25 Kasım 2024
  • Ankara-2°C
  • İstanbul3°C
  • Bursa0°C
  • Antalya4°C
  • İzmir5°C

BAKANLIK İHTİYACI OLAN HASTALARA ÜCRETSİZ SERVİS HİZMETİ VERECEK

Sağlık Bakanlığı "Hasta Taşıma Hizmeti Alımı" konulu Genelge yayımladı. Genelgeye göre bakanlık belirlediği kriterlerde ihtiyacı olan hastalara ücretsiz servis imkanı sunacak.

Bakanlık ihtiyacı olan hastalara ücretsiz servis hizmeti verecek

25 Mart 2011 Cuma 18:02

Sağlık Bakanlığı "Hasta Taşıma Hizmeti Alımı" konulu Genelge yayımladı. Genelgeye göre bakanlık belirlediği kriterlerde ihtiyacı olan hastalara ücretsiz servis imkanı sunacak.

Genelge'de; "İlgili uzman tabip tarafından belirlenen tedavi planı kapsamında belirli aralıklarla, hastaneye yatışı gerekmeksizin ayaktan günü birlik tedavi uygulanması gereken; kas sistemi, nörolojik, ruh sağlığı ve benzeri kronik hastalığı bulunan hastalar, kanser hastalarının kemoterapi ve radyoterapi tedavileri, ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanan hastalar, organ ve doku nakli yapılmış veya yapılacak olan hastalar ile doğum yapmış olup da hastaneden taburcu edilen anne ve bebekler gibi sosyal ve tıbbi endikasyonlarına bağlı olarak hastaneye gidiş- dönüş ulaşımında sorun bulunan hastaların evden ilgili sağlık kurumuna ve sağlık kurumundan da eve nakillerini sağlamak amacıyla, gerektiğinde kullanılmak üzere hasta nakline uygun şartları haiz hasta nakil aracı temininin hizmet alım yolu ile sağlanması yoluna gidilmesi bakanlığımızca uygun görülmüştür." denilmektedir.

Hastadan ücret alınmayacak, ücretler döner sermayeden karşılanacak

Genelgede tanımlanan hastalara ulaşım ve servis hizmeti vermek kaydıyla, sağlık kurumları, hizmetin gerekleri ve bu hizmete ihtiyacı bulunan hasta yoğunluğunu dikkate alarak ilgili mevzuat çerçevesinde hizmet alımı yolu ile temin edilebilecekler, bu hizmete ilişkin giderler ilgili sağlık tesislerinin döner sermaye bütçesinden karşılanabilecek.

Özel sektör de hastalara ulaşım amaçlı servis hizmeti sunabilecek

Özel sektöre ait sağlık kuruluşları da bu Genelgede tanımlanan hastalara ulaşım amaçlı servis hizmeti sunabilecekler. Hasta taşıma amaçlı ulaşım hizmetleri karşılığı hastalardan her hangi bir ad altında kesinlikle ücret talep edilemeyecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Genelge aşağıdadır;

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
 
Sayı     : B.10.0.THG.0.10.00.15/010-06                            
Konu   : Hasta Taşıma Hizmeti Alımı
 
 
GENELGE
2011/ 20
 
 
Sağlıkta Dönüşüm Programı gereği sağlık hizmetlerinin kaliteli, erişilebilir, hakkaniyetli ve hasta odaklı sunulması, mevcut sağlık hizmet kapasitesinin de etkin ve kaynak israfına sebebiyet verilmeksizin kullanılması Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir. Bu hedef doğrultusunda, hizmete erişilebilirliğin kolaylaştırılması ve mevcut sağlık hizmet kapasitesinin uygun ve doğru kullanılmasının yanında, hastaların hastaneye ulaşımındaki zorlukların mümkün olabilecek en alt düzeye indirgenerek tedavilerinin olumsuz etkilenmemesi ve dolayısıyla tedavide etkinliğin ve sürekliliğin sağlanması önem arz etmektedir.
 
İlgili uzman tabipler tarafından tanısı konularak tedavi programları belirlenmiş olan ve hastalığın özelliği gereği hastaneye yatırılmasına gerek bulunmayan ancak günü birlik olarak belirli aralıklarla ve belirli zaman dilimleri dahilinde hastaneye gelerek tedavi ve rehabilitasyon hizmeti alması gereken hastaların, bu amaçla hastaneye gidiş ve dönüşlerinde tıbbi durumlarına bağlı olarak bazı zorluklarla karşılaştıkları, çözüm olarak da çoğunlukla gerekmediği halde hastanelere yatırılmak suretiyle tedavi edilerek mevcut hasta yataklarının uzun süreli olarak ve gereksiz şekilde kullanılmasına sebebiyet verildiği bilinmektedir.
 
 Bu bağlamda, ilgili uzman tabip tarafından belirlenen tedavi planı kapsamında belirli aralıklarla, hastaneye yatışı gerekmeksizin ayaktan günü birlik tedavi uygulanması gereken; kas sistemi, nörolojik, ruh sağlığı ve benzeri kronik hastalığı bulunan hastalar,  kanser hastalarının kemoterapi ve radyoterapi tedavileri, ayaktan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanan hastalar, organ ve doku nakli yapılmış veya yapılacak olan hastalar ile doğum yapmış olup da hastaneden taburcu edilen anne ve bebekler gibi sosyal ve  tıbbi endikasyonlarına bağlı olarak hastaneye gidiş- dönüş ulaşımında sorun bulunan hastaların evden ilgili sağlık kurumuna ve sağlık kurumundan da eve nakillerini sağlamak amacıyla, gerektiğinde kullanılmak üzere hasta nakline uygun şartları haiz hasta nakil aracı temininin hizmet alım yolu ile sağlanması yoluna gidilmesi Bakanlığımızca uygun ve gerekli görülmüştür.
 
Bilindiği üzere, 02/09/1961 tarih ve 10896 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki 209 sayılı Kanun gereğince İşletme, İdare ve Muhasebe İşlerine Dair Yönetmelik” in 7. Maddesinde döner sermayeli işletmelerden yapılabilecek giderler sayılmış, aynı maddenin (c) bendinde; “Satın alınacak her türlü mal ve hizmet bedelleri” denilmek suretiyle mal ve hizmet satın alınabilmesine imkân tanınmıştır.
 
Yukarıda konu edilen ulaşım amaçlı hasta nakil servis araçlarının, bu Genelgede tanımlanan hastalara ulaşım ve servis hizmeti vermek kaydıyla, sağlık kurumları, hizmetin gerekleri ve bu hizmete ihtiyacı bulunan hasta yoğunluğunu dikkate alarak ilgili mevzuat çerçevesinde hizmet alımı yolu ile temin edilebilecek ve bu hizmete ilişkin giderler ilgili sağlık tesislerinin döner sermaye bütçesinden karşılanabilecektir.
 
Özel sektöre ait sağlık kuruluşları da bu Genelgede tanımlanan hastalara ulaşım amaçlı servis hizmeti sunabilecektir. Hasta taşıma amaçlı ulaşım hizmetleri karşılığı hastalardan her hangi bir ad altında kesinlikle ücret talep edilmeyecektir.
 
Diğer taraftan, söz konusu hastaların, önceden belirlenmiş randevu saatlerinde, bekletilmeksizin tedaviye alınmaları esastır. Bu amaçla, gerektiğinde evde sağlık hizmet birimleri ve sosyal hizmet birimleri ile koordinasyon ve işbirliği yapılarak hasta refakati sağlanacak, sağlık tesisleri yönetimlerince işlemlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılmasına yönelik gerekli idari ve fiziki düzenlemeler yapılacaktır.
 
Bilgilerini ve konunun kamu ve özel, ilgili tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına tebliği hususunu rica ederim.
                                                                                                             
                               
Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a.
Müsteşar
 
DAĞITIM:
GEREĞİ:
A PLANI
SGK Başkanlığına
YÖK Başkanlığına
Maliye Bakanlığına
OHSAD Başkanlığına
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA