23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa3°C
  • Antalya11°C
  • İzmir8°C

BEYNİ YÖNETMENİN YOLLARI

Aileler hiperaktiviteyi isteksizlik olarak değerlendirip ilaç tedavisini de reddediyor. Oysa bu hastalıkları ilaçsız yöntemlerle yok etmek mümkün.

Beyni yönetmenin yolları

18 Nisan 2014 Cuma 10:46

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda aileler ilaç kullanmak istemez. Geliştirilen tedavi yöntemlerinden Neurofeedback, hayat boyu ilaca bağımlılığı yok etmeyi vaat ediyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Tanju Sürmeli, "Neurofeedback, kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmesine yardımcı olan bir öğrenme stratejisidir. Bu yöntem, kişiye kendi beyin dalgalarının karakteriyle ilgili bilgi verilirse, o kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmeyi öğrenebileceği ve bu değişikliklerin genelde kalıcı olacağı ilkesine dayanır.

Neurofeedback'in bir çeşit "beyin egzersizi" olduğunu da söyleyebiliriz.Geliştirilen diğer bir teknik ise Biofeedbacktir. Bu yöntemde ise insan bedenindeki fizyolojik tepkileri ölçmek için birtakım araçlardan faydalanılır. Bu araçlar, vücut üzerinde kişiye geribildirim verir" dedi.

İLAÇLAR GELİŞİMİ GECİKTİRİYOR

Bu hastalıklarda kullanılan ilaçlar iştahsızlık, donukluk, çocuğun boy atmasını geciktirme, kalp çarpıntısı ve büyümesi ayrıca nadirde olsa ölümlere yol açabiliyor. Birçok otoritenin görüşüne göre de bu yöntemler aile ile ilişkilerde gelişmeyi artırıp stresi azaltıyor.

ÇAĞIN HASTALIĞI DEPRESYONDA DA KULLANILABİLİYOR

EEG Biofeedback ve Neurofeedback teknikleri; dikkat eksikliği, hiperaktivite, epilepsi, depresyon, anksiyete, okuma bozuklukları ve bağımlılıklarda (Alkol, uyuşturucu vb gibi), kafa travmasına bağlı nöropsikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabiliyor.

DÜŞÜN EYLEME GEÇ!

Tedavide birden fazla yöntemin kullanılması başarının artmasında belirleyici bir rol üstleniyor. Çocuğun eğitimi, "Dur, Düşün, Eyleme Geç" davranış modelini uygulamasını öğrenmesi, ailenin ebeveynlik tarzını değiştirmesi, beslenmenin düzenlenmesi, okuldaki öğretmen ve rehberlik iletişiminin kurulması ve onların eğitilmesi açısından gelişimi destekliyor. İlerlemiş vakalarda özel eğitim uzmanından destek ile beraber neurofeedback yönteminin kullanılması tedavideki başarıyı% 80'e taşıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA