22 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

BAZAL METABOLİZMA HIZI

Bazal Metabolizma Hızı, kişinin 24 saat içerisinde hayati organlarının faaliyetlerini devam ettirmesi için gerekmekte olan kalori miktarıdır.

Bazal Metabolizma Hızı

22 Mayıs 2020 Cuma 01:51

 

Basit olarak, kişinin uyanık olmasına rağmen dinlenir vaziyette iken gün boyunca yakmış olduğu kalori miktarıdır.

Bazal Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler

• Kişiler arasındaki bazal metabolizma hızı farklılığının %80’i yağsız kütle oranındaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Vücudun yağsız kütlesinin yağ kütlesine karşın oranı arttıkça bazal metabolizma hızı da artacaktır.

Metabolizma hızı, yaşın ilerlemesiyle birlikte vücuttaki kas oranının azalması sonrası yavaşlar. Özellikle 40 yaşından sonra her on yılda bir %2 ila %5 arasında bir yavaşlama meydana gelmektedir.

Gebelik döneminde bazal metabolizma hızında %20-35 oranında artış görülebilir.

• Ateşli hastalık ve havalelerde hücre çalışmasının çoğalması sebebiyle bazal metabolizma hızında %7 oranında artış olmaktadır.

Vücut aç kaldığı zamanlarda bazal metabolizma hızı düşer.

• Kadınlarda regl dönemindeki metabolik hız, yumurtlama anından bir hafta önce en düşük; mensturasyondan hemen önce ise en yüksek düzeydedir.

Uyku halinde iken bazal metabolizma hızında azalma meydana gelir. Uyku sırasında ölçülen hız, uyanıkken ölçülen hıza göre %10 daha düşük olmaktadır.

Metabolizma Hızı Nasıl Ölçülür?

Bazal metabolizma hızı ölçülecek olan hasta, muayeneden önce en az 8 saat herhangi bir şey yiyip içmemeli ve rahat kıyafetler tercih etmelidir. Metabolizma hızı ölçümüne başlamadan önce kişi, rahat bir yatağa uzandırılarak 8-10 dakika kadar dinlendirilir. Bu süre sonunda kalp atışları yavaşlayarak kendini dinlenmeye almaya başlar. Özel bir cihaza bağlı özel bir maske takıldıktan sonra 10-15 dakika boyunca hastanın normal şekilde soluk alıp vermesi istenir. Kişinin ortalama oksijen tüketimi, nefes miktarı, nefes sıklığı ve ortalama oksijen yoğunluğuna bağlı olarak metabolizma hızı en net biçimde ölçülür. Böylelikle kişinin metabolizmasının hızlı mı yoksa yavaş mı çalıştığı öğrenilir. Çıkan sonuca göre kişinin beslenme programı hazırlanır. Metabolizma hızı yavaş ise hızlandırıcı yöntemler tavsiye edilerek bir diyet programı oluşturulur Kişi hazırlanan beslenme programına uyduğu takdirde ideal kilosuna kısa sürede kavuşabilmekte ve günlük işleyişine hiçbir aksama olmadan dönebilmektedir.

Bazal Metabolizma Hızını Ölçtürmek Neden Önemlidir?

Bazal metabolizma hızının bilinmesi, kişinin ihtiyaç duyduğu kaloriyi bilmesi açısından oldukça önemlidir. Ölçümde kullanılan klasik yöntemler masraflı ve zahmetli olduğu için kişileri yanlış neticelere ulaştırabilir. Metabolizma hızı bireysel olarak değişiklik gösterir ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok faktörün de etkisi altındadır. Bu yüzden bir diyet programında mutlaka düzenli olarak bazal metabolizma hızının ölçülmesi gerekir. Bazal metabolizma hızı günden güne hatta aynı gün içerisinde bile değişiklik gösterebilir. Bu da ölçümlerin hep aynı şartlar altında yapılmasının gerekliliğini göstermektedir.

Ankara Bazal Metabolizma Hızı Ölçümü

Fiziksel özellikleriniz ve beslenme durumunuza göre bazal metabolizma hızınızı ölçtürmek ve devamındaki süreci belirlemek istiyorsanız Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülden Demir’ in web sitesine bağlanarak gerekli adımları atabilirsiniz.

Yorumlar
SON DAKİKA