22 Kasım 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa18°C
  • Antalya19°C
  • İzmir21°C

BEBEĞİNİZ HUZURSUZSA VE UYKU BOZUKLUĞU YAŞIYORSA REFLÜ OLABİLİR!

Çocuk Hastalıkları Uzmanı, Dr. Kadir Kırkgöz, bebeklerde reflüye dikkat çekti. Mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanan reflü yaşamın,..

Bebeğiniz huzursuzsa ve uyku bozukluğu yaşıyorsa reflü olabilir!

22 Şubat 2011 Salı 10:58

Mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanan reflü yaşamın ilk 3 ayındaki bebeklerin yarısından fazlasında rastlanır ve fizyolojik (olağan )bir durumdur. Bebek büyüdükçe ve mide kapak düzeneğini oluşturan yapılar geliştikçe reflü belirtileri giderek yok olur ve 12-18 ay sonunda nadiren devam eder.

Reflüsü olan bir bebekte:
-Tükürme
-Kusma
-Öksürük
-Huzursuzluk ve uyku bozukluğu
-Beslenme güçlüğü
-Kakada ya da kusmukta kan görülebilir.

Bebeklerin çoğunda kendiliğinden yok olan reflü eğer aşağıdaki sorunları oluşturur ise önemlidir ve tedavi başlanmalıdır.
1) Beslenme yetersizliğine bağlı gelişme geriliği
2) Huzursuzluk ve ağrı nedeni ile beslemeyi reddetmek
3) Solunum ile ilgili sorunlar ( Hırıltılı solunum, astım, sık akciğer hastalığı )
4) Yemek borusunda hasara bağlı kan kaybı sonucu kansızlık
5) Tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonları

TANI
Bebeklerde ve küçük çocuklarda erişkinlerde kullanılan tanı yöntemlerini kullanımı oldukça güçtür. Tanı çoğu kez anne babanın anlatımı ve muayene sonucunda konulur. Nadir durumlarda ilaçlı yutma testi, endoskopi ya da ph metri kullanılabilir.

Bebeklerde reflü sorununda alınabilecek önlemler
BESLENME

Bebek az az sık sık beslenmeli, öğün sonrası fazla hareket ettirmemelidir.Gaz çıkarması için karnına basınç uygulanmamalıdır.

Öğün sonrası yatırıldığında bebeğin başı ve gövdesi 15-25 derece yukarıda ve başı yanda olmalıdır. Besinlerin koyu kıvamlı olması kusmayı ve reflüyü azaltacaktır. Ticari olarak satılan anti reflü mamaların yanı sıra kıvam koyulaştırıcılar da bebeğin yaşı ile uyumlu olmak koşulu ile kullanılabilir. Daha büyük çocuklarda akşam yemeklerini yatmadan en az 2 saat önce yenmesi yüksek yastık kullanılması gerekli olup, reflüyü attırabilen domates,gazlı içecekler,salçalı yağlı gıdalar , kahve ve çikolata tüketiminden kaçınılmalıdır.

İLAÇ KULLANIMI
İlaç kullanımı yalnızca çocuk hastalıkları ya da çocuk gastroenterolojisi uzmanı önerdiğinde ve reflünün sık akciğer enfeksiyonları yada gelişme geriliği gibi ciddi sorunlar yarattığında düşünülmelidir.

CERRAHİ
Reflünün ciddi sağlık sorunlarına yada gelişme geriliğine yol açtığı, ilaç kullanımının yanıt vermediği yada bebeğin büyümesi ile düzelmesi beklenmeyen nadir durumlarda cerrahi gerekebilir. Etkinliği çok iyidir.

Yorumlar
SON DAKİKA