24 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa6°C
  • Antalya9°C
  • İzmir9°C

"BAYRAMDA YEMEK PORSİYONLARINI KÜÇÜLTÜN"

"Bayram beslenmesinde porsiyonlar küçültülmelidir. Sofradan mideyi aşırı ve çeşitli doldurup kalkmak midede kargaşaya sebep olmaktır. Karışık yemek midede gaza ve şişkinlik sorunlarına yol açacaktır"

"Bayramda yemek porsiyonlarını küçültün"

27 Temmuz 2014 Pazar 14:23

HATİCE ŞENSES

Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, Ramazan Bayramı'nda beslenmenin küçük porsiyonlarla yapılmasını önererek, "Sofradan mideyi aşırı ve çeşitli doldurup kalkmak midede kargaşaya sebep olmaktır. Karışık yemek midede gaza ve şişkinlik sorunlarına yol açacaktır" dedi.

İlgün, bayramda yeme içme alışkanlıklarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan boyunca metabolizma hızının yavaşladığını anımsatarak, Ramazan Bayramı ve sonrasında yemek yerken daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Özellikle tatlı tüketiminin ramazanda veya öncesinde her kişi için az miktarda olmasının doğru olduğunu dile getiren İlgün, şeker ve şekerli gıdaların kana hızlı şekilde karışımının kilo ve kan kimyası için risk faktörü olduğunu ifade etti.

İlgün, beslenme esasının, her gıdadan az tüketmek olduğunu vurgulayarak, "Bayram beslenmesinde porsiyonlar küçültülmelidir. Sofradan mideyi aşırı ve çeşitli doldurup kalkmak midede kargaşaya sebep olmaktır. Karışık yemek midede gaza ve şişkinlik sorunlarına yol açacaktır" dedi.

Bayramda, fazla tüketilen çikolata ve şekerlemeler nedeniyle kan şekeri dengesizliklerinin oluştuğunu ifade eden İlgün, un, şeker gibi gıdaların sağlıklı beslenmenin "düşmanı" olduğunu aktardı.

- "Şerbetli ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar tüketilmeli"

İlgün, bu gıdaların az ve ölçülü tüketilmesinin önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Şeker ve tatlı tüketiminin arttığı bu bayramda özellikle çocuklar, fazla tatlı ve şeker tüketimine bağlı sağlık sorunları yaşayabiliyor. Özellikle kilo problemi yaşayan çocuklarda tatlı tüketimine çok dikkat etmek gerekir. Şerbetli ve hamur tatlılarına nazaran protein içeriği yüksek olan sütlü tatlıları tüketmek daha iyi bir tercih olacaktır. Üç gün sürecek bayram süresince günde bir porsiyondan fazla tatlı tüketimine izin vermemek bunu da sütlü tatlı olarak tercih etmek iyi bir seçim olacaktır. Ramazan Bayramı'nın çocuklar için 'Şeker Bayramı' olması da ayrı bir sorun. Kendilerini aile büyüklerinin jestleri sonucunda şeker, tatlı, çikolata cennetinde bulan çocuklarda yağlanma, kilo alma gibi sorunlarla karşılaşılıyor."

İlgün, kalori içeriği sütlü tatlılara göre daha fazla olan, şerbetli ve hamurlu tatlılarının tüketilmesini önermediklerini, bu tip tatlıların özellikle çocuklar için besleyici değerinin zayıf olduğunu söyledi.

Bayramda, şeker, yağ ve kalori içeriği yüksek hamurlu tatlılar yerine, sütlü tatlıların ya da posa içeriği yüksek meyvelerin tercih edilmesi gerektiğine işaret eden İlgün, şöyle devam etti:

"Öncelikle tatlı ve çikolata gibi gıdaların tüketimini çocukta ödül haline getirmemeliyiz, çok ısrarcı olunan durumlarda aç karnına vermemeli ve bir sonraki öğünde iştahsızlığa yol açmasına engel olmamız gerekir. Öğün sonrasında daha masum olan protein kalitesi yüksek sütlaç, puding gibi tatlılar ya da sütlü tatlılar içine küçük çikolata parçaları eklenerek tüketilebilir. Ayrıca süt, meyve ve yine çikolata parçaları blenderden geçirilerek daha kaliteli bir tatlı seçeneği oluşturulabilir."

Yorumlar
SON DAKİKA