22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

BU BİTKİNİN 15 AYRI FAYDASI!

Uzman Diyetisyen Bengi Çetiner, kuşkonmaz bitkisinin sağlık açısından en önemli faydasının kum döktürücü özelliği olduğunu söyledi.

Bu bitkinin 15 ayrı faydası!

09 Aralık 2013 Pazartesi 08:54

Uzman Diyetisyen Bengi Çetiner, kuşkonmaz bitkisinin sağlık açısından en önemli faydasının kum döktürücü özelliği olduğunu söyledi.

Çetiner, Türkiye’de az biliniyor olmasına rağmen kalorisi düşük, besin değeri ise oldukça zengin olan kuşkonmaz bitkisinin, dünyada cilde canlılık ve kalp rahatsızlıklarından kemik erimesine kadar birçok hastalığa şifa veren bir bitki olarak tanındığını kaydetti. Çetiner, kuşkonmazın düşük kalorisi olmasına rağmen yüksek besin değeriyle antioksidan etkisinin olduğunu belirterek, "Zambakgiller familyasından olan kuşkonmazın en yaygın türü olarak yeşil kuşkonmaz biliniyor. Meyvemsi bir tada sahip olan kuşkonmazın 100 gramında sadece 25 kalori bulunuyor. Kalorisi son derece düşük olan kuşkonmaz, A ve C vitamini ve B6 vitaminleri ile folik asit, fosfor ve potasyum gibi mineraller bakımından oldukça zengin besin değerine sahip" dedi.Çetiner, kuşkonmaz bitkisini Yunanlılar'ın diş, Çinliler'in ise kısırlık tedavisinde kullandığını kaydederek, bitkinin 15 ayrı faydasını ise şöyle sıraladı:

"Kan damarlarını güçlendirir.

Kalp rahatsızlığında risk faktörü olan homosisteinin kontrol edilmesine yardımcı olur ve kalbi kuvvetlendirir.

Hücreleri hasar görmekten koruyan güçlü bir antioksidandır.

Kemik erimesini azaltır.

Güçlü bir idrar söktürücüdür.

Bedende oluşan ödemlerin atılmasında etkili olur.

Bedende biriken fazla suların atılmasını sağlar. Böylece kanı temizler. 

Kum döktürücüdür.

Cilde canlılık verir.

Kuşkonmaz sindirimi kolaylaştırır.

Yatıştırıcı etkileri vardır.

Karaciğer üzerine olumlu etkisi vardır.

İyi böbrek çalıştırıcıdır.

Sinirleri yatıştırır ve iştah açar.

Yağ hücrelerindeki glukoz alımını artırarak insülinin etkisini pekiştirir."

Çetiner, böbreklerinden rahatsız ve gut hastası olan kişilerin ise kuşkonmazı seyrek ve az yemesi konusunda uyararak, "Konserve kuşkonmaz yerine tazelerini tüketmeye çalışın. Kuşkonmazın kabuğunun kalın olduğunu düşünüyorsunuz soyarak da tüketebilirsiniz. Kaynatılma sırasında besin değeri azalacağından buharda pişirerek tüketin. Antioksidan içeriği, ödem atma ve sindirimi kolaylaştırması nedeniyle zayıflama diyetlerinde günde 6-15 gram yani 4-5 adet kuşkonmaz bitkisi tüketilebilir. Ayrıca ıspanak ve enginarla bağdaşmadığı için aynı öğünde yememeye dikkat edin.” şeklinde konuştu.

Fatih KEÇE-ADANA

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA