22 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

BİLGİSAYARA BAKMA SENDROMUNA YAKALANMIŞ OLABİLİRSİNİZ

İnsanların bilgisayar karşısında geçirdikleri zamanın geçen yıllarla birlikte artmasıyla birlikte ofis tipi hastalıklarda ve göz bozukluklarında büyük bir artış gözleniyor.

Bilgisayara bakma sendromuna yakalanmış olabilirsiniz

03 Mayıs 2014 Cumartesi 13:15

Türkiye Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği doktorlarından Doç. Dr. Hanefi Çakır bilgisayar kullananların ana şikayetlerinin gözlerinden kaynaklandığını vurguladı.

Göz ile ilgili şikayetleri sıralayan Çakır gözde yorgunluk, ağrı, yanma, gerilme kızarıklık, bulanık görme, uzak yakın görme odaklanmasında gecikme gibi vakalarla karşılaştıklarını söyledi.

Çakır ayrıca  bilgisayar başında kalarak bu belirtilerle kendilerine gelen hastaların %80’inde Bilgisayara Bakma Sendromu (Computer Vision Syndromu) görüldüğünü belirtti.

Bu Sendromun Temel Nedeni “Gözlerin Kuruması”

Bilgisayara bakma sendromunun temel nedeninin gözlerdeki kuruma olduğunu ifade eden Çakır, “Bir insan normal olarak dakikada 18 kere gözünü kırpar. Fakat bilgisayarla çalışıldığı anlarda tüm dikkat bilgisayara verildiği için bu sayı fark edilmeden azalmaya başlar. Bilinmesi gerekir ki göz kırpma hareketi gözyaşının göz yüzeyinde dağılmasını sağlayan bir harekettir.”dedi.

Göz kırpma sayısının azalmasıyla gözde kuru noktalar oluştuğunun altını çizen Çakır, bunun sonucunda gözde yanma, batma, kızarma, yorgunluk, bulanık görme gibi şikayetlerin oluştuğunu söyledi.

Göz Kuruluğu Tedavi Edilebilir Ama Sizde Önlemlerinizi Almalısınız.  

Göz kuruluğunun suni gözyaşı damlaları ile tedavi edilebileceğini ifade eden Çakır, tedavinin yapılmaması halinde ilerleyen evrelerde kornea üzerinde kalıcı hasarlar bırakabileceğini söyledi.

Bilgisayara bakma sendromundan korunmak için kişilerin kendi önlemlerini de alması gerektiğini söyleyen Çakır bu önlemleri şöyle sıraladı :

-Ekrana çok uzak ya da çok yakın bakmayın. 40-50 cm'lik mesafe yeterli olacaktır.

-İş yerinizdeki aydınlatmaya çok dikkat ediniz. Aydınlatma çok aşırı düzeyde olursa ekranda parlamalar olur ve bu da gözü yoran bir faktördür. LCD ve LED monitörler kullanılmalıdır.

-Bilgisayar ekranını yükseğe koymayınız. Göz hizasının biraz altı uygun olacaktır.

-Fotokopi makineleri ve lazer yazıcılar ile aynı ortamda çalışıyorsanız bu aletlerden çıkan kimyasal tozlar gözde şikayete yol açabilir. Bu aletleri başka bir odaya yerleştirmelisiniz.

-Bilgisayar ekranına sürekli bakmayınız. Uzun süreli çalışma sürelerinde zaman zaman uzaklara bakarak gözde cilier spazm oluşmasını engelleyebilirsiniz. Böyle gözleriniz dinlenecektir.

Ayrıca Çakır bu önlemlere rağmen şikayetlerde azalma olmuyorsa mutlaka detaylı bir göz muayenesine girilmesini tavsiye etti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA