24 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir9°C

BAĞIRSAK SAĞLIĞINDA FAYDALI BİR BİTKİ

Dulavrat otunda bulunan inülin liflerinin kolon mukozası üzerinde olumlu etkileri vardır. İnülin, kolondaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar

Bağırsak sağlığında faydalı bir bitki

18 Haziran 2012 Pazartesi 09:41

Havuç benzeri bir sebze olan dulavrat otu; Avrupa, Amerika ve Çin tıbbında, kanserin bitkilerle tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Japonya'da 'gobo' olarak bilinen bitki; havayla temas ettiğinde okside olabilen bir iç tabakaya sahiptir.

ŞÜPHELİ GÖRÜŞLER
Dulavrat otunda yüzde 69 oranında inulin (fermente edilen bitkisel lif) bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda; inülin gibi sindirilemeyen maddelerin, bağırsak florası ve kolon mukozası üzerinde faydalı etkileri olduğu saptanmıştır. Bazı çalışmalara göre de; birçok sebzenin içinde de bulunan inülinin, yağ asitlerinin üretimini artırarak kansere karşı da koruyor. Öte yandan dulavrat otunun etkinliğini ortaya koyan hiçbir klinik çalışma yok! Buna rağmen araştırmacılar, bitkinin kolon kanserini yok etmede umut verici bir etkisi olduğu yönünde hemfikir... Bu arada bitki uzmanları dulavrat otunu diyabet tedavisinde tavsiye etseler de, fareler üzerinde yapılan bazı çalışmalar, bu bitkinin diyabetik durumu daha da kötüleştirdiğini gösteriyor. Bu nedenle, Almanya Sağlık Bakanlığı'nın bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu; dulavrat otunun tıbbi kullanımı belgelenmemiş olduğu için makalelerinde bu bitkinin yararlı etkilerine yer vermemiştir.

SEDEF HASTALIĞI VE AKNEYE İYİ GELİR!
Dulavratotunda; inülinin dışında, östrojen hormonu içeren lignanlar, sülfür içeren bileşikler ve polifenoller de bulunmaktadır. Dulavratotu, harici olarak sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarında da büyük yarar sağlamaktadır. Yüzyıllar önce Çinliler, bu bitkinin kökünü başka bitkilerle karıştırarak; kızamık, bademcik iltihabı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanmışlardır.

DULAVRAT OTU KANI TEMİZLER
Meksika Kızılderilileri bu bitkiyi doğum sırasında kadına verilen toniklere katmıştır. Avrupalı bitki uzmanları ise kanın temizlenmesinde etkili olan dulavratotunu, 17'nci yüzyılda zührevi hastalıklarda kullanmışlardır.

MUTASYONU ÖNLEYİCİ ETKİSİ VAR
Dulavrat otunun faydalarıyla ilgili yapılan araştırmalar, bu bitkinin kanserin mutasyon yapmasını önlediğini de göz önüne seriyor. Ayrıca bu yararlı bitkinin kökünün, iltihap önleyici ve serbest radikalleri yok edici etkisi de bulunuyor. Dulavrat otu ayrıca cilt derisinin elastikiyetini korumasını sağlıyor, botoks etkisi yaparak cildi güzelleştiriyor, selülitleri yok ediyor.

TOKLUK HİSSİ VERİR SİNDİRİMİ DÜZENLER
Dulavrat otunun içinde bulunan inülin; kolondaki faydalı bifidobakterilerinin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Yapılan araştırmalar; özellikle Batı ülkelerinde inülin gibi nişasta içermeyen polisakkaritlerin tüketiminin son 20 yıl içinde düştüğünü, dolayısıyla kolon kanseri ve kalp-damar hastalıklarında artış olduğunu gösteriyor. Ayrıca inülinin tokluk hissinde ve sindirim sisteminin düzenlenmesi üzerinde de faydalı etkileri vardır.

YÜKSEK SU TUTMA KAPASİTESİ
Bu madde; dışkı miktarını, yüksek su tutma kapasitesi sayesinde yaklaşık yüzde 57 oranında artırmaktadır. Amerika'da yetişkinlerin günlük ortalama inülin tüketimi 1-4 gram olarak hesaplanmıştır. Bu miktar çoğunlukla buğday, soğan, muz, sarımsak ve pırasadan alınmaktadır.

Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA