19 Kasım 2024
  • Ankara7°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa9°C
  • Antalya12°C
  • İzmir12°C

BURSİT HASTALIĞININ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Bursit ve buna bağlı oluşan yumuşak doku enfeksiyonları son dönemde oldukça sıklaşan bir yoğunlukta görülen önemli bir sağlık sorunudur.

Bursit hastalığının tedavi seçenekleri

12 Aralık 2013 Perşembe 14:34

Bursit ve buna bağlı oluşan yumuşak doku enfeksiyonları son dönemde oldukça sıklaşan bir yoğunlukta görülen önemli bir sağlık sorunu…. Bunun en büyük nedeni şikayetlerin ilk başladığı günlerde özellikle yoğun iş hayatı içinde yer alan, yönetici pozisyonunda çalışan hastalarımda kendilerine ayıracak zamanı bulamaması ve önemini farketmemesi.

Bursit nedir? 

Vücudun kemik çıkıntılarının bulunduğu dirsek, kalça ve diz eklemlerinin çevresinde, deri altında kemik çıkıntıların rahatça kaymasını sağlayan kesecikler vardır. Günlük hayatta dokunduğumuzda bu kesecikleri hissetmeyiz, sadece belli hastalıklarda, içinde sıvı arttığında ağrı, şişlik ve bazen de kızarıklık ile bulgu verir. Bu sıvı artışında ele gelen şişlik “bursit” olarak adlandırılır. En sık dirsek ekleminin arka kısmında gözlenir. 

Nedenleri ve önemi: Romatizmal rahatsızlıklar, gut gibi tüm vücudu etkileyen hastalıklarda tekrarlayan ataklar şeklinde bursit gözlenebilir. En sık gözlenme nedeni ise, şiddetli çarpma veya tekrarlayan yaralanmalardır. Diz çökerek ve dizini yere koyarak çalışan meslek gruplarında, masa başında dirseğini uzun süre sert yüzeylere koyanlarda, bilgisayar ile çalışanlarda, tenis ve golf oynayanlarda sıklıkla gözlenir. Günlük hayatta hissetmediğimiz bu kesecikler içinde sıvı toplanması ve kanama oluşması ile ilk karşımıza çıkan ilk bulgu şişliktir. Şişliğin artması ile birlikte bu bölgede oluşan yangı sonucu kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve en önemlisi ağrı başlar. Bu aşamada zamanında doktora başvurmak oluşabilecek çok daha önemli sorunları önleyebilir. 

En önemli sorun ise derinin hemen altında yer alan içi sıvı dolu keseciklerin deriden giren mikroplarla enfekte olmasıdır. Aniden başlayan kızarıklık, ateş ve ağrı artışı en belirgin bulgudur, ihmal edildiğinde birkaç gün içinde hastanın hastaneye yatırılmasını gerektirecek boyutlara ulaşabilir. 

Tedavi seçenekleri: Erken aşamada eğer enfeksiyon kesin olarak saptanırsa, cerrahi tedaviye gerek kalmadan, uygun antibiyotik, ağrı kesici ve kesin istirahat ile tedavi edilebilir. Bu tedavi mutlaka bir doktor gözetiminde ve en az 7 gün boyunca uygulanmalıdır. Cerrahi girişim ise, ilerlemiş ve ihmal edilmiş ya da hayatı tehdit edecek düzeyde enfeksiyonu olan hastalarda uygulanabilir. Geç başvuran hastalarda karşılaşılan en ciddi sorun; tüm kola yayılan ya da kana karışarak tüm vücut fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen enfeksiyonlardır. 

Özellikle dirseğin arka kısmında ve diz önünde karşılaşılan bursit, zamanında uygulanacak bir tedaviyle daha ciddi sorunlara yol açmadan tedavi edilebilir. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA