22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa19°C
  • Antalya17°C
  • İzmir21°C

BÖLGESEL GELİŞMEDE ÜNİVERSİTELER ATAĞA GEÇECEK

YÖK: "Bingöl'de toplantıya katılan rektörler ile üniversitelerin kendi bulundukları şehir ve bölge odaklı misyonlarının bulunmasının ve buna göre gelecek tasarım ve faaliyetlerinin planlanmasının gerekliliği konusunda görüş birliğine varıldı"

Bölgesel gelişmede üniversiteler atağa geçecek

04 Haziran 2015 Perşembe 13:11

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca (YÖK), ilkiBingöl'de dün gerçekleştirilen "Bölgesel gelişmede üniversitelerin rolü" toplantısına katılan rektörler ile üniversitelerin kendi bulundukları şehir ve bölge odaklı misyonlarının bulunmasının ve buna göre gelecek tasarım ve faaliyetlerinin planlanmasının gerekliliği konusunda görüş birliğine varıldığı bildirildi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu ile dün, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 22 üniversitenin rektörlerinin katılımıyla Bingöl Üniversitesi'nde "Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü" toplantısı yapıldı.

Toplantıya, Adıyaman, Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Atatürk, Batman, Bitlis Eren, Bingöl, Dicle, Erzincan, Erzurum Teknik, Fırat, Hakkari, Harran, Iğdır, İnönü, Kafkas, Mardin Artuklu, Muş Alparslan, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Yüzüncü Yıl üniversitelerinin rektörleri katıldı.

- "Kısa sürede somut adımlar atılacak"

Açıklamada, "YÖK Başkanı Saraç'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya katılan rektörler ile üniversitelerin kendi bulundukları şehir ve bölge odaklı misyonlarının bulunmasının ve buna göre de gelecek tasarım ve faaliyetlerinin planlanmasının gerekliliği konusunda görüş birliğine varıldığı" bildirildi.

Ülkelerin gelişme ve kalkınma odaklı stratejilerinde, bölgesel gelişmenin en önemli gündem başlığı haline geldiğine işaret edilen açıklamada, bu kapsamda Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşılmasına yönelik hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi'nde de bölgelerin rekabet gücünün geliştirilmesinde üniversitelerin bulundukları bölgelere sağlayacakları katkının öneminin vurgulandığı belirtildi.

Türkiye'nin yükseköğretim sisteminde özellikle 2004 yılı ve sonrasında, üniversite sayısının ve bunun beraberinde yükseköğretime erişimin arttığının, bundan sonraki süreçte ise ülkenin hedefleri kapsamında, bu üniversitelerin başta, bulundukları şehir ve bölge ile bütünleşmesinin sağlanması, iktisadi, sosyal ve beşeri sermayeyi geliştirmesinin beklendiği anlatıldı.

Açıklamada, konuya ilişkin şunlar kaydedildi:

"Bunun için de yükseköğretim kurumlarımızın misyonlarını tekrar gözden geçirmesine, tek tipten uzaklaşarak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmesine, güçlü yönlerini dikkate alarak odaklaşmasına ve bazı üniversitelerimizin üniversite olmanın bütüncül yapısından uzaklaşmadan belli alanlarda temayüz etmesine ihtiyaç vardır. Bu adım, yükseköğretimde yapısal değişim sürecini başlatacaktır.

Bu amaca yönelik olarak başlatılan çalışma, YÖK'ün koordinasyonunda üniversitelerimiz ile birlikte sürdürülecek, farklı bölgelerde bu toplantılar yapılarak kısa sürede somut adımlar atılacaktır."

Yorumlar
SON DAKİKA