22 Kasım 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa19°C
  • Antalya18°C
  • İzmir20°C

BATI NİL VİRÜSÜ HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUN

Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, son günlerde Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü (West Nile virus) hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Batı Nil Virüsü Hakkında Bilgi Sahibi Olun

09 Eylül 2010 Perşembe 10:18

Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, son günlerde Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü (West Nile virus) hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

 

 

Batı Nil Virüsü’nün insanları, kuşları, atları ve sivrisinekleri enfekte eden yani onlara bulaşıp hastalık oluşturan bir virüs olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, virüs enfeksiyonunun en çok Afrika, Batı Asya ve Orta Doğu’da görüldüğünü ve son yıllarda ABD’de ve komşularımızdan, Bulgaristan, Irak, Gürcistan gibi ülkelerde de görüldüğünü ifade etti.

 

Batı Nil Virüsü’nün nasıl bulaştığı hakkında bilgiler veren Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu; “Batı Nil virüsü en sık sivrisineklerle bulaşır. Sivrisinekler, virüsü taşıyan kuşu ısırınca enfekte olurlar. İnsanlar da bu ‘enfekte’ sivrisinekler onları ısırınca virüsü alırlar. Bu, mevsimsel olarak, sıcak olan bahar-yaz ve erken sonbahar aylarında gerçekleşir. Genellikle, bu virüsü başka bir insandan ya da ev hayvanlarından almayız. Kan nakli ya da enfekte annenin bebeğini emzirmesi ile virüsün bulaşması yaygın değildir. Ancak ‘teorik’ bir bulaşma yolu olarak tıp literatüründe geçer” dedi.

 

Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun belirtilerine de değindi. Prof. Dr. Salih Türkoğlu; Enfekte kişilerin çoğunda belirti olmaz. Belirti olanlarda da, ‘Batı Nil Ateşi’ hastalığı belirtileri olur. Bunlar; deride kızarıklık, ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, sırt ve kaslarda yaygın ağrı gibi belirtilerdir” dedi.

 

Belirtilerin, kişinin sinek ile ısırıldıktan sonraki 3 ile 14 gün sonra başladığını ve 3 ile 6 gün sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Salih Türkoğlu, ciddi şekilde hastalanabilen bazı kişilerde ise ani çıkan yüksek ateş, ciddi baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, ellerde titremeler ve kaslarda seğirmeler, havale, koma, kaslarda zayıflama ya da kısmi felç gibi belirtilerin yaşanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Türkoğlu, bu belirtilerin haftalarca sürebileceğini, nadir durumlarda “ensefalit” ya da “menenjit” denen tabloların oluştuğunu ve bunların beyinde kalıcı hasarlara yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Batı Nil Virüsü enfeksiyonunun tedavisi konusunda; “Özgül bir tedavisi yoktur. Hafif belirti gösteren hastalar birkaç gün içerisinde tedavisiz iyileşirler. Daha ağır hastalananlara hastanede damar içi sıvı tedavisi desteği gerekebilir” diyen Prof. Dr. Türkoğlu, enfeksiyondan korunmanın en iyi yolunun çevreden sivrisineklerin yok edilmesi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Türkoğlu, kişisel olarak alınabilecek önlemleri de şu şekilde sıraladı.

 

  • Sivrisineklerin beslenebileceği, kuşların da kullandığı her türlü “durgun” sudan uzak durmaya çalışın. (çiçeklerin tutulduğu sular, havuzlaşmış sular, eski araba lastikleri; bunlar sivrisineklerin beslenebildiği/barınabildiği yerlerdir)
  • Sineklikleri gözden geçirilerek  sağlamlaştırın.
  • Gün doğumu ve batımı saatleri ve akşam hava karardıktan hemen sonraki saatlerde kapalı alanlarda kalınmalı bu saatlerde dışarı çıkıldığında olabildiğince kapalı giysiler giyilmeli.
  • Dışarıda sinek kovucular kullanılmalı.
Yorumlar
SON DAKİKA