26 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa3°C
  • Antalya9°C
  • İzmir8°C

BELEDİYELERDEKİ İSTİSNAİ MEMURLUKLAR

Belediyelerdeki istisnai memurluklara amacı dışında atama yapılıyor

Belediyelerdeki istisnai memurluklar

02 Mayıs 2014 Cuma 07:26

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Personel Daire Başkanı Hamza Güneş'in İdari ve Mali Mevzuat Dergisinde yayımlanan makalesinde belediyelerdeki özel kalem müdürlüğüne atama yetkisine sınır getirilmesi istendi.

İstisnai memurlukların 657 sayılı Kanunun 59. maddesinde sayma yoluyla belirtildiğini ifade Güneş "Belirtilen istisnai memur kadrolarından sadece özel kalem müdürü kadrosu belediyeler açısından bir anlam ifade etmektedir. Çünkü, mezkur madde de sayılan diğer unvanlar belediyelerde bulunmamaktadır. Ayrıca, özel kalem müdürü kadrosu bütün belediyelerde de mevcut değildir." dedi.

İL BELEDİYELERİ VE 100 BİNİ AŞAN TÜM BELEDİYELERDE özel kalem müdürlüğü VAR

Güneş, "Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli idare Birlikleri Norm Kadro ilke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre tüm il belediyelerinde ve nüfusu yüz bini aşan diğer belediyelerde özel kalem müdürü kadrosunun ihdas edilebileceğinin öngörüldüğünü vurguladı.

İşte Hamza Güneş'in makalesinde dikkat çeken bölümler

İSTİSNAİ MEMURLUKTA SINAV, HİZMET SÜRESİ VE EĞİTİM DÜZEYİĞ ŞARTI ARANMAZ

"İstisnai kadrolarda Devlet memuriyetine ilk defa başlayacaklarda, sınav şartı, hizmet süresi ve eğitim düzeyi şartı aranmaz. Hizmet süresi ve eğitim düzeyi ne olursa olsun, istisnai kadrolara atanmaya engel oluşturmaz. Ancak, bu kadrolara atanabilmek için özel kanun ve yönetmeliklerde belli bir eğitim şartı öngörülmüşse bu şarta uyulması zorunludur."

İÇİŞLERİ İZNİ ARANSA DA, ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜNE AMACI DIŞINDA ATAMALAR YAPILIYOR

"Bu istisnalar belediyelerdeki özel kalem müdürlükleri için de geçerlidir. Bu durum ise uygulamada özel kalem müdürü kadrolarının amacı dışında kullanılmasına neden olmaktadır. Çünkü bu kadrolar ilk defa memur olmada ya da memur olanların görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına girmeden şef ve üstü kadrolara atanmada bir geçiş yolu olarak kullanılmaktadır. Her ne kadar belediyelerdeki özel kalem müdürü kadrolarına atanmada İçişleri Bakanlığından izin alma şartı getirilmiş olsa da; bu iznin her zaman yerinde kullanılacağı anlamına gelmediği gibi, özel kalem müdürü kadrosunun belediyelerde yaygınlığı ve seçim dönemlerinde anılan Bakanlıktan izin almaya gerek olmadan sık sık diğer kadrolara geçirilmek üzere kurum içinden atama yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun memuriyete alınmada ve yükselme de bazılarına ciddi ayrıcalıklar sağlayarak Anayasal eşitliğe ve kamu personel rejiminin objektifliğine gölge düşürdüğü söylenebilir. Dolayısıyla mevzuatımızda bu tür ayrıcalıkların önüne geçebilmek için yeni düzenlemeler yapılmasına olan ihtiyaç ortadadır. Bu çerçevede istisnai memurlukların amacına uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA