26 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa10°C
  • Antalya9°C
  • İzmir10°C

BANYODAN EVE YAYILAN TEMİZLİK...

Sağlıklı bir yaşam sürmek için yaşadığımız ortamların, özellikle de evimizin temiz ve hijyenik olması çok önemli. Evin temizliği ise banyo ve tuvalette başlar. Yeterince temiz olmayan ...

Banyodan eve yayılan temizlik...

25 Ocak 2014 Cumartesi 09:50

Sağlıklı bir yaşam sürmek için yaşadığımız ortamların, özellikle de evimizin temiz ve hijyenik olması çok önemli. Evin temizliği ise banyo ve tuvalette başlar. Yeterince temiz olmayan ve düzenli temizlenmeyen bir banyo ve tuvalet, mikropların ve bakterilerin tüm eve yayılmasına neden olur

Sağlıklı bir yaşam için evde hijyen çok önemlidir. Özellikle kullandığımız banyo ve tuvaletlerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Liv Hospital Check-Up ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nden Uzm. Dr. Eren Eroğlu, banyo hijyeni konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı… Banyolarda nem çok fazladır, nemin fazla olmasından dolayı mikrop ürer. Nemi azaltmak için banyoları sürekli havalandırmak ve temiz tutmak gerekir. Banyonuzu, duşunuzu veya tuvaletinizi günlük olarak temizlemediğiniz zaman evinizde mikrop ve bakteri üremesine neden olabilirsiniz. Banyodaki yüzeyleri sık sık dezenfektanla silmek, ardından da kağıt havluyla kurulamak; bakterilerin üremesini ve yayılmasını önler. Ayrıca kapı kolları, musluklar ve anahtarlarla ellerimizle bulaşan mikroplar önemli hastalıklara yol açar. Ellerinizi sık sık yıkamalı, ortak havlu yerine kağıt havlu kullanmalısınız. Lavabo giderleri, duş giderleri; ev içinde en fazla bakterinin birikip ürediği noktalardır. Buraların temizliğine ayrı bir özen göstermek gerekir.

SIK SIK HAVALANDIRIN
Banyolar evin en kapalı alanlarındandır. Sürekli olarak havalandırmak gerekir. Banyonuzda cam varsa, özellikle duş aldığınız zaman banyo camını açık tutmalısınız. Zaten fazla olan nem, duş sırasında daha da artacaktır. Camdan veya kapıdan gelen hava; karbondioksit gibi toksinlerin birikmesini engelleyecektir. Dışarıdan gelen hava, evin havasını da değiştirir ve içeriye düzenli olarak oksijen girmesini sağlar. Hava sirkülasyonu için gereklidir. Kokusuz bir zehir olan karbonmonoksitin doğurabileceği riskler bu şekilde önlenmiş olur.

KÜF VE PASA DİKKAT!
Şofben, termosifon ve kombi gibi ısı kaynaklarının banyo içinde olması yaşamsal risk barındırabilir. Gerek karbonmonoksit zehirlenmesini engellemek, gerekse elektrik kaçağıyla oluşabilecek çarpılmaların önüne geçebilmek için bunların, ıslak mekandan uzak yerlerde bulundurulmaları doğru olur. Banyolarda en çok karşılaşılan tehlikelerden biri de küf ve pastır. Özellikle banyodaki ahşap kenarlıklı pencerelerde küf oluşabilir. Fazla nem, demir pencere kenarlarının paslanmasına neden olabilir. Elektrikli fanlar, cam ya da kapıdan gelen hava bu soruna çözüm olabilir. Temizlenmeyen banyoların duşakabin duvarlarında küf ve mantar oluşabilir. Bu yüzden duvarları 15 günde ya da ayda bir temizlemek gerekir. Duşakabin yerine perde varsa, perdeleri sık sık yıkayarak mikrop ve bakterilerden uzak tutabilirsiniz.

LİFLER MİKROP YUVASI OLABİLİR
Banyodaki belki de en çok dikkat edilmesi gereken şey; liflerdir. Banyo lifi ile temizleneyim derken mikrop da kapabilirsiniz. Lifler kirli görünmese de iyi yıkanmamış bir lif aslında tam bir mikrop yuvasıdır. İyice yıkanmamış lifler, mikrop ve bakteri barındırırlar. Bu yüzden banyo liflerini iyice temizlemeli, en kolay kuruyacak liflerden edinmelisiniz. El örgüsü lifler tercih etmemeye çalışın, çünkü çok zor kururlar. El örgüsü liflerin yüksek sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkanması, eğer varsa kurutma makinesiyle kurutulması; mikroplarla savaşta kolaylık sağlayacaktır.

GENEL HİJYENE ÖNEM VERİN
Sadece tuvalet ve banyoda değil, evinizin tamamını sağlığımıza zarar verecek mikroorganizmalardan korumak için şu önlemleri alabilirsiniz:
Banyo, lavabo, klozet ve küvetimizin her gün antibakteriyel ürünlerle temizleyin. Mutfak lavabonuza da aynı işlemi yapın.
Mutfak ve banyo yerlerini, tezgah üstlerini temizlemek için antibakteriyel temizlik malzemeleri kullanın veya buraları tuza batırılmış limonla silin.
Odaları her gün elektrik süpürgesiyle süpürün, sık aralıklarla antibakteriyel ürünler katılmış suyla yerleri, camları, kapıları silin.
Bebek oyun odalarını haftada bir kez çamaşır suyuyla temizleyin. Ancak çamaşır suyundaki kimyasallardan etkilenmemesi için bu işlemi bebeğiniz odada yokken yapın, sonrasında da odayı iyice havalandırın.
Toz bezlerini kullandıktan sonra sıcak deterjanlı suyla yıkayın, durulayın ve açık havada kurutun.

ÇEŞME VE KAPI KOLLARI
Banyoda en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri de çeşmeler ve kapı kollarıdır. Çeşmelerden kapı kollarına kadar her yeri çamaşır suyu veya benzer bir temizleyici ile temizleyin. Mikropları barındırabilecek ve kötü kokulara yol açabilecek kir ve kireç tortusu oluşumunu önlemek için, klozeti gerekli sıklıkta temizleyip dezenfekte edin. Tuvalet fırçası kullanıyorsanız, kullanımdan sonra temiz ve kuru kaldığından emin olun.

DOĞRU ÜRÜNLERİ KULLANIN
Banyo zeminini, lavaboları, klozeti ve küveti; düzenli olarak dezenfekte edici bir ürünle temizleyin.
Banyo temizliğinde en iyi dezenfektan çamaşır suyudur; unutmayın.
Duşakabin duvarlarınızda zamanla küf ve mantar oluşabilir. Bu yüzden duvarları, 15 günde ya da ayda bir kere temizlemek gerekir. Duşakabin yerine perde varsa, sık sık yıkanmalıdır.
Çeşmelerden kapı kollarına kadar her yeri çamaşır suyu veya benzer bir temizleyici ile temizleyin.
Bakteriler özellikle en çok süngerlerde çoğalırlar. Bu yüzden sürekli aynı süngeri kullanmayın. Sürekli değiştirin ya da bez parçaları kullanıp atın.
Evden biri ishal olduysa ya da kustuysa, tuvaleti veya banyoyu kullandıktan sonra temizleyin.
Tuvaletten sonra ve dişlerinizi fırçalamadan önce ellerinizi yıkayın.
Sifonu çekerken tuvaletinizin kapağını kapatın.
Hastalıklardan sonra kullandığınız diş fırçasını atıp yerine yenisi açın.

DİDEM SEYMEN / Sabah

Yorumlar
SON DAKİKA