu yönteme göre yıl içerisindeki her bir gün kız ya da erkek bebeğe işaret ediyor.

Kadın hastalıkları ve gebelikle ilgili bilgi almak için:
https://bursakadinhastaliklari.com/

Çin Takvimi Cinsiyet Hesaplama Doğru mu?

İşte kilit nokta da bu! Anne ve baba adaylarının asıl bilmek istedikleri mevzu, bu yöntemin doğru olup olmadığıdır. Çin takvimiyle bebeğin cinsiyetinin belirlenmesinin hiçbir bilimsel dayanağı yok. Dolayısıyla bilimsel açıdan bu yöntemin doğru olduğunu söylemek imkansız. Elbette yüzyıllardır bu yöntemin halen uygulanıyor olması akılları karıştırıyor. Aynı zamanda söz konusu yöntemin popülerliğini korumasını da sağlıyor. Fakat bebeklerin cinsiyetini belirleyen unsur anne adayının son regl tarihi, yılın hangi gününde hamile kalındığı, anne ya da baba adayının yaşı ya da benzer durumlar değildir. Bebeğin cinsiyetini belirleyen unsur, döllenmenin gerçekleşmesini sağlayan sperm hücresinin X kromozomu mu yoksa Y kromozomu mu taşıdığıdır. Zira bunun da takvimle, ayla, yılla ya da çiftlerin yaşı ile hiçbir ilgisi bulunmuyor.

Çin Takvimi Yöntemi Günümüze Kadar Gelmeyi Nasıl Başardı?

Öncelikle anne ve baba adaylarının bebeklerinin cinsiyetini bir an önce öğrenmek istemelerinin son derece normal olduğunu belirtelim. Tıp henüz bu kadar ilerlememişken bebeklerin cinsiyeti ancak doğum gerçekleştiğinde öğrenilebiliyordu. Bu nedenle Çin takvimi, Rus takvimi gibi her kültürde onlarca farklı yöntem geliştirildi ve halk arasında da popüler oldu. Günümüzde halen alyansa ip bağlayarak annenin karnına tutmak ve ne yöne doğru döndüğüne bakmak gibi geleneksel yöntemler uygulanmaya devam ediyor.

Ayrıca bir bebeğin kız ya da erkek olma ihtimali % 50’dir. Çin takvimi yöntemi başta olmak üzere herhangi bir yöntemin doğru çıkma ihtimali de haliyle % 50 oluyor ki bu rakam oldukça yüksektir. Söz konusu yöntemlerin günümüze kadar gelmeyi başarması bu ihtimalden de kaynaklanıyor. ‘Çin takvimi doğru çıktı’ diyenler kadar Çin takvimi doğru çıkmayanlar da var.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Bu Konuda Ne Diyor?

Bilimsel anlamda hiçbir dayanağı olmayan bu yönteme uzmanların nasıl baktığını merak edebilirsiniz. Bu konuda en açıklayıcı bilgileri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Barış Korkmaz’ın kaleme aldığı yazıda bulabilirsiniz. Hatta Çin takvimi yöntemi ilginizi çekiyorsa bu yazıyı mutlaka okumanızı öneririz. Merak ettiğiniz her sorunun yanıtını aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.

https://bursakadinhastaliklari.com/cin-takvimi-cinsiyet-hesaplama/

 

Yorumlar
SON DAKİKA