BAŞBAKAN YILDIRIM: 24 TANE DAHA ŞEHİR HASTANESİ YAPACAĞIZ
Başbakan Binali Yıldırım, "15 yılda bin 840 adet birinci basamak sağlık tesisini inşa ettik. 2002 yılında 18 bin 934 olan nitelikli yatak sayısı, 108 bin 170'e çıktı.
28 Ocak 2018 Pazar 14:23
Bu yıl sonu yatak sayısını 127 bine ulaştırmış olacağız. 10 kat artıştan bahsediyoruz. 112 acil istasyon sayısı 481 iken 2 bin 618 tane 112 acil istasyonumuz var. 80 milyonluk Türkiye'de 618 ambulans vardı. Bugün ne kadar var? 4 bin 922'tane ambulansımız var." dedi.
Başbakan Yıldırım, Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Tuzla Hastanesi ile Okan Üniversitesi Hastanesi Acıbadem Polikliniği'nin açılış törenindeki konuşmasında, Afganistan'daki terör saldırısı ile Güney Kore'deki yangında hayatını kaybedenlere rahmet diledi.
Bugün sağlık alanında yine güzel bir hizmetin açılışı için bir arada olduklarını anlatan Yıldırım, bu diş hastanesinin Tuzla ve İstanbullular için önemli bir merkez olacağını söyledi.
Yıldırım, Okan Üniversitesi'nin eğitim hayatına 19 yıl önce başladığını dile getirerek, "Bu süre içinde çok ciddi bir tecrübe kazandı. 85 öğrenci ile başladığı sayı, bu gün 25 bini aşmış durumda. Tıp fakültesiyle uygulama hastanesiyle diş hastanesi ve tıp merkezleriyle birçok fakülte ve enstitüsüyle Türkiye'nin gelişmesine, kalkınmasına kaynak sağlayan ve insan gücü ihtiyacını karşılayan güzide bir üniversitemiz. Bu açılışlarla birlikte tabii ki üniversitenin imkan ve kabiliyetleri daha da gelişmiş olacak." diye konuştu.
Türkiye'de son 15 yılda hükümetleri döneminde sağlıkta önemli başarılara imza attıklarına dikkati çeken Yıldırım, Türkiye'de bugün sağlık hizmetlerinin dünyanın gelişmiş ülkelerin de daha ilerisine ulaştığını kaydetti.
Başbakan Yıldırım, en gelişmiş ülkeyi Amerika olarak kabul etmeleri halinde, Amerika'da bugün sağlık hizmetlerine ulaşamayan yaklaşık 50 milyon insanın bulunduğuna işaret ederek, "Paranız, pulunuz yoksa kimse dönüp yüzünüze bakmıyor ancak hükümetimiz döneminde 80 milyon vatandaşımızın her biri bizim için kıymetlidir dedik ve bedeli ne olursa olsun hak ettikleri sağlık hizmetini vermenin gayreti içinde olduk." ifadelerini kullandı.
Yıldırım, 2000'li yılların öncesinde hastanelerde neler yaşandığını anlatmanın saatler aldığını aktararak, şöyle konuştu:
"Belki genç kuşaklar buna inanmayacaklar çünkü o dönemleri görmediler. O dönemleri yaşamadılar, Okmeydanı Sigorta Hastanesine gecenin 03.00'ünde kuyruğa girerdik. Sabah 09.00'a doğru açılırdı. Daha kuyrukta bekleyenlerin 3'te biri gelmeden 'sıra bitti' derlerdi. Fiş verirlerdi, bin 500 kişiden 300'üne veriyorlar, diğerlerine 'git başka zaman gel' derlerdi. Bu sefer saat 03.00'te değil saat 01.00'de gideceksiniz, geceyi orada geçireceksiniz ki muayene olmak için fiş alacaksınız. Fiş alacaksınız da ne olacak? İçeri giriyorsunuz doktor yüzünüze bakmıyor. 'Neyin var, niye geldin' diye azarlayarak muayene yapıyor. Zaten sağ olsanız hasta çıkıp evinize gidiyorsunuz. İnsanlar evde ne kadar hasta varsa bir temsilci seçiyorlar gönderiyor ki eziyet azalsın. Birisi kalp hastası varsa onun hastalığını da anlıyor, soğuk algınlığı varsa onu da anlatıyor, dönünce evdekilerin hepsine ilaç alsın diye."
Hastanenin altındaki eczanelerden de istenilen ilacın bulunamadığını anlatan Yıldırım, insanların ondan sonra eczane eczane dolaşıp parasıyla rezil olduğunu söyledi.
Başbakan Yıldırım, vatandaşların şu anda hastanelerde güzel şekilde muayene olduğunu ifade ederek, "Her türlü tetkik yapılıyor. Film çekilecekse MR çekilecekse çekiliyor. Bütün teknolojik imkanları kullanarak muayeneniz dört dörtlük oluyor. Ondan sonra işin takibi de ondan sonra devam ediyor." dedi.
Başbakan Yıldırım, aile hekimliğinin, koruyucu hekimliğinin büyük önem taşıdığını, vatandaşların sağlığını asla ihmal etmemesi gerektiğini anlattı.
Yıldırım, 2003 yılında başlattıkları Sağlıkta Dönüşüm Programı sayesinde sağlık alanında büyük gelişme yaşandığını, şimdi yeni bir değişim ve gelişim programını hayata geçirdiklerini ifade etti.
Hastane sayısını 156'dan 532'ye çıkardıklarını aktaran Yıldırım, "15 yılda bin 840 adet birinci basamak sağlık tesisini inşa ettik. 2002 yılında 18 bin 934 olan nitelikli yatak sayısı, 108 bin 170'e çıktı. Bu yıl sonu yatak sayısını 127 bine ulaştırmış olacağız. 10 kat artıştan bahsediyoruz. 112 acil istasyon sayısı 481 iken bugün 2 bin 618 tane 112 acil istasyonumuz var. 80 milyonluk Türkiye'de 618 ambulans vardı. Bugün ne kadar var? 4 bin 922 tane ambulansımız var. Hatta ambulans helikopterlerimiz var, ambulans uçaklarımız var, paletli ambulans araçlarımız var. Randevu sistemi yine bu dönemde hayata geçti. Vatandaşlarımız hastaneye gitmeden de randevu alabiliyorlar. Bir yandan Türkiye genelinde sağlıkta bu iyileşmeler sağlanırken aslında diğer yandan da illerimizin ihtiyaçlarına göre planlama yapıyoruz. Şehirlerimizi dev sağlık külliyelerine kavuşturuyoruz. Şehir hastaneleri yapıyoruz." diye konuştu.
- "24 tane daha şehir hastanesi yapacağız"
Türkiye'nin sağlık sisteminde şehir hastaneleri yeni bir merhaleyi oluşturduğunu aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar 4 ilimizde, şehir hastaneleri yaptık, hizmete aldık; Yozgat, Mersin, Adana ve Isparta illerimizde. Toplamda geriye 24 tane daha şehir hastanesi yapacağız, hizmete alacağız. Bunun faydası ne? Şehir hastanelerinde her şey bir arada. Adeta hasta girdiği zaman bütün ihtiyaçlarını oradan karşılıyor, her türlü muayene, MR, burada git başka hastaneye oradan onu yaptır şeklinde bir şey kalmıyor. Bu siteye girdiğiniz zaman refakatçinin orada konaklamasından tut, her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, hastanın A'dan Z'ye bütün tetkiklerinin tedavilerinin yapılması halloluyor ve böylece büyük bir kolaylık."
