BİR TORBA, BİR TORBA DAHA, DÜŞER SAĞLIK ORTAMINA!
Yine böyle bir anlayışla hazırlanan ve sağlık alanında kapsamlı değişiklik içeren Torba Yasa Tasarısı’nın da TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesi bekleniyor.
23 Ekim 2013 Çarşamba 14:54
Artık Türkiye’de çok önemli konuları torbalarla, kanun hükmünde kararnamelerle dayatma olarak yasalaştırmak, emek verenleri, hukuku, yargı kararlarını dikkate almamak sıradanlaşmıştır.
Yine böyle bir anlayışla hazırlanan ve sağlık alanında kapsamlı değişiklik içeren Torba Yasa Tasarısı’nın da TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesi bekleniyor.
Bu Torba Yasa Tasarısı, “Tam Gün” düzenlemelerini de içinde barındırmaktadır. Çalışanların özlük haklarının tam olarak korunduğu bir sistem içinde yer alması gereken bu düzenlemeler özlük hakları göz ardı edilerek gündeme getirilmektedir. Bu haliyle Torba Yasa Tasarısı, Anayasa Mahkemesi kararında ortaya konulan temel özden uzak hükümleriyle, konunun tarafları ile müzakere edilmeden, meslek örgütleri, sendikalar ve öğretim üyelerinin görüşleri dikkate alınmadan bir kez daha getirilmeye çalışılmaktadır.
Sağlık hizmetinin özellikleri görmezden gelinerek hazırlanmış olan Yasa Tasarısı, bir yandan hekim bağımsızlığını ortadan kaldırırken, bir taraftan da halkımızın nitelikli sağlık hizmetine erişimini bir kat daha zorlaştırıyor.
İş ve gelir güvencesiz bir çalışma şekli ve iyi hekimliğin önünde ciddi bir engel olarak duran performansa dayalı ücretlendirme anlayışını koruyan, insanca yaşamaya yetecek ve emekliliğe yansıyan bir gelir güvencesi sağlayacak hiçbir düzenleme öngörmeyen; öte yandan üniversitelerin işleyişini olumsuz etkileyebilecek, akademik yapıyı tahrip edebilecek, bilimsel özerkliği ciddi ölçüde zedeleyebilecek hükümler içeren tasarının kabul edilebilir bir yanı yoktur.
Sağlık hizmetinin nitelikli sunumu için zorunlu olan hekim çalışma saatlerinin insan doğasına uygun biçimde düzenlenmesi ve en fazla çalışma süresinin hukuka uygun şekilde belirlenmesi gerekliliğini görmezden gelerek, bunun yerine zaten çok düşük ücretlere karşılık gelen nöbet ücretlerinin yoğun bakım ve acil hizmetlerinde kısmi bir artışla ödenmesi gibi göstermelik düzenlemeler yapılması, sağlık ortamının iyileştirilmesine hiçbir katkı sağlamayacaktır.
Ruhsatsız sağlık hizmeti sunma adı altında yepyeni bir suç yaratılıp 1 ila 3 yıl hapis cezası ve 20 bin güne kadar (bu ilk tasarıda 100 bin güne kadardı!) adli para cezası öngörülmektedir. Halkımızın bilmesini istiyoruz, zaten hekim olmayan kişilerin hekim gibi sağlık hizmeti vermesi suçtur, cezası kanunla düzenlenmiştir. Onun için bu ceza hiçbir özel hastane patronuna, uluslararası sermaye zincirine, baskıcı hastane yöneticilerine bağlı olmadan, mesleğini özgürce, yalnızca insanın yararını merkeze alarak, gezi eylemlerinde olduğu gibi halkın yararına icra etmek isteyen, hastasının mahrem bilgilerini saklayan hekimleredir. Her ne kadar “ambulans gelinceye kadar” acil müdahale yapılabilmesi “ayrıcalığı” komisyonda eklenmişse de deprem, sel, toplumsal olaylar gibi olağan dışı durumlarda dahi kamu yararına hekimlik yapmak “ruhsatsız” sayılarak cezalandırılmak istenmekte, hekimlik kendi ruhundan arındırılmaktadır. Hekimliği doğduğu topraklara gömmek tam da budur!
Sağlık Bakanlığı, üç yıldır, sağlık tacirleri karşısında hekimlere diplomaları ile kendi adlarına uzmanlık alanlarında yerler açıp çalışmalarına ruhsat vermemekte, binbir hukuksuz engel çıkarmaktadır. Yargı kararlarını uygulamamakta, şimdi de hukuksuz olarak ruhsat vermediği hekimlere hapis ve para cezası vermek istemektedir.
Hekimlere “tam gün” çalışması adı altında mesai saati sonrası ikinci bir işte çalışma yasağı getirilirken, diğer yanda mesai saati sonrasında, taşeron şirketlere teslimedilen işyeri hekimliği alanında çalışılması “ayrıcalığı” tanınmakta; özünde hekimlere insanca çalışma sürelerinde insanca yaşayacak ücret verilmeyeceği, fazla çalışmanın iktidarın istediği alanda ve şartlarda dayatıldığı, görülmektedir.
Bugün sağlık personeli için yakıcı konuların başında gelen şiddetin önlenmesi ve şiddetten arındırılmış güvenli yaşam alanları oluşturulması hedefine yönelik ciddi ve caydırıcı bir düzenleme yapılmamıştır.
Torba Yasa Tasarısında yoruma açık şekilde kaleme alınan Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik ise tetkik ve sarf malzemelerinin bedellerinin öncelikle vatandaşlardan alınacağı kuşkusunu doğurmakta, muallakta kalan ifadeler içermektedir. Türk Tabipleri Birliği olarak sağlık hizmetlerinin ücretli hale getirilmesini, özellikle de birinci basamak sağlık hizmetinde her ne ad altında olursa olsun kişilerden ücret alınmasını kabul etmeyeceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz.
Mecburi hizmet konusunda yurt dışında tıp fakültesi okuyan ya da iki yıl yurt dışında çalışan hekimleri muaf tutan düzenleme getirilmekte, adeta Türkiye’de tıp fakültesi okuyan, ülkemizde yurttaşlara hizmet veren hekimler cezalandırılmaktadır. Mecburi hizmet bazıları için kaldırılabiliyorsa tüm hekimler için kaldırılmalıdır.
Türkiye’de hekimlere, sağlık çalışanlarına, yurttaşların sağlık hakkına katkısı olmayacağını bildiğimiz, hekimleri hiçe sayan bu düzenlemelere karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
(Torba Yasa Tasarısına ilişkin ilk değerlendirmelerimize ve Hükümet Tasarısınınbütün maddelerine ilişkin TTB Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan bilgi notuna http://www.ttb.org.tr/index.php/Haberler/torbayasa-3889.html internet adresinden erişebilirsiniz.)
Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel