22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya20°C
  • İzmir21°C

BİNLERCE ÇOCUK ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYA!

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sıtma, su kaybı ve ateşli hastalıklar sonucu şoka giren çocukların tedavisi için hazırladığı kılavuzu güncellememesi nedeniyle binlerce çocuğun ölümle karşı karşıya gelebileceği uyarısı yapıldı.

Binlerce çocuk ölümle karşı karşıya!

15 Ocak 2014 Çarşamba 19:03

DSÖ'nün 2013 kılavuzunda yeni bilgiler bulunmaması İngiliz bilim adamlarını hayal kırıklığına uğrattı. BBC'nin haberine göre; Imperial College of London'da Profesör Kathryn Maitland, DSÖ'nün son yayınladığı kılavuzda değişiklik yapmamasını eleştirerek, 2,5 yıl geçmesine rağmen kılavuzun değiştirilmemiş olmasının endişe verici olduğunu belirtti.

Maitland, şok teşhisi konulan çocuklarla ilgili net bir rakam olmadığını kaydederek, 'Eğer hastaneler bu kılavuzun verdiği bilgilere riayet ederse çok sayıda ölüm yaşanacağından emin olabiliriz. Binlerce kişi şoktan ölebilir' dedi.

Bilim adamları tarafından 2011'de Afrika bölgesinde çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, sıtma veya sıvı kaybı gibi ciddi rahatsızlıklar geçirenlerin vücutlarındaki kan dolaşımındaki yetersizlik dolayısıyla şok geçirebildikleri ve bunun ölümcül sonuçlar doğrulabileceği belirtiliyor.

Araştırmada, daha fazla sıvı takviyesi yapılarak ağır şoktan çıkarılan çocukların ölüme yakalanma riski yüzde 48, daha az miktarlarla daha yavaş sıvı takviyesi yapılanların ölüm riskinin yüzde 20 olduğu ortaya çıkmıştı.

Şoka girenlere hızlı ve çok fazla sıvı takviyesi yapılmasını eleştiren İngiliz bilim adamları, 2,5 yıl önce yapılan araştırmanın sonuçları göz önüne alınmayarak, DSÖ'nün kılavuzunda yeni bilgilere yer vermemesine tepki gösterdi.

DSÖ'den doktor Elizabeth Mason ise kuruluş olarak tavsiyelerde bulunurken ihtiyatlı davranmaları gerektiğini ifade ederek, 'Kılavuzu değiştirmeden önce kanıtları sistematik bir şekilde incelemeliyiz. Aksi takdirde yapılan her yeni çalışmayla kılavuzlarımızı yenilememiz gerekir' diye konuştu.

DSÖ'nun sıtma, su kaybı ve ateşli hastalıklar geçiren çocukların tedavisi amacıyla hazırladığı kılavuz, doktorların tedavi süreçlerinde yararlandığı bir kaynak olarak gösteriliyor. DSÖ'nün geçici yeni kılavuzunun en erken 2015 yılında yayınmasının beklendiği belirtiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA