19 Aralık 2024
  • Ankara-2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa3°C
  • Antalya7°C
  • İzmir7°C

BÜROKRASİ YÜZÜNDEN AİLE HEKİMLİĞİ BİTEBİLİR...

2014 yılı programında yer alan düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen tedavi hizmetleri ve ilaç bedellerine sınırlama getirilmesine Türkiye'deki yaklaşık 22 bin aile hekimini temsil...

Bürokrasi yüzünden Aile Hekimliği bitebilir...

09 Kasım 2013 Cumartesi 10:29

AHEF Başkanı Dr. Girginer, 'Sağlık Bakanlığında görevli bazı bürok-ratlar tüm aile hekimliğini çıkmaz yola sokuyor' dedi

2014 yılı programında yer alan düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen tedavi hizmetleri ve ilaç bedellerine sınırlama getirilmesine Türkiye'deki yaklaşık 22 bin aile hekimini temsil eden Aile Hekimleri Federasyonu (AHEF) tepki gösterdi. AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer, yaptığı açıklamada, “Gelişmiş ülkelerde uzun yıllar uygulanan ve ülke sağlık bütçesine önemli ölçüde katkıda bulunan aile hekimliği 3 yıldır tüm Türkiye'de uygulanmasına rağmen gerekli güce kavuşamadı” dedi.

BİRİNCİ BASAMAĞA DESTEK
AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer, artan sağlık harcamalarının, her ülkenin önündeki sorun olduğunu, akılcı olarak birinci basamak hizmetlerini güçlendiren ve aile hekimliği uygulamasını doğru uygulayan ülkelerin bu harcamaları kontrol edebildiklerini belirtti. Ülke çapında görev yapan 22 bin aile hekiminin fikirlerini alarak hazırladıkları önerilerle aile hekimliği uygulamasının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.


AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer “ Biz birinci basamakta standartları yükseltmek için uğraş veriyoruz. Bunun için planlarımız projelerimiz ve ileriye yönelik projeksiyonlarımız hazır. Oysa Sağlık Bakanlığı'nda görev yapan bazı bürokratlar tüm geri bildirimimize, raporlarımıza, çözüm önerilerimize rağmen aile hekimliği uygulamasını sona erdirecek yönetmelik değişiklikleri ile adeta aile hekimliğini bitirecek çıkmaz yola sokmaktadırlar. Gelişmiş ülke modelleri ile ilgili raporlar ellerinde olmasına rağmen bunları da dikkate almıyorlar. Şu aralar gündemde olan Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği tüm çekincelerimize ve somut önerilerimize rağmen bu hali ile çıkarsa 5000 aile hekimi sistemden ayrılacak duruma gelmiştir, artık tahammülleri kalmamıştır” dedi. Sağlık harcamalarında azalmanın hizmet sunumunu kısıtlayarak değil, koruyucu ve önleyici hekimlik üzerine kurgulanan aile hekimliğini destekleyip güçlendirerek olacağını belirten Dr. Girginer, “ Oysa bürokrasi aile hekimliğini de duvara toslatmak üzeredir. Bu ülke insanı korkarız ki önümüzdeki yıl hem sağlık hizmetleri için cebinden para ödemek zorunda kalacak, hem de en büyük güvencesi ücretsiz, kaliteli, eşit aile hekimliği uygulamasında gidecek aile hekimi bulamayacak ve hizmet alamayacaktır” diye konuştu.

Ziyneti Kocabıyık
TÜRKİYE GAZETESİ

Yorumlar
SON DAKİKA