23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa6°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

BIRAKIN GÖBEK BAĞI KENDİ DÜŞSÜN!

Bebeğin anne karnındaki yaşam kaynağı olan bebek kordonu, doğumdan sonra özenli bir bakım gerektirir. Uzmanlar, "Göbek bağının, kendi kendine ...

Bırakın göbek bağı kendi düşsün!

10 Ekim 2011 Pazartesi 11:49

Bebeğin anne karnındaki yaşam kaynağı olan bebek kordonu, doğumdan sonra özenli bir bakım gerektirir. Uzmanlar, "Göbek bağının, kendi kendine düşmesine ve kurumasına mutlaka izin vermelisiniz" diyor

Bebeklerin anne karnında güven duydukları en önemli şey göbek bağıdır. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra 10 gün boyunca göbek bağının pansuman ve temizlik işlemleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Düzenli yapılmaması, göbek bağında enfeksiyona neden olabilir. Memorial Ataşehir Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak, göbek bağı düşene kadar neler yapılabileceğini ve doktora başvurulacak durumları Bebeğim ve Biz dergisinden Başak Doğru'ya anlattı.

DÜŞMESİ İÇİN DOKUNMAYIN
Göbek bağı, vakti geldiğinde doğal bir şekilde kendiliğinden düşecektir. Göbek bağının havayla temas etmesi de daha çabuk iyileşmesini sağlayacağı için bu bölgeyi bebek bezi ya da iç çamaşırıyla kapatmamaya çalışın. Kendi kendine düşmesine ve bağın kurumasına izin verin. Kimi bebeklerde göbek bağı düşme sırasında az miktarda kanama görülebilir; ancak bu (çok uzun sürmedikçe) normal bir durumdur.

ALTINI TEMİZ VE KURU TUTUN
Göbek bağı, yeni doğan bebeğin enfeksiyon kapabileceği yerlerden biridir. Bunun için günde en az bir defa temizlik bakımı yapılmalıdır. Örneğin; bebeğin altını değiştirirken göbek bağının temizliğini yapabilirsiniz.

BAKIMINA ÖZEN GÖSTERİN
En önemli konulardan biri de göbek kordonunun bakımıdır. Hastaneden ayrılmadan önce size pansuman yapmanız için bir sıvı verilir. Göbek kordonunu günde 1-2 kere anti septik solüsyonlar ya da yüzde 70'lik alkol kullanılarak steril gazlı bezle silebilirsiniz. Temizlik için kullanılan ilaçlar yalnızca bebeğin göbek kordonuna sürülmelidir. Göbeğe takılan mandalı yavaş hareketlerle sağa sola yatırarak göbek bölgesini, günde 2 kez temizleyerek pansuman yapabilirsiniz. Göbek mandalını hareket ettirmeniz bebekte ağrıya neden olmaz. Özellikle mandalın alt tarafına da pansuman yapılmalıdır.

BANYODA DİKKAT!
İlk 2-3 hafta, yani göbeği düşene kadar bebeğin banyosu duş şeklinde ya da vücudunu süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak; göbek düştükten sonra ise küvet içinde yaptırılabilir. Banyo sonrasında göbek bağı temiz bir bez yardımıyla hemen kurulanmalıdır. Gerekirse saç kurutma makinesinin en düşük ayarıyla, uzaktan tutularak kurutulabilir. Kuruladıktan sonra göbek bağını alkol ile temizlemeyi unutmayın.

DOKTORA BAŞVURULACAK DURUMLAR
Yeni doğan bebeklerde K vitamini eksiktir. Bu nedenle her doğan bebeğe rutin olarak K vitamini iğnesi yapılır. Bu vitamin zaman içinde vücutta sentezlenir. Ama yaşamın ilk bir ayında eksik kalırsa, başta göbek kanaması olmak üzere ciddi kanamalara neden olabilir.
K vitamini yapılmamış bebeklerde, özellikle kafa içi kanamaları hayati risk yaratabilir. Doğumda uygun dozda K vitamini aşısı yapılmış olsa bile, göbek düştükten sonra kanaması uzun süre geçmeyen bebeklere 2'nci doz vitamin yapılması gerekebilir.
Göbek bağının zamanından önce veya sonra düşmesi sakıncalı olabilir. Erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi, bir ay geçmesine rağmen bağın düşmemesi; anatomik ya da immünolojik bozukluklara neden olabilir.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA