23 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya14°C
  • İzmir19°C

BAYRAMDA KİLO ALMAMAK İÇİN

En çok kilo almaya müsait olduğumuz dönem bayramlardır. Uzmanlar bayramda kilo almamanız için şunları öneriyor: İşte Diyetisyen Özlem Sert'in bayram için önerileri:

Bayramda kilo almamak için

11 Kasım 2010 Perşembe 09:16

Güzel bir bayram kahvaltısı ile güne başlayın. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, kesinlikle atlanmamalı ama aşırıya da kaçılmamalıdır. Kahvaltıda uygun miktarda peynir, zeytin, tam buğday unundan veya çavdarlı ekmek yanında C vitamininden zengin olan domates, sivribiber, maydanoz tüketilmelidir.

Kurban bayramında sofrada illaki kırmızı et olacaktır ama önemli olan etin nasıl yapıldığı. Kavurma veya kızartma yöntemiyle pişirilen etin hem sindirimi zor, hem de vitamin, mineral kaybı olacağı için mümkün olduğu kadar tüketilmemesi gerekir. Izgara veya haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu, az yağlı salata veya sadece etli sebze yemeği doğru seçenek olacaktır.

Kurban eti eğer dinlendirilmeden tüketilirse sindirimi de zor olmakta, fazla tüketildiğinde midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olabilmektedir. Etin kesildikten sonra 1-2 gün buzdolabında dinlendirilmesi pişme süresini azaltır ve sindirimi de kolaylaştırır.

Yemeklere çorba ile başlanabilir. Çorba mide hacim kapasitesini dolduracağı için az yemeğe de yönlendirecektir. Mümkün olduğu kadar lif oranı yüksek sebze çorbalarını tercih edin.

Pilav, makarna, börek, mantı yine bayram yemeklerinde olmazsa olmazlardan, mümkün olduğunca az tüketilmelidir hatta eğer tüketilecekse kepekli olanları tercih edilmelidir ki hızlı kilo artışını önleyelim.

Yoğurt sindirimi kolaylaştırdığı ve tokluk hissini artırdığı için yemeğin yanında ayran, cacık veya yoğurtlu bir sebze yemeği olarak tüketilmelidir.

Tatlı olarak da uygun miktarda sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Tatlıların kalori düzeyi yüksek olduğundan kilo alımına neden olabileceği de göz önünde bulundurulmalı. Şekerli, yağlı hamurlu tatlıların ve çikolatanın fazla tüketilmesi, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile diyabete zemin hazırlamakta ve diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ziyaretlerde ikram edilen her tatlıyı kabul etmeyerek, aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları küçük porsiyonlarda tercih etmek yine sağlıklı birer seçim olacaktır.

Ziyaretlerde ikram edilen çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli. Bitki çayları tercih edilmelidir. Özellikle sindirim problemi yaşayanlar sindirim çayından destek alabilirler. 1 su bardağı kadar kaynamış su içerisine 1 tatlı kaşığı rezene, yarım limon kabuğu, 1/2 çay kaşığı kadar rendelenmiş zencefil ve 1-2 adet karanfili ilave edip 5-10 dakika kadar demlemeye bırakıp, ılıdıktan sonra 1/4 limon suyu ilave ederek tüketebilirler. İçecekleri şekersiz tüketmek te fazla kilo alımını engelleyecektir.

Bayramda kan şekerinizin düzenli salgılanması için ara öğünleri de ihmal etmemekte fayda var. Böylelikle ana öğünlere de fazla yüklenmeyecek ve hızlı kilo artışı engellenecektir. Ara öğünlerde de posa alımının artması için meyve ve yanında süt veya yoğurt tercih edilmelidir.

Bayram ikramlarından olan kuruyemişler de dikkatli tüketilmesi gerekmekte, miktarı uygun olduğunda birçok faydası olan kuruyemişler eğer fazla tüketilirlerse kilo artışını da tetikleyecektir. Ara öğün olarak günde 10-15 adet kadar fındık, badem, ceviz veya 1 avuç içi kadar leblebi tüketilebilir.

Su hem metabolizmanın çalışması hem de sindirimin sağlanması için elzemdir, günde 2-2,5 lt içmeye özen gösterilmeli, misafirliklerde ikram edilen içeceklerin miktarını azaltıp yerine su tercih edilmelidir.

Tokluk hissinin 20 dakikada hissedilmesinden dolayı yemekler yavaş yavaş yenilmelidir.

Ziyaretlerde ikram edilen yiyeceklerin bir kısmına hayır diyebilmeliyiz, insanlar tercihleriyle yaşar ve tercihleriniz size sonrasında pişmanlık yaratmasın.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA