22 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya9°C
  • İzmir8°C

BURSA'DA ÖZEL SAĞLIK YATIRIMLARI GENELGE VE KÜRESEL KRİZ KISKACINDA

15 Şubat 2008 genelgesi sonrasında yeni yatırımlar, Sağlık Bakanlığının planlaması ve iznine bağlandı. Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen, bu süreçte yeni yatırım yapamadıklarından yakındı.Hastaların, katkı payının 3 kat daha az

Bursa'da özel sağlık yatırımları genelge ve küresel kriz kıskacında

04 Mart 2009 20:58

15 Şubat 2008 genelgesi sonrasında yeni yatırımlar, Sağlık Bakanlığının planlaması ve iznine bağlandı. Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen, bu süreçte yeni yatırım yapamadıklarından yakındı.Hastaların, katkı payının 3 kat daha az olduğu kamu hastanelerine yönelmesi, ciroları düşürdü, istihdam yüzde 10 azaldı.

Bursa'da özel sağlık yatırımları, 15 Şubat 2008'de yürürlüğe giren özel sağlık kurum ve kuruluşlarına yönelik yönetmelik sonrası Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı genelge ve küresel krizin etkisiyle hız kesti.

Özel hastanelerde alınan fark ücretinin yüzde 30 ile sınırlandırılması, hastaların katkı payının 3 kat daha az olduğu kamu hastanelerine yönelmesi sonucu cirolannın da düştüğünü vurgulayan sektör temsilcileri yatırım için yeni adımlar atma konusunda gerekli motivasyonu bulamamaktan şikayetçi. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise genelge sonrası özel sağlık yatırımları konusunda yeni müracaatlar aldıklarını ancak kabul etmediklerini belirterek, kentte en son bir özel bir ihtisas hastanesinin açıldığını kaydetti.

Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen, son 6 yıldır sağlıkta yeniden yapılanma hamlesi başlatan hükümetin, sağlık alanındaki özel sektör yatırımlarını teşvik ettiğini ifade ederek, bu süreçte bazı uzmanlık dallarındaki hekim ve sağlık uzmanlarmın devlet kurumlarından özel sağlık kurumlarına geçerek kendi hastane yatırımlarma giriştiklerini ya da tıp merkezleri açtıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın 15 Şubat 2008'deki genelgesi sonrasında yeni özel sağlık yatırımlanrının bakanlığın planlaması ve iznine bağlandığını vurgulayan Şen, "Bu tarihten sonra başvurular kabul edilmedi. Genelgeden bu yana Türkiye'de özel sağlık kurumlan yeni yatırım yapamadıkları ve mevcut potansiyeli de genişletemedikleri için sıkmaya girdi. Bursa'da da krizle birlikte sağlık yatırımlarında ciddi bir artış ya da azalış olmadı. 2008'de Bursa'da işletmeye açılan son özel hastane bir dal hastanesi. Krizin daha çok istihdam edilen sağlık çalışanlarını etkiledi" diye konuştu.

2008'de yapılan düzenlemelerin Türkiye'de özel sağlık sektörünü darboğaza sürüklediğini savunan Şen, "Hastanelerden alınan fark ücreti yüzde 30 ile sınırlandırıldı. Küresel kriz nedeniyle yaşanan maddi kaygılar nedeniyle hastalar kamuya göre 3 kat fazla kada payı alan özel hastaneleri tercih etmedi ve kamu hastanelerine yöneldi. Bu da özel sağlık kurumlarında ciroları düşürdü. Bursa'daki 9 özel hastane yüzde 10 oranında elemanı azalttı" dedi. Bursa'da bulunan hasta yatağı sayısının yüzde 12'sinin özel hastanelerde bulunduğu kaydeden Şen, "Özel hastanelerde yapılan büyük ameliyat oranı yüzde 34, orta ameliyat ise yüzde 35 düzeyinde. Mevcut kaynaklan ile özel sağlık kurumlan daha çok tedaviye imza atarak kamu kurumlarına göre daha verimli çalışıyor" diye konuştu.

Doruk Sağlık Grubu Yönetim Kurulu üyesi ve Doruk Tıp Merkezi Başhekimi Opr. Dr. Mustafa Eskin: 15 Şubat genelgesi olmasaydı da kriz nedeniyle yatırımlar askıya alınırdı. Krizden Bursa daha fazla etkilendi Büyük sağlık gruplarının kriz ortamında yeni bir hamle yapmak için motivasyonu kalmadı. Sektör ayakta kalmak için çaba harcıyor. Son yıllarda hedef sağlık turizmini geliştirmekti. Ortadoğu, Balkanlar, Rusya ve İngiltere'den gelecek hastalar için başta göz ve kalp gibi çeşitli branşlarda önemli yatırımlar yapılmıştı. Simdi yatırım hızı düştü. Ortadoğu'da 11 milyar dolarlık bir pazar olduğu tahmin ediliyor. Simdi kısa ve orta vadede sağlık turizmi hayal gibi görünüyor. Bursa'nın yerel zincir hastane markası olarak kriz öncesi planladığımız yeni bir yatırımı devreye aldık. Nilüfer ilçesinde yeni bir hastane yatırımı öngörüyoruz. Prosedürü hazır olan 15 bin metrekarelik hastanemiz 120 yataklı olacak. Temel atma aşamasındayız ancak ortamın tekrar istikrara kavuşmasını bekliyoruz. 

Rentıp Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay: Özel sağlık hastaneleri kriz sürecinde yavaşladı. Bunda Sağlık Bakanlığı'nın yönetmelik değişikliklerinin de payı var. Sektör, uzun vadeli planlama yapmakta sıkıntı çekiyor. Bursa'da özel sağlık yatırımları duraklama devresine girmiş görünse de, sağlık sistemindeki kuralların ve yönetmeliklerin oturması, değişme frekansının azalması ve özel sektör maliyetlerinin göz önüne alınması ile sistem kendini yenileyecektir. Yine de eski büyüme hızları olmayacak. Bursa'nın nitelikli özel sağlık kuruluşlarına her zaman gereksinim duyacak. Sağlık Bakanlığı'nın planlama genelgesi gerçekte kağıt üzerinde kaldı ve o tarihten sonra 3 adet kurum sisteme dahil oldu. Rentıp olarak şu an 56 yataklı tam teşekküllü bir hastane yapıyoruz. Hastanede her türlü girişim yapılabilecek ve her türlü hastaya hizmet verilebilecek.

Dünya

Yorumlar
SON DAKİKA