24 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa3°C
  • Antalya7°C
  • İzmir7°C

BURUN OPERASYONLARINDA ETNİK ÖZELLİKLER KORUNMALI

Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel, burun estetiği alanında yapılan gelişmeler ile şişlik ve morlukların daha az olduğunu, hastaların çok daha kısa bir sürede işlerine ve normal yaşantılarına dönebildiğini belirtiyor.

Burun operasyonlarında etnik özellikler korunmalı

17 Mart 2011 Perşembe 15:10

İdeal bir burun yoktur, ancak bir yüze en uygun olan bir burun şekli vardır. Eskiden her hastaya aynı standart burun yapılmaya çalışılırdı. Ancak artık uzmanlar, bu tür ameliyatlardan uzak durmaya çalışıyor. Burun şeklini belirlerken kişinin anatomik özelliklerini, yüz şeklini, karakterini, cinsiyetini, yaşını, mesleğini göz önüne alarak burun ameliyatları yapılıyor. Uzmanlar erkek hastalarda hiçbir zaman kadınsı bir burun yapmamaya çalışıyor. Tam tersine hafif bir kemer bırakmaya, burunu biraz uzun ve geniş tutmaya, erkeksi özelliklerini vurgulamaya çalışıyorlar. Kadınlarda ise kemikli sert bir yüzü olan bir hastaya küçük, kalkık bir burun yapmıyorlar; ancak minyon, yuvarlak yüzlü bir kadında daha farklı davranıyorlar.

Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel etnik özelliklerin de olabildiğince korunması gerektiğini, vurgulayarak, “Estetik ameliyatların amacı kişilerin genetik ve ırksal özelliklerini silmek değil, o ırkın ya da ailenin güzel bir üyesine dönüştürmek olmalı. Bence bir burun ameliyatına başarılı diyebilmek için, hastanın ameliyat olduğunun anlaşılmaması gereklidir. Burun, yüzde en önemli organlar arasında yer alıyor. Burun operasyonları genel olarak dünyada en çok tercih edilen plastik cerrahi listesinde ilk sıralarda. Örneğin Amerika’da her yıl 400 binden fazla insan burun konusunda sıkıntı yaşıyor ve bunun yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor” dedi. Prof. Dr. Yücel burun estetiği ile ilgili yenilikleri ve diğer merak edilenleri paylaştı.

Burun estetiğinde yenilikler var mı?
Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi, burun ameliyatlarında da iyileşme sürecinin en kısa ve en rahat olması amaçlanıyor. Eskisinden farklı olarak artık tampon kullanmıyoruz, ateli daha kısa sürede çıkarıyoruz. Ameliyat tekniğindeki değişiklikler sayesinde şişlik ve morluklar daha az oluyor, hastalar çok daha kısa bir sürede işlerine ve normal yaşantılarına dönebiliyor. Ameliyat öncesi planlamayı daha ayrıntılı olarak yapıyoruz ve çeşitli görüntüleme sistemleri sayesinde bunu hastalarla önceden paylaşabiliyoruz. Ancak en önemli yenilik estetik bakıştaki değişiklik; artık daha doğal sonuçlar elde etmeye çalışıyoruz.

Burun estetiği kaç kez tekrarlanabilir?
İstenen sonuca ilk ameliyatta ulaşılmaya çalışılmalıdır. Ufak sorunlar için ikinci bir ameliyat yapılabilir. Ancak her yeni ameliyatta başarı şansı düşer ve komplikasyon riski artar.

Ameliyatın riskleri var mı?
Her ameliyatta olduğu gibi, burun ameliyatlarında da anesteziden kaynaklanan bir takım riskler vardır. Bunun dışında en önemli risk kontrol edilemeyen kanamalardır. Ameliyat öncesinde ayrıntılı tetkiklerin yaptırılması ve işlemin donanımlı bir hastanede deneyimli anestezi uzmanları kontrolünde gerçekleştirilmesi bu tür riskleri en aza indirir. Burun ameliyatı sonrasında en sık yaşanan sorun, şekil bozuklukları ve solunum problemleridir.

Burun ameliyatı ne kadar sürüyor?
Ameliyat süresi 1-3 saat arasında değişebilir. Hastalar ameliyatın bitiminden birkaç saat sonra evlerine gidebilirler. Ağrılı bir işlem değildir. Genellikle buruna tampon konulmaz ve hastalar nefes almaya devam edebilirler. Ameliyat sonrasında burnun üzerine flasterler ve plastik bir atel yerleştirilir. İlk günler şişme ve morarma olur, ancak 7 gün içerisinde bunlar büyük oranda azalır. Bir hafta sonra atel, flasterler ve dikişler alınır. Hastalar ameliyattan bir hafta sonra işlerine ve normal yaşantılarına dönebilirler. Ancak burnun şişliği ilk üç hafta devam eder. 3 ay içerisinde burun büyük ölçüde şeklini alır. Ancak tam şeklini alması bir seneyi bulur.

Yaş sınırı var mı?
Burun ameliyatı her yaştaki hastaya yapılabilir, ancak genelde hastalar 20’li yaşlardadır. Yaşı ileri olanlarda derinin ameliyat sonrası alttaki kemik ve kıkırdak değişimlerine adapte olma şansı azalır. O nedenle ileri yaşlarda fazla küçültmeler yapmak doğru olmaz. Yaşı ileri hastalardaki bir diğer sorun, hastaların yüzlerinde meydana gelen değişikliğe alışmalarının zor olmasıdır. Orta yaşı geçmiş ve belirli bir sosyal çevre edinmiş olan insanlar, yeni görüntülerine daha zor adapte olurlar ve ameliyat sonrası daha sıkıntılı geçer. Burun ameliyatı talebi ile gelen orta yaşı geçmiş hastalarda yakın zamanda geçirilmiş duygusal bir travma mutlaka araştırılmalıdır. Burun ameliyatı için ideal yaşın 18-35 yaş arası olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Burun ameliyatı kimlere yapılmamalı?
Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi duygusal yapısı dengeli olmayan, aşırı beklentileri olan, psikiyatrik bozuklukları olan hastalar ameliyat edilmemeli ya da bu tür hastalara çok dikkatli yaklaşılmalı, gerekirse psikiyatrik bir değerlendirmeye gönderilmelidir. Bunun dışında kanama sorunu olan, genel durumu bozuk ve başka sistemik hastalıkları olan kişilerde gerekli önlemler alınmadan, estetik ameliyatlar yapılmamalıdır. Kalın yağlı derisi, zayıf kıkırdakları, kısa burun kemikleri olan hastalar, daha önceden başarısız burun ameliyatları geçirmiş olanlar iyi sonuç alma olasılığının düşük olduğu hastalardır. Bu tür hastalarla önceden çok ayrıntılı bir şekilde konuşulmalı ve beklentilerinin düşük tutulması sağlanmalıdır.

Yorumlar
SON DAKİKA