Üniversite eğitimi konusunda da bu dönemde büyük gelişme sağlandığını aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türkiye'de bugün devlet ve vakıf üniversitelerimizin tamamında 99 tane tıp fakültesi var. Eskiden tıp fakültesi parmakla gösterilirdi, karaborsa... Türkiye'nin doktor ihtiyacı var, büyük bir ülkeyiz. Sadece Türkiye değil, bugün civarımızdaki coğrafyada umudunu Türkiye'ye bağlamış. Birçok ülkeden hastalar var. Geçen Ankara'da bir hastaneyi ziyaret ettim, Afganistan'dan gelmiş kalp ameliyatı olmuş. Libya'dan gelen var, Arabistan'dan gelen var. Her taraftan akın akın Türkiye'ye geliyorlar. Duyulmuş, Türkiye'de sağlık hizmetinin ne kadar gelişmiş olduğu kulaktan kulağa yayılıyor. Dolayısıyla sağlık turizmi denen yeni bir alan, turizm alanını getiriyor. Sağlık Bakanlığı'ndaki reformla düzenlemeyle bunu ayrı bir başlık altında ele alıyoruz. Sağlık Bakanlığı bünyesinde sadece yurt dışından gelecek hastaları takip edecek, onlarla ilgilenecek onların tedavisini yapacak bir birim oluşturuyoruz. Böylece bu iş hem ülkemizin tanıtımı açısından hem de ülkemizde kaynak sağlamak bakımından bir de komşu ve çevre ülkelerle ilişkilerimizin gelişmesi bakımından büyük katkı sağlayacak. Aynı şekilde üniversitelerimizin 78'inde diş hekimliği fakültesi mevcut. Bu fakültelerimiz bir yandan hekim yetiştiriyor bir yandan da aynı zamanda tedavi yapıyor, vatandaşın sağlığına katkı sağlıyor. Bilindiği üzere sağlık alanında çeşitli branşların da içinde olduğu 100 öncelikli alanda 2 bin öğrenciye doktora, burs programı başlattık. Gelecek 10 yıl için güçlü nesiller yetiştirme projesi diye adlandırılan bu programla ülkemizin ihtiyaç duyduğu birçok alanda doktoralı insan kaynağı ihtiyacını gidereceğiz. Aslında bu konuda çok mesafe almıştık ama bu alçak FETO'cular bu alanı da istila ettiği için burada bir çok yetişmiş insanın kafasını zehirledikleri için bu kaynaklar heba oldu. Şimdi yeni baştan bu eksiğimizi süratle gidermek için bir gayret içerisindeyiz."
- Lübnan Sağlık Bakanı, Sayda'daki Türk Hastanesinde yeni bölümlerin açılacağını duyurduLübnan Sağlık Bakanı Firas el-Abyad, İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'ın Sayda şehrindeki Türk Hastanesinde yarın yeni bölümlerin hizmet vermeye başlayacağını duyurdu.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:53DÜNYADA SAĞLIK
- Diyarbakır'da "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladıDiyarbakır'da İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda "Çocukla Adli Görüşmeci" sertifikalı eğitim programı başladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 16:23BASIN HABERLERİ
- Batman'da Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni yapıldıBatman'da kurulacak Cudi Sağlık Kompleksi için temel atma ve çivi çakma töreni düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:48SAĞLIK BAKANLIĞI
- İzmir'de organ bağışı ve nakli paneli düzenlendiİzmir'de Organ Bağış Haftası kapsamında panel düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:38KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bursa'da organ bağışına dikkati çekmek için yürüyüş düzenlendiBursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla dikkati çekmek yürüyüşü düzenlendi.04 Kasım 2024 Pazartesi 15:13BASIN HABERLERİ
- Niğde İl Sağlık Müdürü İnan'dan organ bağışı çağrısıNiğde İl Sağlık Müdürü Doğan Bahadır İnan, Organ Bağış Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:48SAĞLIK BAKANLIĞI
- Gelibolu'da Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildiÇanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Diyabet Okulu eğitimini tamamlayan hastalara sertifikaları verildi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:43İÇ HASTALIKLARI
- Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesinde "mikrodalga ablasyon" tekniğini uygulanmaya başlandıEskişehir'de, Yunus Emre Devlet Hastanesinde Girişimsel Radyoloji Biriminde görevli doktorlar tarafından "mikrodalga ablasyon" olarak adlandırılan yakma tedavisinin uygulanmaya başlandığı bildirildi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:43İÇ HASTALIKLARI
- Bakan Memişoğlu, organ bağışı için düzenlenen futbol etkinliğine katıldı:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'nin 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkeziyle dünyaya ve çevreye hizmet ettiğini bildirdi.04 Kasım 2024 Pazartesi 14:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Tokat'ta organ bağışı bilgilendirme çadırı açıldıTokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışı bilgilendirme çadırı oluşturuldu.04 Kasım 2024 Pazartesi 13:43SAĞLIK BAKANLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel