BM: DÜNYADA 2019'DA 275 MİLYON KİŞİ UYUŞTURUCU MADDE KULLANDI
Birleşmiş Milletler (BM), önceki yıl dünya genelinde 275 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını, 2010’dan itibaren uyuşturucu kullanımının yüzde 22 arttığını bildirdi.
24 Haziran 2021 Perşembe 14:03
2019’da 36 milyon kişinin uyuşturucu kullanımı nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşadığı belirtildi. Uyuşturucu kullanımının 2030'da yüzde 11 artacağı kaydedildi.
BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisince (UNODC) BM Viyana Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, "2021 Dünya Uyuşturucu Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı.
Raporda, 2010-2019 döneminde uyuşturucu kullanımının yüzde 22 arttığı, bu sürede dünya nüfusunun artışının da yüzde 10 olduğu vurgulandı.
Uyuşturucu kullanımı nedeniyle rahatsızlıklar yaşayan ve tedavi hizmeti bekleyenlerin sayısında ciddi artış gözlemlendiği uyarısında bulunulan raporda, 2019’de 36 milyon kişinin uyuşturucu kullanımı nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşadığı belirtildi.
Dünya genelinde 2019’da 275 milyon kişinin uyuşturucu kullandığı aktarılan raporda, madde kullanımı nedeniyle rahatsızlıklar artarken, bireylerin tedavi imkanı bulmakta ciddi sorunlar yaşadığı, 2020'de sekiz kişiden sadece birinin profesyonel yardım alabildiği ifade edildi.
- AIDS, hepatit C virüsü taşıyorlar
Raporda, 2019'da 200 milyon kişinin esrar, 62 milyon kişinin "opioid" adlı sentetik uyuşturucu çeşitlerini, 27 milyon kişinin amfetaminler ile reçeteli uyarıcılar ve 20 milyon kişinin kokain kullandığı bilgisi paylaşıldı.
Raporda, uyuşturucu kullanımının beraberinde getirdiği sağlık sorunlarına da yer verildi.
2019'da 11 milyon kişinin uyuşturucu enjekte ettiği aktarılan raporda, bunların 1,4 milyonu HIV, 5 milyon 600 bininin ise hepatit C virüsü taşıdığına işaret edildi.
Uyuşturucu enjekte eden veya kullanan kişilerin HIV kapma olasılığının, genel nüfusa göre 29 kat daha fazla olduğu kaydedildi.
- Küresel kokain üretimi 2 katına çıktı
Raporda, küresel kokain üretiminin 2014-2019 döneminde neredeyse ikiye katlandığı, 2019'da şimdiye kadarki en yüksek seviye olan tahmini 1784 tona ulaştığı belirtildi.
Kokainin en çok tüketildiği bölgeler arasında Avrupa’nın ilk sıralarda yer aldığı, kısmı düşüşe rağmen dünya genelinde en çok kokain tedarikinin Kolombiya’dan sağlandığı aktarıldı.
Metamfetamin pazarının Güneydoğu Asya ve Kuzey Amerika’da genişlediği kaydedilen raporda, bu duruma örnek olarak özellikle halihazırda istikrarsızlığın hakim olduğu Myanmar ve organize suç örgütlerinin ciddi bir güce sahip olduğu Meksika'daki gelişmeler gösterildi.
- "Raporun bulguları, algı ile gerçeklik arasındaki boşluğu kapatma ihtiyacını vurgulamaktadır"
UNODC Başkanı Ghada Fathi Waly, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, uyuşturucu kullanımın yol açacağı riskler hakkında yeterince algının oluşmamasının daha yüksek oranda uyuşturucu kullanımıyla doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.
Waly, "UNODC'nin 2021 Dünya Uyuşturucu Raporu'nun bulguları, gençleri eğitmek ve halk sağlığını korumak için algı ile gerçeklik arasındaki boşluğu kapatma ihtiyacını vurgulamaktadır." ifadesini kullandı.
- "Gerçekleri paylaş ve yaşam kurtar"
Bu yılki Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü'nün ana sloganının "gerçekleri paylaş ve yaşam kurtar" olduğuna işaret eden Waly, bilimsel verilerle kamuoyunun bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.
Waly, "Böylelikle uluslararası toplum, hükümetler, sivil toplum kuruluşları, aileler, gençleri göz önünde bulundurarak karar alabilir, koruma ve tedavi için daha hedef odaklı adımlar atılabilir." değerlendirmesinde bulundu.
- Uyuşturucu tüketimi 2030’da yüzde 11 artabilir
UNODC Araştırma Birimi Başkanı Angela Me de bu yılki raporda, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri göz önünde bulundurularak geleceğe yönelik uyuşturucu kullanımının nasıl şekilleneceğinin analiz edildiğini söyledi.
Me, yapılan analizler doğrultusunda dünya genelinde uyuşturucu tüketiminin 2030’da yüzde 11 artacağını belirterek en çok artışın yüzde 40 ile Afrika’da yaşanacağını bildirdi.
Özellikle işsizlik ve fakirliğin madde bağımlılığında belirleyici rol oynadığına dikkati çeken Me, 2030’da düşük gelirli ülkelerde yüzde 43, orta gelirli ülkelerde yüzde 10 artış görüleceğini, buna karşı gelir seviyesi yüksek ülkelerde yüzde 1 gerileme yaşanacağını kaydetti.
- Lübnan Sağlık Bakanı, Sayda'daki Türk Hastanesinde yeni bölümlerin açılacağını duyurduLübnan Sağlık Bakanı Firas el-Abyad, İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'ın Sayda şehrindeki Türk Hastanesinde yarın yeni bölümlerin hizmet vermeye başlayacağını duyurdu.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:53DÜNYADA SAĞLIK
- Diyarbakır'da "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladıDiyarbakır'da İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:23BASIN HABERLERİ
- Batman'da Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni yapıldıBatman'da kurulacak Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:48SAĞLIK BAKANLIĞI
- İzmir'de organ bağışı ve nakli paneli düzenlendiİzmir'de Organ Bağış Haftası kapsamında panel düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:38KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bursa'da organ bağışına dikkati çekmek için yürüyüş düzenlendiBursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla dikkati çekmek yürüyüşü düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:13BASIN HABERLERİ
- Niğde İl Sağlık Müdürü İnan'dan organ bağışı çağrısıNiğde İl Sağlık Müdürü Doğan Bahadır İnan, Organ Bağış Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:48SAĞLIK BAKANLIĞI
- Gelibolu'da Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildiÇanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:43İÇ HASTALIKLARI
- Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesinde "mikrodalga ablasyon" tekniğini uygulanmaya başlandıEskişehir'de, Yunus Emre Devlet Hastanesinde Girişimsel Radyoloji Biriminde görevli doktorlar tarafından "mikrodalga ablasyon" olarak adlandırılan yakma tedavisinin uygulanmaya başlandığı bildirildi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:43İÇ HASTALIKLARI
- Bakan Memişoğlu, organ bağışı için düzenlenen futbol etkinliğine katıldı:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkeziyle dünyaya ve çevreye hizmet ettiğini bildirdi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Tokat'ta organ bağışı bilgilendirme çadırı açıldıTokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışı bilgilendirme çadırı oluşturuldu.04 Kasım 2024 Pazartesi 13:43SAĞLIK BAKANLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel