24 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa3°C
  • Antalya9°C
  • İzmir6°C

"BANA BULAŞMAZ" DEMEYİN! HERKES BU HASTALIĞIN KURBANI OLABİLİR!

AIDS yani “Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu” tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Önceleri marjinal bir hastalık olarak,..

"Bana bulaşmaz" demeyin! Herkes bu hastalığın kurbanı olabilir!

29 Kasım 2010 Pazartesi 10:38

AIDS yani “Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu” tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Önceleri marjinal bir hastalık olarak bilinen bu sendrom, dikkat edilmediği takdirde çocuklardan ev hanımlarına kadar toplumun her kesimini olumsuz etkileyebiliyor. Ancak AIDS konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara bilmek ve bilinçli davranmak hayat kurtarıyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. M. Servet Alan 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde, “AIDS hastalığı ve korunma yolları “ hakkında bilgi verdi.

AIDS dünyayı dolaşıyor
HIV kan ve cinsel temas yolu ile bulaşır. En sık bulaşma yolu cinsel temastır. Hastalığı taşıyan anneden bebeğe, doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğum sonrasında bulaşması mümkündür. Anne sütü virüsün bulaşmasına neden olabilir. Eğer HIV taşıyan bir kişi ile bulaşmaya neden olabilecek bir temas gerçekleşmişse (Cinsel temas veya kan bulaşması olan bir yaralanma gibi) koruyucu önlem alınması ve izlem için, hemen bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Doğurganlık çağındaki tüm kadınların AIDS konusunda bilgilendirilmesi ve gerekiyorsa test uygulanması önerilmektedir. Hamile anneye ve doğum sonrasında bebeğe koruyucu ilaç tedavisi verilerek bulaşma önemli oranda önlenebilir.

Manikür pedikür yaptırırken dikkat!
Tıp ve diş hekimliğinde kullanılan alet ve malzemeler enfeksiyonların bulaşmasına engel olmak amacıyla uygun temizliğe ek olarak gerekli durumlarda yüksek sıcaklık veya bazı kimyasalların uygulanması gibi özel işlemlerden geçirilirler ancak berber ve kuaförlerde de özellikle kanama ve ciltte zedelenmeye neden olan ustura, manikür ve pedikür aletleri enfeksiyonların bulaşmasını önlemek amacıyla tek kullanımlık olmalı ya da uygun işlemlerden geçirilmelidir.

Cinsel temas ve uyuşturucu en yaygın bulaşma şekli
Cinsel temas sırasında prezervatif kullanmak bulaşma riskini azaltır, fakat tamamen ortadan kaldırmaz. Kan ve kan ürünleri HIV, hepatit B, hepatit C ve frengi için test edilmektedir. Damar içi uyuşturucu kullanımının azaltılması ve bu kişilerde ortak iğne kullanımının önlenmesi bulaşmayı azaltacaktır. Sağlık personelinin tüm vücut sıvılarını enfekte kabul edip, gerekli koruyucu malzemeyi (eldiven vb) kullanması gereklidir.

AIDS tokalaşmak ve yanaktan öpmek ile başkasına geçmez
Yanak yanağa öpüşmek, tokalaşmak, işyerinde aynı ortamda çalışmak, aynı telefonu kullanmak, aynı bardağı kullanmak, sivrisinek ve tahtakurusu gibi böcekler bulaşmaya neden olmaz. HIV virüsü hava yolu ile bulaşmaz.

HIV enfeksiyonu bulaşma sonrasında gribal bir enfeksiyon gibi başlayıp, daha sonra yıllar süren bir sessiz döneme girer. Bu uzun dönemde virüs vücutta varlığını sürdürür. Bağışıklık sistemi ile virus arasında mücadele sürer. 10 yılı aşabilen bir süre sonunda bağışıklık sisteminde yetersizlik ortaya çıkmaya başlar. Kandaki virüs miktarı artar, bağışıklık sisteminin bazı özel hücrelerinin miktarında azalma ve bağışıklık sistemi işlevlerinde bozulma yaşanır. Bunun sonucunda, ağızda yaygın, tekrarlayan pamukçuk, uzun süreli ishaller gibi enfeksiyonlarda artış görülür. Normalde seyrek görülen bazı enfeksiyon hastalıkları ve ilerleyen dönemde bazı kanser türleri bu hastalarda daha sık görülür.

Şüphelendiğiniz an test yaptırın
Tanıda vücutta HIV virüsüne karşı oluşan, anti-HIV antikor olarak adlandırılan madde aranır. Bu amaçla genellikle ELISA testi kullanılır. ELISA pek çok hastalığın tanısında kullanılan bir testin adıdır, yalnızca AIDS’e özel bir test değildir. Bu testin pozitif bulunması durumunda anti-HIV antikoru daha detaylı olarak gösteren doğrulama testleri (Western Blot) uygulanır. Virüsün genetik maddesinin varlığını ve miktarını saptayan testler hem özel durumlarda tanıda yardımcı olarak, hem de tedavinin takibinde ve ilaçların etkinliğinin izlenmesinde kullanılır. Virüsün bazı yapısal proteinlerini araştıran testlere de gereğinde başvurulur.

Henüz aşısı yok
HIV enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar mevcuttur. Günümüzde kullanılan üçlü ilaç tedavileri kandaki virüs miktarını çok azaltmakta ve bağışıklık sisteminin uzun süre korunmasını sağlayabilmektedir. Fakat ilaç tedavisi ile HIV enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Bu ilaçların ömür boyu kullanılması gereklidir. HIV aşısı için araştırmalar sürmektedir. Şu anda kullanımda olan veya önümüzdeki birkaç yıl içinde kullanıma girmesi beklenen bir aşı yoktur.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA