22 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya13°C
  • İzmir10°C

BRONŞİOLİT NEDİR ?

Bebek ve Çocuklarda Sık Görülen Kış Hastalığı Bronşiolit

Bronşiolit Nedir ?

05 Ocak 2022 Çarşamba 18:08

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji (Yenidoğan) Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu, çocukluk çağında sık görülen ve akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olan bronşiolit hakkında önemli bilgiler verdi.   

Bebek ve Çocuklarda Sık Görülen Kış Hastalığı Bronşiolit

Bronşiolit, özellikle kış mevsiminde ortaya çıkan ve daha çok 2 yaş altı çocuklarda görülen, öksürük ve solunum sıkıntısına yol açan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu, hastalığın derecesine göre uygun tedavi düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Bebeklerde bronşiolit belirtileri nelerdir? 

Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu: ‘’Vücut direncinin azaldığı ve mikropların daha aktif hale geçtiği kış aylarında özellikle çocuklarda görülebilecek hastalıklara daha çok dikkat etmek gerekiyor. Hem bebek hem de çocuklarda soğuk algınlığı gibi başlayan bronşiolit’in kuluçka süresi 7-10 gün arasındadır. Hastaların yüzde 50’sinde etken RSV yani respiratuar sinsityal virüstür. Hastalık; burun akıntısı, hırıltılı soluk alma, uykuya dalmada güçlük çekme, öksürük, ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Nefes almada yaşanılan güçlük, beslenmede çeşitli aksaklıklara ve huzursuz uykuya neden olabilir.’’ dedi.   

 RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) nedir? 

RSV virüsü yani “Respiratuar Sinsisyal Virüs”; Erişkinlerde grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olurken, küçük çocuklarda akciğerleri tehdit ediyor. Bebek ve küçük çocuklar bu virüsten daha ağır etkileniyor. Özellikle de prematüre doğan, kalp hastalığı olanlar ve bağışıklık yetmezliği olanlarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları geliştirebilmektedir.  (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

 Bebekleri RSV’den korunmak için neler yapabiliriz? 

  • Bebeğinizi kalabalık ortamlardan uzak tutun.  
  • Soğuk algınlığı semptomları olan diğer çocuk ve erişkinler ile teması önleyin.  
  • Soğuk algınlığı semptomlarınız varsa bebeğinizin yanında mutlaka maske takın. 
  • Bebeğinize dokunmadan mutlaka ellerinizi yıkayın.  
  • Bebeğinizin yanında kimsenin sigara içmesine izin vermeyin.
  • Bebeğin odasını temiz ve havadar tutun.  
  • Bebeğiniz yüksek risk grubunda ise koruma tedavisi için doktorunuza başvurun.  

RSV koruma tedavisi ülkemizde Türk Neonatoloji Derneği (TND) RSV Çalışma Grubu önerilerine uygun olarak Palivizumab etken maddeli ilaç ile RSV sezonu boyunca (Ekim ile Mart ayları arasında) ayda bir kez en fazla 5 doz ve maksimum 2 yaşa kadar uygulanmaktadır. Uzman hekimler tarafından düzenlenen 1 yıl süreli sağlık raporuna dayanılarak reçete edilebilir.  

 Bebek ve çocuklarda bronşiolit tedavisi nasıldır? 

Doç. Dr. Özge Altun Köroğlu: ‘’Bronşiolite özgü bir tedavi bulunmuyor. Bronşiolit etkenleri virüsler olduğundan antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Ancak eşlik eden bakteri kaynaklı akciğer ya da orta kulak enfeksiyonu gibi bir durum söz konusu ise doktor önerisi ile uygun antibiyotikler kullanılabilir.Bu durumda bakteri enfeksiyonlarını düşündürecek klinik ve laboratuvar bulgularının görülmesi gerekir. Bronşiolit geçiren hastalarımızda beslenme ve sıvı alımının uygun şekilde sağlanması önemlidir. Hasta çocuklar kolayca yorulduğu için az az sık sık beslenmeye devam edilmelidir. Anne sütü her zaman olduğu gibi bu hastalıkta da çok önemli faydalara sahiptir. Burun tıkanıklığının açılması hem solunumun rahatlaması hem beslenmenin devam etmesi için önemlidir. Tuzlu su damlaları ile burun temizliği yapmak bebekleri rahatlatır. Eğer ateş eşlik ediyorsa hastayı değerlendiren doktorun önerdiği dozdan kullanılabilir. Bronşiolit geçiren bebekleri yatırırken başın yükseltilmesi solunumun rahatlamasına katkıda bulunabilir. Öksürük koruyucu bir refleks olduğundan öksürüğü kesen ilaçları bronşiolit geçiren hastalarda kullanmıyoruz. Öksürüğün tamamen baskılanması havayollarının temizlenmesini engeller.Solunum sıkıntısı olan küçük çocuk ve bebeklerinin hastaneye getirilmeleri gerekir. Son haftalarda ne yazık ki bronşiolit nedeni ile çok sayıda çocuk hastayı yatırarak hastanede izlememiz gerekiyor. Bu nedenle öncelikle yukarıda sayılan koruyucu önlemlere özen gösterilmesi önemlidir.” 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA