29 Kasım 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya15°C
  • İzmir16°C

BU TESTLER SAĞLIKTA AVANTAJ SAĞLAMIYOR!

Uzmanlar, sık sık yapılan bazı testlerin herhangi bir avantaj sağlamadığını, aksine kanser riskini artırma gibi ciddi problemlere yol açabileceğini söylüyor.

Bu testler sağlıkta avantaj sağlamıyor!

09 Nisan 2013 Salı 08:15

Forbes dergisinin haberine göre, çocuklara çekilen tomografiden bebeklerde reflü tedavisinde kullanılan pompaya kadar bazı tedavi ve testler gereksiz.

Yapılan çalışmalara göre, deri içine yerleştirilen beslenme tüpleri ileri derecede bunaması olan hastalar için iyi sonuç vermiyor. Bunun yerine bir yardımcıyla hastanın ağızdan beslenmesi daha faydalı.

Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Derneği’ne (ACOG) göre, 30-65 yaş arası kadınlara yıllık yapılan Pap testleri, 3 yıllık aralıklarla yapılan görüntüleme testlerinin üstünde bir avantaj sağlamıyor.

Kafa yaralanmalarıyla acil servise başvuran çocukların yaklaşık yüzde 50’sinden bilgisayarlı beyin tomografisi çektirmeleri isteniyor. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, bilgisayarlı beyin tomografisi ileride kanser riskini artırabilecek radyasyona maruz bırakıyor. Bilgisayarlı tomografiden önce klinik inceleme ve takip öneriliyor.

Hiçbir riski olmayan ya da çok az kalp hastalığı riski olan kişilerde kardiyovasküler riski belirlemek için ekokardiyografik görüntüleme kullanırken stres testi yapılmamalı.

65 yaş ve üstü şeker hastalarına ilaç yazıldığında kötü olan glisemik kontrolü düzenlemeye çalışılmamalı. Daha yaşlı şeker hastalarında kan şekerini kontrol etmede ilaç kullanmanın faydalı olduğuna dair bir kanıt yok. Gerçekte düşük kan şekerini sağlamak için ilaç kullanmak zararlı olabilir.

Tekrarlayan baş ağrıları, insanların yüzde 20’sini etkileyen bir problem. EEG’nin baş ağrısının teşhisinde klinik değerlendirmenin üzerinde bir avantajı yok. Sonucu değiştirmiyor ve maliyetleri artırmıyor. Bebeklerde reflü tedavisi: Bu hastalığın tedavisi için asit pompa tedavisini düzenli olarak kullanmayın. Genellikle yetişkinlere reçeteyle verilen ilaçlar, etkili olmuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA