22 Kasım 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir17°C

‘BRONŞ İÇİ KAZIMA’ YÖNTEMİYLE KANSERİ YOK ETMEYİ BAŞARDI

25 yıldır akciğer kanseri üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Yalçın Karakoca, akciğerde kanserin habercisi olan öncü hücreleri kendi geliştirdiği ve patentini aldığı ‘bronş içi kazıma’ yöntemiyle yok etmeyi başardığını açıkladı.

‘Bronş içi kazıma’ yöntemiyle kanseri yok etmeyi başardı

24 Kasım 2016 Perşembe 15:43


Çeyrek asırdır akciğer kanseri üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Yalçın Karakoca, akciğerde oluşan ve ilerleyen yıllarda tümöre dönüşen kanser öncü hücrelerini geliştirdiği yöntemle yok etmeyi başardı. Kendi icat ettiği ve patentini aldığı “Resector Balloon” adını verdiği aletle kronik bronşit (KOAH) hastalarına “bronş açma” (Karakoca Bronş Dezobstrüksiyon) yöntemini uygulayan Prof. Karakoca, bu işlem sırasında akciğer kanseri öncü hücrelerinin de yok olduğunu tespit etti.

BRONŞ İÇİ KAZIMA YÖNTEMİNİ İCAT ETTİ

Akciğer kanserinde tıkanan bronşların açılması olarak bilinen “endobronşiyel tedavi” yöntemini uygulayan Prof. Dr. Karakoca, çalışmaları sonucunda tasarladığı ve ürettiği “Resector Balloon”nun patentini de alarak 2006’dan itibaren hastalarında uygulamaya başladı. Akciğer içinde 3-20 mm genişliğindeki alanlara girebilen Resector Balloon’un üstündeki kazıyıcı yüzeyi kullanan Prof. Karakoca, bronşlardaki tıkanmaları bu yöntemle temizlemeye başladı. Karakoca, icat ettiği “Resector Balloon”la ilgili makalesini uluslararası bir yayında paylaşarak dünyaya duyurdu. Ses getiren buluş, ABD’de JFK, MD Anderson, John Hopkins, Duke Üniversitesi gibi ünlü hastanelerin kanser merkezlerinde ve Avrupa’nın birçok yerinde kullanılmaya başlandı. Karakoca, buluşuyla ilgili 2007’de Japonya’da Dünya Onkoloji Ödülü’ne layık görüldü. Karakoca, 2 yıl önce kazıma yöntemiyle bronş açma işlemini yaptığı sırada bronşlarda oluşan köpürmeyi fark etti. Bu bölgelerden aldığı biyopsiler sayesinde köpürmenin kanserle ilgili olmadığını, balgam üreten, kronik bronşitte çoğalan, bronşu tıkayarak nefes darlığına sebep olan “goblet” hücrelerinden kaynaklandığını tespit etti. Kazıma ve bronş açma yöntemini o ana kadar sadece akciğer kanseri hastalarında kullanan Karakoca, KOAH hastalarında da aynı yöntemi kullanmaya başladı. Yalçın Karakoca, uyguladığı yöntemin 50’nin üzerinde KOAH hastasında çok iyi sonuçlar verdiğini, uygulamanın ardından KOAH hastalarının hayatlarına normal bir şekilde devam ettiğini söyledi. Bu keşif de, dünya genelinde yayın yapan Journal of Bronchology Dergisi’nde yayımlandı.

ZİNCİRLEME KEŞİF

Prof. Karakoca’nın “Resector Balloon” adını verdiği icadı, ona yeni zincirleme keşiflerin de yolunu açmış oldu. Akciğer kanseri ve KOAH hastalarının tıkanan bronşlarını bu aletle kazıyarak açmayı sürdüren Karakoca, yeni keşfinin akciğer kanserinde devrim yaratacak nitelikte olduğunu ifade etti. Karakoca, şunları söyledi:
“Kazıma yöntemi uygulanmadan önce ‘bronkoskop’ adlı görüntüleme cihazlarıyla hastanın akciğerlerinde detaylı tarama yaparak, tıkanmaların nerede olduğunu tespit ediyoruz. Bu cihazlar, aynı zamanda akciğer içinde varsa kanser öncüsü hücrelerin yerlerini de gösteriyor. Bu öncü hücreler, 10 yıl içinde tümöre dönüşerek kişiyi akciğer kanseri yapacak hücreler. Henüz akciğer kanseri olmamış, KOAH’lı bazı hastalarımda bu kanser öncüsü hücrelerden de tespit ettim. Her zaman yaptığım tıkanan bronşların açılma işleminin ardından KOAH’lı hastada 10 yıl içinde kansere dönüşecek hücrelerin de temizlendiğini gördüm.”

‘AKCİĞER KANSERİNİ KÖKÜNDEN KAZIYORUZ’

Keşfinin, bronkoskopi kullanılarak erken tanı ve kazıma yöntemiyle akciğerlerde kanser oluşumunun önüne geçeceğini vurgulayan Prof. Karakoca, keşfinde iddialı: “İcadım olan ‘Resector Balloon’ ile akciğer içinde 20 milimetreden 3 milimetreye kadar olan bölgelerde kazıma ve temizlik işlemi yapılabiliyor. Akciğerin yüzde 75’i bu ölçülerde alanlardan oluşur. Ayrıca bu bölgeler kanserin ilerlemesine en müsait ve ölümcül etki yaratan bölgelerdir. Bu da demektir ki; bulduğum yöntemle akciğerin en hassas yüzde 75’i kanser öncüsü hücrelerden temizlenebilir. 3 mm’nin altındaki alanlarda oluşan kanserin zaten ameliyatla tedavi edilebilme şansı var. Yöntemle akciğer kanserini kökünden kazımış oluyoruz.”
 

1-020.jpg

Resector Balloon’la böyle temizleniyor.

 

 

2-016.jpg

 

YÖNTEM NASIL UYGULANIYOR?

Uzun süreli sigara dumanı ve zararlı gazlara bağlı kronik bronşit nedeniyle solunum yollarında daralma ve goblet hücrelerinde kalınlaşma tespit edilen hastalarda bronkoskopik tedavi uygulanıyor. Solunum yolundan bronkoskopla girilerek, 3 ve 8 mm’lik solunum yolları öncelikli olmak üzere ulaşılabilen tüm solunum yollarının iç tabakasını kapsayan hücre tabakasına ‘KOAH balon’la kazıma işlemi uygulanıyor. Balon, solunum yolunda balgam üretimine neden olan kalınlaşmış goblet hücre tabakasını köpüklü sıvı haline getirerek bronşun orijinal genişliğine ulaşmasını sağlıyor. Köpüklü balgam haline gelen tabaka vakumla dışarı atılıyor.

 

Serkan AKKOÇ

 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA