11 Ocak 2025
  • Ankara1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa11°C
  • Antalya10°C
  • İzmir14°C

BEBEKLER ANA KARNINDA 'AĞLAMA PROVASI' YAPIYOR

İngiltere'de Durham ve Lancaster üniversitelerinden bilimadamları, doğmamış bebeklerin acıya bağlı yüz ifadelerini ana karnında 'prova ettiklerini' açıkladı.

Bebekler ana karnında 'ağlama provası' yapıyor

07 Haziran 2013 Cuma 11:13

BBC'nin haberine göre, bebekler, doğumdan sonra ağlama ya da mimiklerle nasıl iletişim kuracaklarını daha doğmadan öğreniyorlar.

Ultrason taramalarının sonuçlarını inceleyen bilimadamları, bebeklerde yüz hareketlerinin hamilelik döneminde başladığını, bu hareketlerin gülümsemeden daha karmaşık kaş ve burun hareketlerine kadar değişiklik gösterdiğini belirlediler.

Araştırma ekibinin başındaki Dr. Nadja Reissland, bebeklerde normal gelişme sürecinin bu aşamasını tam olarak anlamanın, doktorlara olası sorunları teşhis etmede yardımcı olacağını söyledi.

Dr. Reissland, "Doğmamış bebeklerin acıyı hissedip edemediklerini henüz bilmiyoruz. Belirlenen hareketlerin, kendilerini nasıl hissettiklerine bağlı olup olmadığı da açık değil" dedi.

Araştıma sonuçlarını değerlendiren Dr. Reissland, yüz hareketlerinin, hislerden çok beynin gelişimiyle ilgili olduğuna inandıklarını söyledi.

Araştırmada ana karnındaki sekiz kız ve yedi erkek bebeğin dört boyutlu ultrason tarama kayıtları incelendi.

Daha önce yapılan araştırmalarda da, henüz doğmamış sağlıklı bebeklerde yüz hareketlerinin hamilelik sırasında başlayıp geliştiği belirlenmişti.

Dr. Nadja Reissland, Bebeklerde hissettikleri acıyı anlatabilme becerisinin büyük önem taşıdığını, doğumdan sonra hissettikleri sıkıntıyı ya da acıyı ancak bu sayede ifade edebildiklerini belirtti.

Yorumlar
SON DAKİKA