23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa4°C
  • Antalya11°C
  • İzmir11°C

BAŞ AĞRISINA 13 ÇARE!

İşte bazen ilaçlar dahil hiçbir şeyin çare olmadığı baş ağrılarınızı hafifletecek 13 farklı yöntem

Baş ağrısına 13 çare!

07 Ocak 2012 Cumartesi 19:50

Türkiye’de migren görülme sıklığı yüzde 15’in üzerinde. Yaklaşık 8 milyon hasta olduğu tahmin ediliyor. Tanısı zor bir hastalık olan migrenle baş etmeye çalışanlar, gevşetici ve iltihap önleyici ilaçlar, antidepresanlar ve triptanlardan medet umuyor. Yan etkilerinin yarattığı riskin yanı sıra ciddi boyutta maddi kaynak da aktarılan ilaçlar, inatçı baş ağrılarınızı dindirmiyorsa çareler tükendi zannetmeyin. Bir kez de Huffington Post’ta kaleme alınan yönetmelere gözatın ve bir hekime danışın.

NÖROTERAPİ
Vücudunuzdaki kas gerilimini, cilt sıcaklığınızı, kalp atış hızı ve tansiyonunuzu ölçen elektronik alıcılar, size ses ve görüntülerden oluşan bir veri haritası sunuyor. Amaç bedeninizin verdiği tepkileri kontrol etmek. Nihayet hangi kaslarınızı nasıl gevşeteceğinizi öğrendiğinizde baş ağrısını da yenebilirsiniz. Akupunktur Deri altına sokulan ince iğneler, bedendeki enerji akışını yeniden düzenliyor. Bir akupunktur seansının ortalama ücreti 200 TL. Bu yöntem şiddetli migren nöbeti geçiren veya tansiyona bağlı dönemsel ya da kronik baş ağrısı çeken hastalara öneriliyor. Bu sayede ilaç tedavisinin yan etkileri de ortadan kalkıyor.

MASAJ
Boyun, baş, sırt ve omuz masajı yaptırılabilir. Baş ağrısına kalıcı çözüm getirmese de 6 haftalık seans alanların hem seanslar süresince hem de bitimini takip eden 3 hafta boyunca, migren nöbetlerinin seyrekleştiği ortaya çıktı.

ESNEME HAREKETLERİ
Düzenli antrenman ya da baş ağrısı hissettiğinizde sırayla; boynunuz için başınızı çenenizden yukarı itip aşağı çekerek ve ardından başınızı her iki omzunuza doğru yatırarak; omuzlarınızı yukarı kaldırıp öne ve sonra arkaya doğru silker gibi hareket ettirerek; avuçlarınızı alnınıza dayayıp bastırarak; son olarak avuçlarınızı başınızın her iki yanına baskı yapacak şekilde tutarak acıdan kurtulmayı deneyebilirsiniz. Her esneme hareketine 5’er saniye ayırın ve 5 saniye ara verip devam edin. 3’le 5 kez arasında tekrar edin.

AEROBİK
Düzenli aerobik, tempolu yürüyüş, bisiklet ve yüzme yoğun migren nöbetlerinin sıklığını azaltıyor. 12 haftalık egzersiz programına dahil olan hastaların ağrılarının azaldığı gözlendi.

MEDİTASYON
Ruhla beden arasındaki bağlılığa odaklanan eski Hint meditasyon teknikleri migreni hafifletiyor.

YOGA
Yoga yapan ve kendi yöntemlerini deneyen migrenli 2 grup, 3 ay süreyle incelendiğinde yogayı tercih edenlerin ağrıyla daha kolay baş ettiği gözlendi.

EGZERSİZLER
Derin nefes almak, dingin müzikler dinlemek ve hayal gücünü kullanmak baş ağrısına iyi geliyor. Tansiyon kaynaklı baş ağrısı çeken 90 hasta üzerinde yapılan bir çalışma, rahatlama egzersizlerinin akupunkturdan bile daha etkili olduğunu gösterdi.

SICAK- SOĞUK
Hamilelerin dahi kullanabileceği bu risksiz baş ağrısı terapisi boyundaki gerginliği yatıştırmak amacıyla ense bölgesini bir süre ısıttıktan sonra şakaklara buz tutulmasını öngörüyor. Hassaslaşan beyin damarının içindengeçen kanın sıcaklığı düşürüldüğünde zonklamanın önüne geçilebiliyor.
 

 


NİTRAT VE NİTRİTTEN KAÇINMAK
Gıdalara tat veren monosodyum glutamat, işlenmiş etler ve bazı kalp ilaçları baş ağrısını tetikleyen nitrit ve nitrat maddelerini içeriyor. Kafein, alkol, çikolatada bulunan feniletilamin; ceviz, fıstık, kaşar, sucuk ve soyada yer alan tiramin ve yapay olarak tatlandırılmış yiyeceklerdeki aspartam da baş ağrısına yol açan maddelerden bazıları. Doktorlar bu baş ağrısından kurtulmak için B2 vitamini, magnezyum ve Q10 koenzimi içeren katkı maddelerinden faydalanmanızı öneriyor.

BOTOKS
Eski yöntemlerden botoksun kronik migren tedavisindeki kullanımı Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi onaylı. Baş ve boyun bölgesine 12 hafta süreyle enjeksiyon yapılıyor. Botoksun plasebo etkisiyle dahi baş ağrısını yok etmede etkili olduğu gözlendi.

MANYETİK UYARMA
Transkraniyal Manyetik Stimülasyon olarak da bilinen bu yöntemde beyine manyetik titreşimler gönderilerek migreni atlatmak amaçlanıyor. Baş bölgesine yerleştirilen elektronik sarmallar beyine titreşim gönderiyor.

ELEKTROT İMPLANTI
“Artkafa siniri uyarımı” diye adlandırılan tedavi yönteminde kafatasının artkafa sinir bölgesine yakın bir yerine ameliyatla elektrot ve ayrı bir bölgeye de enerji kaynağı yerleştiriliyor. Beyine elektrik titreşimleri gönderiliyor. Küçük çaplı çalışmalar bu yöntemin migren ve baş ağrısı tedavisinde faydalı olacağı umudunu veriyor.


GAZETE HABERTÜRK / Alihan MESTCİ
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA