BEHÇET HASTALIĞI 9 BÖLGEYİ VURABİLİR!
Genellikle 20-30’lu yaşlarda ortaya çıkan Behçet hastalığının şiddeti kişiden kişiye farklılık gösteriyor.
12 Aralık 2012 Çarşamba 17:29
Bazı hastalarda basit cilt sorunları ve hafif göz tutulumuyla seyrederken, bazılarında ise körlüğe veya anevrizmaya kadar gidebilen ciddi tablolar oluşturabiliyor!
Behçet hastalığı, ağızda ve cinsel bölgede yaralar, deri, göz, eklem, damar ve sinir tutulumuyla seyreden iltihabi bir hastalık. Her yaşta ortaya çıksa da 20-30’lu yaşlarda daha sık görülüyor ve erkeklerde daha şiddetli seyrediyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Türkçapar, hastalığın şiddetinin kişiden kişiye değiştiğine dikkat çekerek şu uyarıda bulunuyor: “Behçet hastalığı bazı hastalarda basit cilt sorunları ve daha hafif göz tutulumuyla seyrederken, bazılarında ise ağır göz, kalp ve damar veya beyin tutulumu gibi daha ciddi tutulumlarla da gelişebiliyor. Bu nedenle hastalığın erken dönemde tanınması çok önemli. Düzenli ilaç kullanımı ve yine düzenli kontroller ile hastalığa bağlı hasarlar önlenebiliyor. Ancak hastaların aynı zamanda Behçet hastalığının hedef aldığı 9 bölgeye ait belirtilere de dikkat etmeleri son derece önem taşıyor.” diyor.
Ağız ülserleri en tipik belirtisi
Hastalığın tanısı tamamen klinik bulgularla konuyor. Yılda 3 ve daha fazla tekrarlayan ağızda yaraları olan kişilerde; tekrarlayan genital ülser veya buna ait izlerin bulunması, göz tutulumunun olması, sıklıkla bacak ön yüzünde gelişen ağrılı-kızarık fındık veya ceviz büyüklüğünde şişlikler, sivilce benzeri döküntüler ve paterji testinin pozitif çıkması gibi kriterlerden üçünün bulunması, kuvvetle Behçet hastalığı tanısı koyduruyor.
Ağrılar yemek yedirmiyor, konuşmayı bile önleyebiliyor
Ağız içindeki yaralar oldukça ağrılı oluyor. Yemek yedirmiyor, hatta dildeki yaralar konuşmayı bile engelleyebiliyor. Gözde ağrı, kızarıklık ve ışığa hassasiyet oluyor. Yaralar yalnızca ağız içi ve genital bölgede çıkmıyor. Yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklarda da oluşabiliyor. Bunlar yutma güçlüğü ve karın ağrısına neden oluyor. Bazen bu yaralar bağırsakta kanama veya delinmeye kadar gidebiliyor.
9 BÖLGEDE HASAR OLUŞTURABİLİYOR
Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Türkçapar Behçet hastalığının en sık hasar oluşturduğu bölgeleri şöyle sıralıyor:
1. Ağız bölgesinde: Ağız içinde ağrılı, içi küçük oyuk veya aftöz ülserler (yaralar), hastaların hemen hepsinde bulunuyor. Genellikle dudak iç kısmında, yanak içinde ve dil üzerinde bir veya birden fazla ülserler çıkabiliyor.
2. Gözlerde: Gözlerin ön veya arka bölümünde uveit, bir başka deyişle gözün bir tabakasında iltihap ve göz bebeğinde iltihabi hücre birikimine neden oluyor. Bunun sonucunda gözde ağrı, kızarıklık ve ışığa hassasiyet oluşuyor. Her geçirilen atakla birlikte gözde hasara yol açarak körlüğe kadar gidebiliyor.
3. Ciltte: Sivilce benzeri cilt döküntüsü vücudun her yerinde çıkabiliyor. Deriden kabarık, kızarık, ağrılı, fındık veya ceviz büyüklüğünde şişlikler oluşabiliyor. Bunlar özellikle bacak ön yüzünde ortaya çıkıyor.
4. Genital bölgede: Erkeklerde genellikle skrotumda (torbalar üzerinde) bazen de peniste ağrılı ve ağız bölgesine benzer ağrılı ülserler oluşuyor. Kadınlarda da vulvada yine ağrılı ülserler ortaya çıkıyor. Bu ülserler iyileşirken beyaz iz bırakıyor.
5. Akciğerde: Akciğer damarlarında anevrizma (balon gibi genişleme) gelişmesi ve yırtılması sonucu akciğer içine yoğun kanama oluşabiliyor.
6. Beyinde: Santral sinir sistemi, beyin dokusu veya beynin toplar damarları olmak üzere iki tipte tutulabiliyor. Baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, inme, kişilik değişikliği gibi belirtiler gelişebiliyor. Bu yakınmalar Behçet hastalığının tehlikeli tutulum şeklini oluşturuyor.
7. Sindirim sisteminde: Ağızdan anüse kadar tüm sindirim sisteminde ülserler oluşabiliyor. Bazen iltihabi bağırsak hastalığının bir formu olan Crohn hastalığıyla karışabiliyor.
8. Damarlarda: Her çaptaki damarları tutabiliyor. Büyük damarlarda anevrizmaya (baloncuğa) yol açıyor. Toplardamarlarda ise, damar boyunca iltihaba bağlı yapışık pıhtı oluşturabiliyor.
9. Eklemlerde: Eklemlerde şişlik veya ağrılara neden oluyor.
Hastalık kontrol altına alınabiliyor!
Tedaviyle hastalığı kontrol altında tutmak ve daha sağlıklı bir hayat sürmek mümkün olabiliyor. Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Türkçapar, Behçet hastalığının kronik bir hastalık olduğu için tümüyle ortadan kaldırılamadığına, ancak ilaç tedavileri sayesinde atakların kontrol altında tutulabildiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Behçet hastalığının tedavisi hastalığın şiddeti ve organ tutulumlarına göre belirleniyor. Örneğin ağız ve genital ülserler, cilt ile eklem bulgularına basit ilaç tedavisi uygulanması yeterli geliyor. Ancak damar, beyin ve göz gibi organlarda oluşan yakınmalarda çok daha karmaşık ve ağır ilaçların kullanılması gerekiyor. Hastalığın tedavisinde başarı sağlayabilmek için ilaçların kullanım sürelerinin ve dozunun mutlaka doktor tarafından belirlenmesi ve düzenli takip edilmesi gerekiyor.”
Atakları kontrol altına almak için…
• İlaçlarınızı düzenli kullanın ve kontrollerinize ihmal etmeyin.
• Yeni gelişen baş veya karın ağrısı gibi şikayetlerinizi önemseyin ve doktorunuzla paylaşın.
• Ağız sağlığına dikkat edin. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları için diş hekiminize başvurun.
• Ceviz, patlıcan ve çilek gibi bazı besinler aftın çıkışını artırabiliyor. Aftınızın çıkmasını kolaylaştıran başka besinler de olabilir. Bunlardan uzak durun.
• Yorgunluk, yoğun tempo ve uykusuzluk dönemlerinde aftlar sıklaşıyor, halsizlik artıyor ve üveit atağı tetiklenebiliyor. Bu nedenle yeterli ve kaliteli uyumaya özen gösterin.
• Düzenli spor ve dengeli beslenin, aralıklı B vitamini takviyesi yapın.
- Kabine üyelerinden, "Aile Yılı" paylaşımıCumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, 2025'in "Aile Yılı" ilan edilmesiyle ilgili sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulundu.13 Ocak 2025 Pazartesi 17:03BASIN HABERLERİ
- Erzurum devlet desteğiyle "Yaşayan Değerler"ine sahip çıkıyorErzurum'da, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği "Yaşayan Değerler" projesi kapsamında, bakıma muhtaç 65 yaş üstü vatandaşlara her alanda destek veriliyor.13 Ocak 2025 Pazartesi 16:33AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile Yılı Tanıtım Programı'nda konuştu: (3)Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yeni evlenecek gençlerimize Aile ve Gençlik Fonu dahilinde verdiğimiz faizsiz kredi desteğini 81 ilimizin tamamında uygulamaya alıyoruz." dedi.13 Ocak 2025 Pazartesi 16:28BASIN HABERLERİ
- İngiltere'de hastaneye yatışı için uzun saatler sedyede bekleyen hastaların sayısı artıyorİngiltere'de Liberal Demokratlar partisinin analizine göre, 2024'te hastaneye yatışı kabul edildikten sonra yatak sayısının yetersiz olması nedeniyle acil servislerde 12 saatten fazla sedyede bekleyen hastaların sayısı 518 bine ulaştı.13 Ocak 2025 Pazartesi 16:18DÜNYADA SAĞLIK
- İsrail hapishanesindeki bir Filistinli, "tıbbi ihmal" nedeniyle hayatını kaybettiİsrail hapishanesinde tutulan Filistinli Mutaz Muhammed Ebu Zinid'in tıbbi ihmal sebebiyle hayatını kaybettiği bildirildi.13 Ocak 2025 Pazartesi 15:28BASIN HABERLERİ
- Eskişehir Şehir Hastanesi "TÜSKA Akreditasyon Belgesi" aldıTürkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA)...13 Ocak 2025 Pazartesi 14:43ŞEHİR HASTANELERİ (PPP)
- Trakya Üniversitesi öğrenci topluluklarına ÜNİDES DesteğiGençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında, 2024-2025 yılı 2. dönem başvuru sonuçları açıklandı.13 Ocak 2025 Pazartesi 14:43ÜNİVERSİTELER
- Gana'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 40'a yükseldiBatı Afrika ülkelerinden Gana'da kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 40'a çıktığı bildirildi.13 Ocak 2025 Pazartesi 14:18DÜNYADA SAĞLIK
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:"(Medikal estetik işlemi yapacak hekim kapsamının genişletilmesi) Sağlık Bakanlığı haricinde herhangi bir yerden alınan sertifikalar yeterli ve geçerli değildir. Sertifikası olan hekim haricinde yapılmasına izin vermeyeceğiz"13 Ocak 2025 Pazartesi 13:28SAĞLIK BAKANLIĞI
- Yalova'da başlatılan kan bağışı kampanyasına yoğun ilgiYalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Türk Kızılay Yalova Şubesi tarafından başlatılan kan bağışı kampanyasının ilk gününe vatandaşlar ve kurum çalışanları yoğun katılım sağladı.13 Ocak 2025 Pazartesi 12:38BASIN HABERLERİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel