22 Kasım 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa8°C
  • Antalya15°C
  • İzmir17°C

BAĞ-KUR'LUYA BORÇ SİLDİRME REHBERİ

Bağ-Kur'lulara birikmiş borçlarını sildirme imkanı tanıyan yasa çıktı. 1.3 milyon borçlu nasıl başvuracak? İşte tüm detaylar...

Bağ-Kur'luya borç sildirme rehberi

02 Mayıs 2015 Cumartesi 08:27

FARUK ERDEM

Peş peşe iki torba yasa yürürlüğe girdi. Emekliler zamma kavuştu, anneler altın parasına. 1.3 milyon Bağ-Kur'lunun borcu silinecek. Usullerle ilgili bir genelge hazırlığı ise sürüyor. Biz de yeni haklarla ilgili yapmanız gerekenleri adım adım anlatalım:

Kimler faydalanıyor? 

Tarım da dahil olmak üzere kendi adına ve bağımsız çalışanlar 1 Mayıs itibarıyla 12 ay ve daha fazla borcu varsa sildirecek. Şirket ortakları için bir açıklık olmasa da onların da kapsama alınacağı yolunda bilgiler ediniyoruz.

Yapılandıranın hakkı var mı? 

SGK 17 Şubat'ta 6552 sayılı kanun ile yapılandırmaya başvuranların da borçlarını sildirebileceklerini duyurdu.

Borç tamamen bitecek mi? 

12 aydan fazla olan borçların tamamı sildirilebilecek. Hizmetler ise dondurulacak ve istenirse ileride tekrar borçlanılıp emeklilik hesabına katılacak. Burada borcun bir kısmını ihya etmek imkanı yok. Tamamı alınacak.

Tekrar çalışmak isteyen ne yapacak? 

Tekrar Bağ-Kur'lu ya da SSK'lı olarak çalışmak isteyen borçlular için sigorta hizmeti sıfırdan yeniden başlatılacak.

Nasıl başvuru yapılacak? 

Bunun için bağlı bulunulan SGK müdürlüğüne yazılı başvurmak gerekecek. Bunun da usulleri genelge ile belirlenecek. Posta yolu ile de başvurmak mümkün olabilecek. Ekstra bir evrak gerekmeyecek.

KADRO YOLU AÇILDI

Biryıl önce (3 Mayıs 2014) 'Taşeronun kadro yolu' başlıklı yazımda asıl işi yapanların kadroya geçeceklerini ve bunun usulünü anlatmıştım. Önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu bu müjdeyi verdi. Önce elinde mahkeme kararı olan Karayolu işçileri sonra diğer asıl işi yapanları kapsayacak. Bakanlar Kurulu karar verecek. Sayının 100- 150 bin olduğu belirtiliyor. Hayırlı olsun...

TAZMİNAT ZOR

Bir mağazada 1 yıl 7 ay çalıştım. Hakkımı yediklerini düşündüğüm için istifa ettim. Tazminat hakkım var mı? Seda Burak 

Normal şartlarda istifa eden tazminat alamıyor. Ama bir haksızlık ya da saldırı söz konusu ise bu kez haklı fesih sistemi devreye giriyor. Bunu mahkeme ile ispatlarsanız tazminat alabilirsiniz.

100 GÜNÜNÜZ VAR

Yaklaşık 7 yıl çalıştığım işyerimden ayrıldım. Sigortam devam eder mi? Genel Sağlık Sigortası Primi ödemem gerekiyor mu? Murat CANDAN 

İşten ayrıldıktan sonra 100 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlanabilir ve hastanelerde provizyon alabilirsiniz. Bu sürenin sonunda çalışmıyorsanız gelir testi yaptırarak Genel sağlık Sigortası Primi kapsamına girmeniz gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

1996 SSK girişim var. 4536 prim günüm var. Ne zaman emekli olurum? Sedat DARGA 

Ay ve gün bilgisi vermemişsiniz. Ama işe giriş tarihinize göre 56 yaş 25 yıl ve 5825 gün şartlarınız var. Çalışıp primleri tamamladıktan sonra yaşı bekleyin.

19.11.1985 doğumluyum. 2002 de sigorta girişim yapıldı. 3400 günüm var. % 40 rapor alırsam, ne zaman emekli olabilirim? Reyhan Aydın 

Vergi indirimi için işyerinden alacağınız kağıtla vergi dairesine başvurmalısınız. İndirim alırsanız 19 yıl ve 4240 günle emekli olursunuz. Tarih 2021.

Doğum tarihim 27.03.1966. İşe giriş yılım 24.08.2008. İş günüm ise 2638. Ne zaman emekli olurum? Nerminaz KARAHASANOĞLU 

58 yaş ve 7 bin prim günü ile tam emekli olursunuz. Yine 58 yaş ve 4600 günle de kısmi emeklilik hakkınız var. Priminizi tamamlayıp yaşınızı bekleyin.

2000 yılından itibaren aralıksız çalışmaktayım. Askerliğimi 1998 yılında yaptım. Ne zaman emekli olurum? Engin ORUÇ 

Normal şartlarda 7 bin gün ve 60 yaş gerekiyor. Ancak askerliğinizi işe giriş tarihinizi 9 Eylül 1999 öncesine çekecek kadar süre borçlanırsanız (İşe girdiğiniz aya göre) 58 yaş ve 5975 gün ve 25 yıl ile de emekli olursunuz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA